File Photo Φωτογραφία από την αρχική παρουσιαση του αεροσκάφους KAAN μέ κόκκινο κοντάρι να κρατάει ανοικτό το κοκπιτ Πηγή Τουρκική Προεδρία
ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL – Αθήνα
Η απογείωση του 5ης γενιάς stealth, όπως υποστηρίζει η Τουρκία, αεροσκάφους μπορεί να έγινε με δανεικούς κινητήρες των F-16 που διαθέτουν, δεν παύει ωστόσο ν’ αποτελεί ένα αεροναυπηγικό επίτευγμα αν αναλογιστεί κανείς ότι η σχεδίασή του ξεκίνησε μόλις το 2016.
Η Τουρκία δείχνει ότι «το ψάχνει» και επιμένει σε αμυντικά προγράμματα που μπορεί να είναι δαπανηρά, αλλά στο τέλος, τουλάχιστον για το εθνικό της επίπεδο, δικαιώνεται.
Βεβαίως αν το ΚΑΑΝ δεν μετατραπεί σ’ ένα εξαγώγιμο προϊόν, όπως για παράδειγμα το επιτυχημένο Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος Bayraktar, η Τουρκία θα έχει αρνητικό οικονομικό αντίκτυπο, αν και η ίδια έχει δείξει πως έχει τον τρόπο να προωθεί τα προϊόντα της σε φίλιες χώρες για κείνη.
- Περισσότερο την «καίει» να δείχνει προς την Δύση ότι είναι ικανή να σταθεί μόνη στα πόδια της και πως η αμυντική βιομηχανία, σε συνδυασμό με τις ένοπλες δυνάμεις της, είναι σε θέση να στηρίξουν το δόγμα «Μπαρμπαρόσα».
Σ’ ότι αφορά το ΚΑΑΝ, όλες οι πληροφορίες το κατατάσσουν σ’ ένα μέσο μαχητικό ανάμεσα στο Χουρτζέτ και το πάλαι ποτέ TF/X που ήταν το προηγούμενο όνομα που είχαν δώσει οι κατασκευαστές.
Μάλιστα μέσα από την στενή παρακολούθηση των βημάτων που γίνονται από την αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας, έχει φανεί πως ναι μεν ολοκλήρωσε ένα «σκαρί», αλλά μένει στο περίβλημα, διότι η κινητήριος δύναμη, τουλάχιστον επί του παρόντος απουσιάζει…
Άλλωστε έκανε τ’ αδύνατα, δυνατά ώστε να καταφέρει να πείσει σε διπλωματικό επίπεδο και στο πεδίο ότι έχει αλλάξει ρότα και πως δεν είναι η χώρα που προκαλεί στη νοτιοανατολική πτέρυγα της Συμμαχίας, ώστε να λάβει το πράσινο φως για τα 40 καινούρια F-16 και την αναβάθμιση άλλων 80 στο επίπεδο Viper.
Ξεψάχνισμα για το ΚΑΑΝ
Η πτήση του ΚΑΑΝ είναι λογικό ότι τοποθετήθηκε στο στόχαστρο της πολεμικής αεροπορίας, με τους επιτελείς να συλλέγουν όσο το δυνατό περισσότερες πληροφορίες γι’ αυτό, αν και όπως επισημαίνουν κύκλοι του αεροπορικού επιτελείου ως πλατφόρμα δεν τους ανησυχεί, τουλάχιστον προς το παρόν.
Και στο αεροπορικό επιτελείο, αφήνοντας εκτός το ΚΑΑΝ, δεν ξεχνούν ότι η Τουρκία έως τα τέλη της δεκαετίας θα έχει περίπου 235 αεροσκάφη απόλυτα εναρμονισμένα με τις απαιτήσεις που υπάρχουν για τις σύγχρονες δικτυοκεντρικές επιχειρήσεις.
Τα F-16 Viper που η χώρα μας συνεχίζει να παραλαμβάνει από την ΕΑΒ αεροσκάφη αναβαθμισμένα, τα F-16 Block 52 plus Advanced και κυρίως τα Rafale F3R με τα όπλα που δημιουργούν συνθήκες απαγόρευσης περιοχής, σε συνδυασμό με τον επαγγελματισμό και την διαρκή εκπαίδευση των ιπταμένων της πολεμικής αεροπορίας, δημιουργούν όλο εκείνο το πλέγμα ανησυχίας για την γείτονα.
Το ΚΑΑΝ δεν μπορεί ως αεροσκάφος ν’ ανατρέψει το θετικό υπέρ της Ελλάδας αεροπορικό ισοζύγιο, διότι εκτός από τα παραπάνω αεροσκάφη, στο τέλος της δεκαετίας η real κι όχι fake πλατφόρμα 5 ης γενιάς, αυτή των F-35 θα βρίσκεται κυριολεκτικά «αθέατη» εντός του FIR.
Η «ομογενοποίηση» του στόλου των μαχητικών…
Λίγες ώρες νωρίτερα από την πανηγυρική απογείωση του ΚΑΑΝ, στην Αθήνα και δια βήματος της επιτροπής άμυνας και εξωτερικών υποθέσεων, ο υπουργός Εθνικής άμυνας με πολύ προσεκτικό τρόπο κατά την ομιλία του αναφέρθηκε στην ανάγκη «ομογενοποίησης» του στόλου των μαχητικών αεροσκαφών.
- Σε ό,τι αφορά τον στόλο των F-16, έχουμε αναφέρει σε ρεπορτάζ μας, την πρόθεση του αεροπορικού επιτελείου να περάσουν και τα Block 50 στον «αστερισμό» του Viper. Και αυτό απ’ ότι αντιλαμβανόμαστε, μέσα από τα λόγια του Νίκου Δένδια, ασπάζεται και ο ίδιος.
Η «ομογενοποίηση» ωστόσο για να φτάσει σε υψηλό σημείο και για να μπορέσει ν’ ανταπεξέλθει στ’ αυριανά 235 δικτυοκεντρικά αεροσκάφη της γείτονος, δεν αποκλείει κανείς ότι μπορεί να συμπεριλαμβάνει και τα παλαιότερα Block 30 του τύπου των F-16.
Στην «ομογενοποίηση» του στόλου των μαχητικών αεροσκαφών δεν ξεχνά κανείς στο αεροπορικό επιτελείο και την ζεύξη δεδομένων (link 16) στους τύπους των αεροσκαφών από τα οποία ως τώρα απουσιάζει.
Ο κ. Δένδιας πάντως μίλησε και για τα παλαιότερα F-4 Phantom, λέγοντας πως θα πρέπει ν’ αποσυρθούν καθώς αυτά πολεμούσαν την εποχή του Βιετνάμ ενώ δεν παρέλειψε να αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο πώλησης αεροσκαφών προς τρίτες χώρες…
ΠΗΓΗ https://hellasjournal.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου