Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2024

Η «ώρα» των ROMEO: Φτάνουν στην Ελλάδα τα πρώτα MH-60R – «Άλμα» στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο για το ΠΝ


*Του Κώστα Σαρικά

Το μεσημέρι του Σαββάτου αναμένεται να προσγειωθεί στην Ελευσίνα και στην 112 Πτέρυγα Μάχης το θηριώδες αμερικανικό μεταγωγικό C-17 Globemaster, το οποίο θα μεταφέρει τα δύο πρώτα καινούργια ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα MH-60R, ενώ μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα ακολουθήσει ένα ακόμη δρομολόγιο από C-17 για να παραδώσει στο Πολεμικό Ναυτικό το τρίτο Romeo.

Πρόκειται για τα τρία πρώτα από τα συνολικά επτά καινούργια υπερσύγχρονα ελικόπτερα που προσθέτουν οι Ένοπλες Δυνάμεις στη «φαρέτρα» τους, καθώς έως τα τέλη του 2024 θα μεταφερθούν στην Ελλάδα με τον ίδιο τρόπο και τα υπόλοιπα τέσσερα. Τα δύο πρώτα Romeo – ΠΝ 75 και ΠΝ 77- έχουν ήδη βαφτεί στα χρώματα του Πολεμικού Ναυτικού και ήδη έχουν δοκιμαστεί στις εγκαταστάσεις της κατασκευάστριας εταιρείας Sikorksy στις ΗΠΑ.

Μπορεί ο αριθμός των επτά ελικοπτέρων να μην θεωρείται ιδιαίτερα μεγάλος με δεδομένες τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού, όμως οι πολύ υψηλές επιχειρησιακές δυνατότητες των Romeo σε συνδυασμό με τα εξαιρετικά αξιόπιστα S-70 αλλά και τις τρεις καινούργιες ψηφιακές φρεγάτες Belharra μετατρέπουν τον Στόλο στην πιο ισχυρή ανθυποβρυχιακή δύναμη στην ανατολική Μεσόγειο.

Παράλληλα, δίνουν σαφές ποιοτικό πλεονέκτημα σε σχέση με το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό, το οποίο δεν διαθέτει ελικόπτερα Romeo παρά μόνο S-70. ενώ οι Μονάδες Επιφανείας του στόλου του θα υπολείπονται σαφώς σε ανθυποβρυχιακές δυνατότητες όταν το Πολεμικό Ναυτικό παραλάβει τις πανίσχυρες FDI, καθώς οι γαλλικές φρεγάτες διαθέτουν διπλά Sonar τελευταίας τεχνολογίας. Τόσο το συρόμενο μεταβλητού βάθους CAPTAS-4, το οποίο θεωρείται το κορυφαίο παγκοσμίως, όσο και το Sonar τρόπιδας Kingklip που λειτουργεί συμπληρωματικά.

Romeo

Η ένταξη στον τουρκικό στόλο των καινούργιων υποβρυχίων «214» δημιουργεί μια νέα κατάσταση στο βυθό του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου και κάνει επιτακτική την ανάγκη ενίσχυσης του ελληνικού ανθυποβρυχιακού οπλοστασίου. Έτσι, η απόκτηση των επτά ελικοπτέρων Romeo σχεδόν ταυτόχρονα με τις τρεις φρεγάτες Belharra έρχεται, όχι απλά να ισορροπήσει το ισοζύγιο ανθυποβρυχιακής ισχύος, αλλά και να δώσει στο ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό ξεκάθαρο ποιοτικό πλεονέκτημα.

Στο δύσκολο περιβάλλον του Αιγαίου, με δεδομένο ότι τα νησιά του Αρχιπελάγους ανήκουν στην Ελλάδα, το Πολεμικό Ναυτικό διαθέτει και το γεωγραφικό πλεονέκτημα της κάλυψης τόσο των Μονάδων Επιφανείας όσο και των υποβρυχίων. Γεγονός που αποδείχθηκε καθοριστικό στην κρίση του 2020. Αν και ο Στόλος διέθετε μόνο ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα S-70 αλλά και τα παλαιότερα AB-212 κατάφερε να εντοπίσει όλα τα Τουρκικά υποβρύχια ακόμα και όταν προσπάθησαν να αιφνιδιάσουν κινούμενα σε περιοχές κοντά στην ηπειρωτική Ελλάδα, όπως στα στενά του Καφηρέα ή σε άλλα κρίσιμα «περάσματα».

Με τον συνδυασμό των Sonar που διαθέτουν οι φρεγάτες Belharra σε ταυτόχρονη έρευνα με τα Romeo, αλλά και τα S-70 και με δεδομένη την άριστη γνώση του Αρχιπελάγους, ο ανθυποβρυχιακός πόλεμος αναμένεται να μετατραπεί σε «εφιάλτη» για τους γείτονες, οι οποίοι άλλωστε θα αργήσουν να εξοικειωθούν στα μυστικά των «214». Την ώρα που το Πολεμικό Ναυτικό εκπαιδεύεται με τα αντίστοιχα υποβρύχια κλάσης «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ» εδώ και δεκαπέντε χρόνια γνωρίζοντας άριστα τον τρόπο που επιχειρούν αλλά και τα ελάχιστα τρωτά τους σημεία. Έτσι, θα είναι σταθερά τουλάχιστον ένα βήμα πιο μπροστά σε σχέση με το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο, ο οποίος θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμος για την θαλάσσια κυριαρχία σε περίπτωση σύγκρουσης.

ΠΗΓΗ https://www.onalert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου