Κυριακή 18 Φεβρουαρίου 2024

Οι επάκτιες συστοιχίες, οι καθυστερήσεις στην προμήθεια πυραύλων Spike NLOS λόγω του πολέμου στη Γάζα και το σύγχρονο επιχειρησιακό πλάνο αποτροπής των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων


Λεζάντα: Εκτόξευση πυραύλου Exocet από μονάδα του στόλου. Τέτοιους πυραύλους, όπως και Harpoon διαθέτει το πολεμικό ναυτικό στο οπλοστάσιό του ως επάκτιες μονάδες που βρίσκονται διασπαρμένες εκεί που χρειάζεται ώστε να προστατεί η νησιωτική Ελλάδα. Πηγή εικόνας: Πολεμικό Ναυτικό.

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL – Αθήνα

Η συμφωνημένη προμήθεια των πυραύλων Spike NLOS από το Ισραήλ, συνεχίζει να περνά «φουρτούνες» αλλά αυτή τη φορά δεν πρόκειται για υπαιτιότητα της ελληνικής πλευράς.

Βεβαίως αν ο ελληνικός σχεδιασμός είχε τρέξει με άλλο ρυθμό από την αρχή και δεν υπήρχαν δεκάδες πισωγυρίσματα, πιθανά η εξέλιξη σήμερα να ήταν διαφορετική.

Ο πόλεμος στη Μ. Ανατολή, η συνέχιση των επιχειρήσεων των Ισραηλινών δυνάμεων εντός της Λωρίδας της Γάζας όπου οι IDF κάνουν χρήση όλων των όπλων τους, ειδικά τώρα στο νότιο τμήμα που εντοπίζονται οι μετακινούμενοι- υπογείως -θύλακες της Χαμάς, έχουν αναβαθμίσει τις απαιτήσεις που υπάρχουν από την αμυντική βιομηχανία του Τελ Αβίβ.

Ότι παράγεται, καταναλώνετε και πάλι απ’ την αρχή! Αυτό σημαίνει ότι η παραγγελία των Αθηνών για τους Spike NLOS του στρατού ξηράς και του πολεμικού ναυτικού, δεν μπαίνει σε δεύτερη μοίρα από τους Ισραηλινούς, αλλά σε καθεστώς αναμονής…

Είναι σαφές ότι το ίδιο ισχύει και γι’ άλλα προηγμένα όπλα που αφορούν την φαρέτρα της πολεμικής αεροπορίας.

Η συζήτηση περί των τεχνολογικών λύσεων αποτροπής σε όλο το μήκος των συνόρων με τη γείτονα, χερσαίων και θαλάσσιων, είναι σαφές ότι συνυπολογίζει και τα στοιχεία των ισραηλινών Spike NLOS, τα οποία είναι σε πολλές περιπτώσεις ικανά να προσφέρουν ακόμη και απαγόρευση κυκλοφορίας πλοίων.

Ο ίδιος ο κος Δένδιας προ ημερών είχε κάνει λόγο για τον «Anti-drone θόλο» που πρόκειται να δημιουργήσει το ιδανικό πλέγμα ασφάλειας στον ουρανό του Αιγαίου απέναντι στα εκατοντάδες Μη Επανδρωμένα μέσα της γείτονος.

Η αντιμετώπιση του λεγόμενου «κορεσμού» στο σύγχρονο πεδίο μάχης, ίσως αποτελεί μια από τις βασικότερες αποστολές των ενόπλων δυνάμεων μιας χώρας.

Οι επάκτιες πυροβολαρχίες…

Στην ίδια «ατζέντα» τα συμπεράσματα που έχουν βγει κυρίως από το μέτωπο της Ουκρανίας, έχουν συμπεριλάβει και τις επάκτιες πυροβολαρχίες, μια λύση δηλαδή που εντάσσεται στο πλαίσιο του οπλοστασίου του πολεμικού ναυτικού.

Και επειδή στα δημοσιονομικά, έχει φανεί ότι περιθώριο δεν υπάρχει, ιδίως για τα καινούρια πλοία που είχε ζητήσει το πολεμικό ναυτικό, ο εκσυγχρονισμός και η ενίσχυση των υφιστάμενων επάκτιων πυροβολαρχιών ή και η επέκταση αυτών και σε άλλα νησιά, ομοιάζει ως λύση αποτροπής.

Η χρήση των επάκτιων πυραύλων από την Ουκρανική άμυνα έδειξε ότι η Ρωσία περιορίστηκε σημαντικά στο ναυτικό πεδίο, αν και οι επιθέσεις με τα Μη Επανδρωμένα Σκάφη ή και τους αντιπλοϊκούς πυραύλους κατά του Μόσκβα, λειτούργησαν καταλυτικά στον ψυχολογικό τομέα.

Η γεωγραφία του Αρχιπελάγους με τα χιλιάδες νησιά και μικρονήσους είναι ένα ιδανικό πεδίο ανάπτυξης τέτοιων όπλων ως μέσα αποτροπής που δύναται να μετακινηθούν και να λειτουργήσουν από διαφορετικά σημεία ενός νησιού ή να μεταφερθούν σε άλλο.

Ιδίως την στιγμή αυτή που η Άγκυρα «χτίζει» ταυτόχρονα σε τρία διαφορετικά ναυπηγεία καράβια για το αύριο, οι άνθρωποι του υπουργείου μέσα από τις άμεσες λύσεις αναζητούν την ιδανική που θα φέρει ένα ουσιαστικό αποτρεπτικό αποτέλεσμα.

Το πλοίο παραμένει αναντικατάστατο…

Άλλωστε οι ανακοινώσεις περί νέων κύριων μονάδων επιφανείας και η συν-σχεδίαση, ανήκουν στο απώτερο μέλλον κι όχι στο επιτακτικό αύριο του στόλου.

Με άλλα λόγια όσο οι εντάσεις απουσιάζουν από την ελληνοτουρκική πραγματικότητα, ορισμένες κινήσεις υλοποίησης έρχονται ώστε να ενισχύσουν το τείχος προστασίας.

Οι επιτελείς σίγουρα γνωρίζουν ότι τα UAV’s της γείτονος έχουν χαρτογραφήσει, ίσως και με λεπτομέρεια θέσεις των υφιστάμενων επάκτιων πυροβολαρχιών.

Στρατιωτικές πηγές επισημαίνουν με νόημα ότι «πολλά έχουν αλλάξει από το 2020 και μετά και στόχος είναι ν’ αλλαχθούν ακόμη περισσότερα δια της ενίσχυσης σε νησιά».

Οι σύγχρονοι αντιπλοϊκοί πύραυλοι που τάσσονται σε νησιά, διαθέτουν δυνατότητες πλήγματος κατά στόχων, ημέρα και νύχτα, κάτω από οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες.

Επίσης βασίζονται στη χρήση GPS ή και στην αδρανειακή πλοήγηση εάν χρειαστεί.

Οι επάκτιες συστοιχίες είναι κάτι αρκετά πιο οικονομικό σε σχέση με τις νέες σύγχρονες μονάδες κρούσης.

Το βέβαιο είναι ότι από το ναυτικό επιτελείο επισημαίνεται, «πως το καράβι είναι κάτι αναντικατάστατο στο ναυτικό πεδίο»…

ΠΗΓΗ https://hellasjournal.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου