Ενενήντα χιλιάδες στρατιώτες από διαφορετικές χώρες συμμετέχουν στη μεγαλύτερη άσκηση του NATO εδώ και δεκαετίες. Η Ελλάδα δηλώνει παρούσα, με ενεργό συμμετοχή στην εν εξελίξει και σε πολλές χώρες άσκηση, με κύριο ζητούμενο την αντιμετώπιση ενδεχόμενης επίθεσης εξ Ανατολών.
Του Χρήστου Μαζανίτη
Με τη συμμετοχή 90.000 στρατιωτών από συνολικά 31 χώρες – μέλη του ΝΑΤΟ και την επιβεβαιωμένη συμμετοχή και μονάδων από την υπό ένταξη στη Συμμαχία Σουηδία, από τις 22 Ιανουαρίου βρίσκεται σε εξέλιξη η μεγαλύτερη άσκηση του ΝΑΤΟ μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 31 Μαΐου.
Η ανακοίνωση του στρατηγού του αμερικανικού στρατού Κρίστοφερ Κάβολι, του Ανώτατου Συμμαχικού Διοικητή Επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ και επικεφαλής της Διοίκησης των ΗΠΑ στην Ευρώπη, έχει συγκεντρώσει ευρεία προσοχή. Το STEADFAST DEFENDER 2024 έχει σχεδιαστεί για να παρέχει πολύτιμες γνώσεις για την ενίσχυση των αμυντικών σχεδίων του ΝΑΤΟ, τη βελτίωση της διαλειτουργικότητας, της αποτελεσματικότητας και της ανθεκτικότητας. Αυτή η προσπάθεια στοχεύει να επιδείξει τη δέσμευση του ΝΑΤΟ στη συλλογική άμυνα και να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα σχετικά με την ετοιμότητά του να προστατεύσει όλους τους Συμμάχους έναντι των αναδυόμενων απειλών, κυρίως εξ ανατολών.
Η άσκηση πραγματοποιείται σε φάσεις, σε πολλές βασικές ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Φινλανδία, η Εσθονία, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Ουγγαρία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Νορβηγία, η Πολωνία, η Ρουμανία, η Σλοβακία, η Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν από τα τέλη Ιανουαρίου έως τις 31 Μαΐου 2024, χωρισμένες σε δύο μέρη.
Κατά την αρχική φάση (τέλη Ιανουαρίου έως μέσα Μαρτίου), δίδεται ιδιαίτερη βάση στη θαλάσσια ενίσχυση πέρα από τον Ατλαντικό και την Αρκτική. Η δεύτερη φάση (μέσα Φεβρουαρίου έως τέλος Μαΐου) θα στραφεί στη χρήση αναπτυσσόμενων ενισχύσεων σε όλους τους τομείς, από την Αρκτική έως την Ανατολική Πτέρυγα.
Το STEADFAST DEFENDER 2024 είναι μια άσκηση πολλαπλών τομέων, που ενσωματώνει επιχειρήσεις ξηράς, αέρα, θάλασσας, κυβερνοχώρου και διαστήματος, και έχει αποτελέσει κύριο επίκεντρο της δογματικής ανάπτυξης στη Συμμαχική Διοίκηση Μετασχηματισμού του ΝΑΤΟ. Περιλαμβάνει την ανάπτυξη δυνάμεων από τη Βόρεια Αμερική και άλλα μέρη της Συμμαχίας στην Ευρώπη. Μέσα σε αρκετούς μήνες, σύνθετες επιχειρήσεις πολλαπλών τομέων θα διεξαχθούν σε χιλιάδες χιλιόμετρα, ενισχύοντας έτσι την πολιτικο-στρατιωτική συνεργασία και την εθνική και συλλογική ανθεκτικότητα.
Οι ασκήσεις του ΝΑΤΟ, ειδικά σε αυτή την κλίμακα, σχεδιάζονται χρόνια νωρίτερα και χρησιμοποιούν ένα πλασματικό σενάριο που στοχεύει στην ενίσχυση της συλλογικής άμυνας της Συμμαχίας. Οι ασκήσεις εξυπηρετούν τον διττό σκοπό της βελτίωσης των αμυντικών σχεδίων καθώς και την αποτρεπτική δράση έναντι πιθανής επιθετικότητας από κοντινούς αντιπάλους.
H STEADFAST DEFENDER 2024 σηματοδοτεί μια ιστορική στιγμή για το ΝΑΤΟ, επιδεικνύοντας διατλαντική ενότητα, δύναμη και αποφασιστικότητα απέναντι στις εξελισσόμενες προκλήσεις ασφαλείας. Καθώς οι εντάσεις συνεχίζονται στην Ανατολική Ευρώπη, αυτή η άσκηση στέλνει ένα σαφές μήνυμα ότι το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να υπερασπιστεί τα μέλη του, τις αξίες του και να υποστηρίξει τη συλλογική ασφάλεια στον ευρωατλαντικό χώρο.
Στην άσκηση θα λάβουν μέρος περισσότερα από 50 πλοία, από αεροπλανοφόρα έως αντιτορπιλικά, περισσότερα από 80 μαχητικά αεροσκάφη, ελικόπτερα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη – drones και τουλάχιστον 1.100 οχήματα μάχης, συμπεριλαμβανομένων 133 αρμάτων μάχης και 533 τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης (ΤΟΜΑ).
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη κινητοποίηση του ΝΑΤΟ από το 1988, οπότε πραγματοποιήθηκε η άσκηση «Reforger» κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.
H STEADFAST DEFENDER διεξάγεται ενώ το ΝΑΤΟ αναθεωρεί συνεχώς τον τρόπο άμυνας και δράσης από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου 2022.
Μάλιστα, γι’ αυτό το λόγο η συμμαχία έχει στείλει χιλιάδες στρατεύματα στην ανατολική της πτέρυγα και έχει προετοιμαστεί με διάφορα σχέδια, για πρώτη φορά από την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, για να αμυνθεί ενάντια σε ενδεχόμενη επίθεση από τη Ρωσία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου