Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2024

Στόλτενμπεργκ: Το Κίεβο δικαιούται να χτυπήσει σε ρωσικό έδαφος


Για πρώτη φορά ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ δηλώνει σαφώς ότι, με βάση το διεθνές δίκαιο, η Ουκρανία μπορεί να «αυτοαμυνθεί» πλήττοντας ρωσικούς στόχους εκτός της επικράτειάς της. Ο ρόλος των F-16 που έρχονται, νέα σενάρια κλιμάκωσης.

Η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να χτυπήσει «ρωσικούς στρατιωτικούς στόχους εκτός Ουκρανίας», σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, δήλωσε για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου, εδώ και δύο χρόνια, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ παραδέχτηκε επίσης ότι η χρήση δυτικών όπλων για να χτυπηθούν στόχοι στη Ρωσία υπήρξε εδώ και καιρό εστία διαφωνιών μεταξύ των συμμάχων του Κιέβου, εξαιτίας φόβων για κλιμάκωση της σύγκρουσης.

«Εναπόκειται σε κάθε σύμμαχο να αποφασίσει εάν έχει επιφυλάξεις σχετικά με όσα προσφέρει, και διαφορετικοί σύμμαχοι είχαν κάπως διαφορετικές πολιτικές», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξή του στο Radio Free Europe.

«Αλλά γενικά πρέπει να θυμόμαστε ότι πρόκειται για έναν επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, κατά κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Και, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, η Ουκρανία έχει το δικαίωμα στην αυτοάμυνα», πρόσθεσε ο Στόλτενμπεργκ. «Αυτό περιλαμβάνει και το χτύπημα νόμιμων στρατιωτικών στόχων, ρωσικών στρατιωτικών στόχων, εκτός Ουκρανίας. Αυτό είναι το διεθνές δίκαιο και, φυσικά, η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να το ασκήσει για να προστατεύσει τον εαυτό της».

Αξιωματούχος του ΝΑΤΟ επιβεβαίωσε στους Financial Times ότι ο Στόλτενμπεργκ είπε πως το δικαίωμα αυτοάμυνας του Κιέβου συμπεριλαμβάνει τη δυνατότητα να πληγούν νόμιμοι ρωσικοί στρατιωτικοί στόχοι εκτός Ουκρανίας.

Πρόκειται για μετατόπιση στη ρητορική του Στόλτενμπεργκ, ο οποίος έχει αναφερθεί στο παρελθόν στα δικαιώματα του Κιέβου βάσει του διεθνούς δικαίου, χωρίς όμως να αναφέρει ρητά επιθέσεις σε ρωσικό έδαφος.

«Κλειδί» τα F-16

Η συζήτηση για τη χρήση δυτικών όπλων εναντίον της Ρωσίας πιθανώς θα ενταθεί καθώς ορισμένοι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ αρχίζουν να στέλνουν μαχητικά αεροσκάφη F-16 στην Ουκρανία. Το αμερικανικής κατασκευής αεροσκάφος, εάν είναι οπλισμένο με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, θα μπορούσε να αυξήσει σημαντικά τη δυνατότητα ουκρανικών χτυπημάτων στο βάθος της ρωσικής επικράτειας.

Τους τελευταίους μήνες το Κίεβο έχει εντείνει τις επιθέσεις σε στρατιωτικούς στόχους εντός της Ρωσίας με drones και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, όπως έκανε εναντίον αποθήκης πετρελαίου που χρησιμοποιείται από τον ρωσικό στρατό κοντά στην Αγία Πετρούπολη.

Ωστόσο, λόγω των ευαισθησιών της Δύσης σχετικά με επιθέσεις σε ρωσικό έδαφος, η Ουκρανία υπαινίσσεται μόνο την ευθύνη της -δεν τη δηλώνει ρητά. 

Η Γαλλία και η Βρετανία, που έχουν ήδη προμηθεύσει το Κίεβο με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, τηρούν προσεκτική στάση ως προς την έγκριση τέτοιων επιδρομών, υπό τον φόβο κλιμάκωσης με τη Μόσχα.

Και στο βάθος... πυρηνικά

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν άφησε να εννοηθεί πέρυσι ότι η Μόσχα θα μπορούσε να χτυπήσει δυτικά F-16 έξω από τα σύνορα της Ουκρανίας, κάτι που, όπως είπε, φέρνει πιο κοντά τον κίνδυνο για άμεση σύγκρουση ΝΑΤΟ-Ρωσίας. «Αυτό έχει τον σοβαρό κίνδυνο να παρασύρει το ΝΑΤΟ περαιτέρω σ' αυτή την ένοπλη σύγκρουση», είπε ο Πούτιν τον Ιούνιο. «Τα τανκς καίγονται και τα F-16 θα καούν εξίσου καλά».

Πιο πρόσφατα, ορισμένοι Ρώσοι αξιωματούχοι απείλησαν ότι περαιτέρω δυτική υποστήριξη στην Ουκρανία θα μπορούσε να οδηγήσει σε παγκόσμιο πυρηνικό πόλεμο.

«Θα πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να μη συμβεί [πυρηνικός πόλεμος], αλλά τα περιθώρια όλο και στενεύουν», δήλωσε ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, πρώην πρόεδρος και πρωθυπουργός.

«Βλέπω την αδυναμία των δυτικών κυβερνήσεων, που λένε πάντα το ίδιο πράγμα: "Οι Ρώσοι προσπαθούν να μας τρομάξουν, δεν θα το κάνουν ποτέ". Κάνουν λάθος. Αν διακυβεύεται η ύπαρξη της χώρας μας, τότε τι επιλογή έχει ο αρχηγός του κράτους μας; Καμία», πρόσθεσε.

Οι δυνατότητες χτυπημάτων μεγάλης εμβέλειας από πλευράς Κιέβου έχουν καταστεί ακόμη πιο κρίσιμες, καθώς η κατάσταση στην πρώτη γραμμή γίνεται ολοένα και πιο αδιέξοδη, σε μια εξαντλητική μάχη πυροβολικού όπου τα ρωσικά στρατεύματα υπερτερούν σε αναλογία τρία προς ένα.

Η Ρωσία κατέλαβε την πόλη Αβντιίφκα την περασμένη εβδομάδα, στην πρώτη της μεγάλη νίκη στο πεδίο της μάχης από τον Μάιο του 2023, ωστόσο η πρώτη γραμμή των 1.000 χιλιομέτρων παραμένει σε μεγάλο βαθμό στάσιμη.

«Παρόλο που η κατάσταση στο πεδίο είναι δύσκολη, δεν πρέπει να υπερεκτιμούμε τη Ρωσία και να υποτιμούμε την Ουκρανία», είπε επίσης ο Στόλτενμπεργκ την περασμένη εβδομάδα, σημειώνοντας ότι οι ουκρανικές δυνάμεις κατάφεραν να πραγματοποιήσουν «βαθιά πλήγματα» στην υπό ρωσική κατοχή Κριμαία και βύθισαν ένα ρωσικό πλοίο στη Μαύρη Θάλασσα.

ΠΗΓΗ https://www.euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου