Πρώτος σταθμός της Μαρίας Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ θα είναι το Λονδίνο πριν επιστρέψει στην Κύπρο για να συνεχίσει τις επαφές της με τις δύο πλευρές.
Η απεσταλμένη του ΓΓ ΟΗΕ βρίσκεται στην Κολομβία και ετοιμάζει τις επόμενες δικές της κινήσεις στη σκακιέρα του Κυπριακού στοχεύοντας πάντα στο να ανοίξει ο δρόμος για επανέναρξη των συνομιλιών.
Το μήνυμα από τη Νέα Υόρκη είναι πως η κ. Ολγκίν θα συνεχίσει την εντολή της με ενθουσιασμό. Σε σχόλιο του ανταποκριτή του OMEGA Μιχάλη Ιγνατίου ότι από ό,τι γνωρίζει η κ. Ολγκίν έχει επιστρέψει από την περιοδεία της στην Κύπρο, την Ελλάδα και την Τουρκία και όταν ρώτησε τον κ. Ντουζαρίκ αν έχει κάτι να πει για τα αποτελέσματα της αποστολής, αν η ίδια σκοπεύει να πάει πίσω στο νησί ή αν είναι απογοητευμένη και αποφάσισε να μην επιστρέψει, ο Εκπρόσωπος απάντησε ότι η κ. Ολγκίν είναι μια εξαιρετικά έμπειρη διπλωμάτης, τονίζοντας ότι δεν αμφιβάλει καθόλου ότι θα συνεχίσει την εντολή της με ενθουσιασμό. Ο Στέφαν Ντουζαρίκ ανέφερε ότι δεν είναι εις γνώση του εάν είναι στη Νέα Υόρκη ή πότε είχε την ευκαιρία να ενημερώσει το Γενικό Γραμματέα.
Η νέα προσπάθεια στο Κυπριακό, η οποία εγκαινιάστηκε από την Ολγκίν συζητήθηκε και στη συνάντηση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργο Γεραπετρίτη. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Έλληνας ΥΠΕΞ μετέφερε τα περί απαράδεκτου προσέγγισης της τουρκικής πλευράς και την ανάγκη επαναφοράς εντός του πλαισίου.
Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο Γ. Γεραπετρίτης είπε ότι συζήτησε για το θέμα της Κύπρου με τον ΓΓ του ΟΗΕ. “Η ευκαιρία, η οποία δίδεται για να υπάρξει συζήτηση για το Κυπριακό ζήτημα μεταξύ της Κύπρου και της τουρκοκυπριακής κοινότητας είναι σημαντική. Με την προσωπική παρέμβαση του Γενικού Γραμματέα έχει ορισθεί η Προσωπική Απεσταλμένη, η οποία έχει την εντολή να προχωρήσει σε συζητήσεις. Παραμένουμε αυστηρά προσηλωμένοι στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία. Η ευκαιρία, η οποία δίδεται θα πρέπει να αξιοποιηθεί από τις πλευρές, να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου“, ανέφερε, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα, “έτσι ώστε να μπορέσουμε να έχουμε θετικές εξελίξεις στο Κυπριακό ζήτημα“.
Ο Έλληνας Υπουργός σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε μία στάσιμη κατάσταση στη Μέση Ανατολή, την Ουκρανία, την Αϊτή, την Υποσαχάρια Αφρική. “Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών έχει έναν πολύ σημαντικό ρόλο να επιτελέσει. Θα πρέπει να δούμε ενδεχομένως τη διαδικασία, με την οποία λαμβάνονται οι αποφάσεις, οι οποίες θα πρέπει να είναι γρήγορες, αποτελεσματικές. Να δίνουν την αναγκαία πεποίθηση ακεραιότητας, αλλά και λογοδοσίας για όσους υποπίπτουν σε αδικήματα που αφορούν το Διεθνές Δίκαιο“, ανέφερε.
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι υπήρξε επικοινωνία με την Αθήνα τόσο πριν όσο και μετά τις επαφές Γεραπετρίτη στις ΗΠΑ. Σημείωσε πως είναι σημαντικό ότι η ελληνική Κυβέρνηση όχι μόνο στηρίζει τις προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών, αλλά αναλαμβάνει και ένα πρωταγωνιστικό ρόλο που εμείς χαιρετίζουμε, πάντα με απόλυτο συντονισμό ανάμεσα στην Αθήνα και τη Λευκωσία και η προσπάθειά μας συνεχίζεται. «Αναμένουμε όπως είπα το δεύτερο δεκαήμερο Μαρτίου στην Κύπρο την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ και ελπίζουμε να δημιουργηθούν δεδομένα προς την κατεύθυνση που έχω προαναφέρει, μια είναι η επιλογή, η επανέναρξη των συνομιλιών στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου, αξιοποιώντας το κεκτημένο των διαπραγματεύσεων, υπάρχει συνεχής επικοινωνία με την ελληνική Κυβέρνηση και είμαστε σε συντονισμό και πριν τη συνάντηση και μετά», ανέφερε.
Η Λευκωσία συνεχίζει, την ίδια ώρα, να έχει αμφιβολίες για το ρόλο που παίζει η Βρετανία στο Κυπριακό. Ο υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος, σε δηλώσεις του (στον Άλφα) ανέφερε πως ενδεχόμενη αμφίεση του όρου της κυριαρχικές ισότητας απλώς για να φανεί ότι οι πλευρές στο Κυπριακό είναι πιο κοντά απ’ ότι πραγματικά είναι, δημιουργεί ένα άλλοθι για την τουρκική πλευρά σε περίπτωση αδιεξόδου.
Ο Κ. Κόμπος είπε πως το περιεχόμενο των όρων που χρησιμοποιούνται δεν είναι ουδέτερο γιατί «όταν κάποιος μιλά επισταμένα για κυριαρχική ισότητα αυτό έχει πολύ συγκεκριμένο περιεχόμενο το οποίο είχα την αντίληψη ότι το σύνολο όλων των πλευρών που απαρτίζουν το δικό μας μέρος συζήτησης το απορρίπτουν». Τέλος υπέδειξε πως δεν θα πρέπει να ναρκοθετείται αυτή η προσπάθεια που μόλις ξεκίνησε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου