Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2024

FDI Belh@rra και για τη Νορβηγία; Πρόταση ναυπήγησης έξι μονάδων


Τον περασμένο Ιούνιο, το νορβηγικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να αντικαταστήσει τις τέσσερις φρεγάτες του κλάσης Fridtjof Nansen [από τις πέντε που έγιναν δεκτές σε υπηρεσία, η HNoMS Helge Ingstad βυθίστηκε το 2018] με έξι νέα πλοία. 

Τουλάχιστον, αυτή ήταν η σύσταση του στρατηγού Eirik Kristoffersen, του αρχηγού του επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων της χώρας. «Τα σημαντικά οικονομικά συμφέροντα της Νορβηγίας στον θαλάσσιο [και στον ενεργειακό] τομέα καθιστούν απαραίτητη την ενίσχυση της ικανότητας των νορβηγικών δυνάμεων να επιχειρούν κατά απειλών σε αέρα, θάλασσα και υποθαλάσσια”, εξήγησε, αφού τόνισε ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί «σύγχρονα, αθόρυβα και ισχυρά υποβρύχια».

Επίσης, πρόσθεσε πως «η διεξαγωγή ανθυποβρυχιακών επιχειρήσεων απαιτεί συνεχείς επενδύσεις σε συμπληρωματικές δυνατότητες, όπως δορυφορική επιτήρηση, συστήματα αισθητήρων επί πλοίων επιφανείας, αεροσκάφη θαλάσσιας περιπολίας και σε υποβρύχια. Ιδιαίτερα όσον αφορά τον ανθυποβρυχιακό πόλεμο, το γαλλικό Ναυτικό προβάλει τις φρεγάτες πολλαπλών αποστολών [FREMM] που κέρδισαν για τρία συνεχόμενα χρόνια, το «Hook’Em award», δηλαδή το βραβείο αριστείας που απονέμει το αμερικανικό Ναυτικό (US Navy) στις καλύτερες μονάδες του ΝΑΤΟ σε αυτόν τον τομέα.

Ωστόσο, το πρόγραμμα FREMM έχει πλέον ολοκληρωθεί και αντικατασταθεί με αυτό των Φρεγατών Άμυνας και Επέμβασης [FDI]. Θα μπορούσε αυτός ο νέος τύπος πλοίου να καλύψει τις ανάγκες του Βασιλικού Ναυτικού της Νορβηγίας; H Νορβηγία έχει στείλει αίτημα για πληροφορίες σχετικά. Αυτό στην πραγματικότητα υπέδειξε το Γαλλικό Ναυτικό, κατά τη διάρκεια της παρουσίας της FREMM Bretagne στο Όσλο, στο πλαίσιο της ανάπτυξής της στον Βορρά. Η FREMM Bretagne «χρησιμοποιήθηκε ως πλατφόρμα παρουσίασης “επίδειξης” από τη Naval Group, Thales και MBDA, παρουσιάζοντας σε Νορβηγούς αξιωματούχους τις δυνατότητες των FDI με έμφαση τις ανθυποβρυχιακές τους ικανότητες.

Η ιδέα ανάπτυξης των FDI ήταν να αναπτυχθεί μια φρεγάτα που μικρότερου εκτοπίσματος και πιο οικονομικά προσιτή από τη FREMM προκειμένου να διευκολυνθούν οι εξαγωγές. Προς το παρόν το γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό έχει παραγγείλει πέντε μονάδες και η Ελλάδα τρεις μονάδες.

ΠΗΓΗ https://www.defence-point.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου