Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2024

Η Interpol απαγόρευσε την πρόσβαση της Τουρκίας στη βάση δεδομένων για χαμένα ή κλεμμένα διαβατήρια: Την χρησιμοποιεί για να εντοπίζει αντιφρονούντες


File Photo Η πρόσοψη του κεντρικού κτιρίου της Interpol EPA/WALLACE WOON μέσω ΚΥΠΕ

Οι New York Times δημοσιεύουν άρθρο της Jane Bradley με τίτλο «Τέσσειρς τρόποι με τους οποίους χρησιμοποιούν οι δικτάτορες την Ιντερπόλ για να παρενοχλούν τους «απομακρυσμένους» τους εχθρούς» που αναφέρεται στους τρόπους που αυταρχικά καθεστώτα χρησιμοποιούν τον μηχανισμό της Interpol για να εντοπίσουν αντιφρονούντες.

Η Interpol είναι ο μεγαλύτερος αστυνομικός οργανισμός στον κόσμο. Χρησιμεύει ως ένας ισχυρός πίνακας πληροφοριών που χρησιμοποιούν οι κυβερνήσεις και οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου για να συνεργαστούν για την καταδίωξη φυγάδων σε όλο τον κόσμο. Στην καλύτερή της εκδοχή, ο μηχανισμός αυτός βοηθά στον εντοπισμό δολοφόνων και τρομοκρατών. Ωστόσο, συνιστά επίσης ένα νέο όπλο για τους ισχυρούς και απολυταρχικούς ηγέτες στο κυνήγι των πολιτικών τους εχθρών, δίνοντάς τους τη δύναμη να φτάνουν πέρα από τα σύνορα και να φτάνουν στους στόχους τους ακόμη και σε δημοκρατικές χώρες.

Ένα από τα πιο δύσκολα συστήματα για την Interpol είναι η βάση δεδομένων κλεμμένων και χαμένων διαβατηρίων. Η Λευκορωσία και η Τουρκία, για παράδειγμα, έχουν μετατρέψει τη βάση δεδομένων της Interpol σε όπλο για να παρενοχλούν αντιφρονούντες ή να τους εγκλωβίζουν στο εξωτερικό. Η κατάχρηση αυτού του εργαλείου έγινε τόσο έντονη που η Interpol εμπόδισε προσωρινά τη χρήση του από την Τουρκία, ενώ και η Λευκορωσία υπόκειται πλέον σε ειδική παρακολούθηση.

Τέτοιες περιπτώσεις είναι πιο δύσκολο να διορθωθούν, καθώς η Interpol δεν έχει την εξουσία να επανεκδώσει ένα διαβατήριο εάν έχει ήδη κατασχεθεί.

New York Times [4 Ways Autocrats Have Used Interpol to Harass Faraway Enemies]

ΠΗΓΗ https://hellasjournal.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου