Η μέχρι τέλους επιμονή της Λευκωσίας σε μια πρωτοβουλία για την οποία γνώριζε από την αρχή όλα εξαρτιούνταν από άλλους, και αλλαγή προσέγγισης από τις ΗΠΑ, έφερε την «Αμάλθεια» να βαίνει προς υλοποίηση. Μετά από ένα ακόμα έντονο διπλωματικό παρασκήνιο τις τελευταίες ημέρες άναψε το πράσινο φως και ήδη το πρώτο φορτίο είναι στο πλοίο που θα πάει στη Γάζα.
Σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους στη Λευκωσία, σημείο καμπή για να μπει σε εφαρμογή ο ανθρωπιστικός διάδρομος από τη Λάρνακα προς τη Γάζα ήταν η στάση της Ουάσιγκτον όπως είχε διαμορφωθεί τις τελευταίες ημέρες. Η ανάρτηση του Τζο Μπάιντεν και η αναφορά του Αμερικανού Προέδρου στο State of Union για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα μέσω και της Κύπρου, άναψε το πράσινο φως για να πάρουν τα πράγματα την πορεία τους.
Ήταν ένα σημαντικό μομέντουμ τόσο για την Κύπρο όσο και για την Ευρωπαϊκή Ένωση ευρύτερα. Η παρουσία της προέδρου της Κομισιόν στη Λευκωσία όπου μαζί με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη επισκέφθηκαν όλους τους χώρους όπου θα χρησιμοποιηθούν για σκοπούς μεταφοράς της βοήθειας έχει ιδιαίτερη σημειολογική σημασία για την Κύπρο. Οι δηλώσεις της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πέραν από τους επαίνους προς τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, ότι «σκοπεύουν να βασιστούν σε αυτό το μοντέλο για την παροχή σημαντικής βοήθειας μέσω θαλάσσης», αποτελούν ουσιαστικά και μια απάντηση προς την κατεύθυνση και των Βρυξελλών απ’ όπου μέχρι και πρόσφατα ακούγονταν διάφορες φωνές αμφισβήτηση της κυπριακής πρωτοβουλίας.
Διπλωματικά η Κύπρος βρίσκεται συνεχώς αντιμέτωπη με τις τουρκικές προσπάθειες αποτροπής της βοήθειας μέσω Λάρνακας. Διπλωματικές πηγές ανέφεραν στον «Φ» ότι τα τελευταία 24ωρα υπήρξε κινητοποίηση από τον Τούρκο ΥΠΕΞ, Χακάν Φιντάν, οποίος προσπάθησε να μεταπείσει την Ουάσιγκτον, ενώ δημοσίως επιχείρησε να διαβάλει την Κύπρο ότι δήθεν αποτελεί βάση ανεφοδιασμού όπλων για το Ισραήλ.
Πλην όμως οι σχεδιασμοί και οι επαφές της ΚΔ, κυρίως με σημαντικούς παίχτες στην περιοχή αλλά και οι τακτικές επικοινωνίες με Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους η χθεσινή ημέρα ήταν ευκαιρία να χαμογελάσουν πολλοί στη Λευκωσία. Πέραν της εφαρμογής της όλης προσπάθειας η κυπριακή πλευρά μετρά και τα διπλωματικά οφέλη από την όλη εξέλιξη. Όπως και η πρωτοφανής για τα κυπριακά δεδομένα επικοινωνία μεταξύ Λευκωσίας, Λονδίνου και Ουάσιγκτον από τη μια και με Κάιρο, Ραμάλα, Ιερουσαλήμ, Ριάντ, Αμάν και ΗΑΕ, από την άλλη. Αξιοσημείωτο το ότι οι Βρετανοί διεκδίκησαν την υστάτη να έχουν ρόλο με τη Λευκωσία να δίνει συγκατάθεση ώστε να συμπεριληφθούν στη χθεσινή κοινή δήλωση των πέντε χωρών.
Πέραν όμως από τη διπλωματική διάσταση του θέματος για την Κύπρο είναι σημαντικό το όλο εγχείρημα και από οικονομικής πτυχής με την αγορά προϊόντων τα οποία έπρεπε να συμπεριληφθούν τα πρώτα πακέτα ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους Παλαιστινίους της Γάζας. Αλλά και στη συνέχεια δεν αποκλείεται να υπάρξουν οφέλη με την αγορά πρώτων υλών που θα χρησιμοποιηθούν στη Γάζα.
Οι ΗΠΑ σκοπεύουν να προχωρήσουν με στρατιωτικά μέσα την κατασκευή μιας πλατφόρμας σε συγκεκριμένο σημείο στη Γάζα το οποίο θα διευκολύνει την μεταφορά μεγαλύτερων ποσοτήτων βοήθειας. Μέχρι να ολοκληρωθούν τα έργα των Αμερικανών, τα οποία έχουν ήδη εγκριθεί και από το Ισραήλ, η βοήθεια θα μεταφέρεται μέσω του αμερικανικού ΜΚΟ World Central Kitchen ο οποίος ήδη δραστηριοποιείται στη Γάζα, έχει το δικό του δίκτυο και είναι σε θέση να διευκολύνει όλη τη διαδικασία. Μάλιστα όπως πληροφορούμαστε, ο εν λόγω οργανισμός έχει ήδη ενοικιάσει και δεύτερο πλοίο για τον ίδιο σκοπό.
Το πρώτο φορτίο έχει ήδη επιθεωρηθεί και έχει φορτωθεί και εντός των επόμενων 24ωρών αναμένεται να ξεκινήσει για το ταξίδι προς τη Γάζα. Στην επιθεώρηση έγινε από τις κυπριακές αρχές και με την συμμετοχή Ισραηλινών παρατηρητών. Η ευθύνη της Λευκωσίας όσον αφορά το φορτίο περατώνεται μέχρι τα 12 ναυτικά μίλια. Απ’ εκεί και πέρα αναλαμβάνουν άλλοι πολύ πιο ισχυροί παίχτες.
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης διαμήνυσε χθες «είμαστε ενωμένοι σε ένα κοινό όραμα για την ανακούφιση της ανθρωπιστικής τραγωδίας των αμάχων στη Γάζα». Με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να σημειώνει την ανάγκη για «ανθρωπιστική ανάπαυλα που θα οδηγήσει σε μια βιώσιμη κατάπαυση του πυρός» διαβεβαιώνοντας προς κάθε κατεύθυνση πως αναγκαστική εκτόπιση Παλαιστινίων δεν μπορεί να υπάρξει.
Χαιρετίζει το Ισραήλ και προσκαλεί και άλλους
Το Ισραήλ χαιρέτισε την έναρξη του θαλάσσιου διαδρόμου από την Κύπρο προς τη Λωρίδα της Γάζας, σημειώνοντας ότι η κυπριακή πρωτοβουλία θα επιτρέψει την αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας, όπως έγραψε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα «Χ» ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ, Λιόρ Χάιατ.
«Το Ισραήλ χαιρετίζει τα εγκαίνια του θαλάσσιου διαδρόμου από την Κύπρο προς τη Λωρίδα της Γάζας. Η κυπριακή πρωτοβουλία θα επιτρέψει την αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, αφού πραγματοποιηθούν έλεγχοι ασφαλείας σύμφωνα με τα ισραηλινά πρότυπα».
Πρόσθεσε ότι «το Ισραήλ θα συνεχίσει να διευκολύνει τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας σύμφωνα με τους κανόνες του πολέμου και σε συντονισμό με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους μας σε όλο τον κόσμο». Είναι πολύ σημαντικό, τονίζει, «ότι και άλλες χώρες συμμετέχουν στην κυπριακή πρωτοβουλία και στη διεθνή προσπάθεια μεταφοράς βοήθειας».
Ευχαρίστησε αυτούς που δούλεψαν
Tην ιδιαίτερη του ικανοποίηση για το γεγονός ότι η πρωτοβουλία της κυπριακής Κυβέρνησης για τη δημιουργία θαλάσσιου διαδρόμου, για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τον άμαχο πληθυσμό της Γάζας, υλοποιείται με τη συνεργασία, μάλιστα, πολλών κρατών, διεθνών οργανισμών και Θεσμών, εκφράζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.
Σε γραπτή του δήλωση, ο Πρόεδρος εκφράζει επίσης τις ευχαριστίες του σε όλους όσοι συνέβαλαν στον σκοπό αυτό.
Ο Πρόεδρος απευθύνει ιδιαίτερες ευχαριστίες στον Υπουργό Εξωτερικών Δρα Κωνσταντίνο Κόμπο και την ομάδα του που απαρτίζεται από την Πολιτική Διευθύντρια του Υπουργείου Εξωτερικών κα Θεσσαλία Σαλίνα Σάμπου, τις κ. Άντρεα Πετράνυι και Μαρία Πήλικου, καθώς και τους κ.κ. Πιέρο Πιερή, Κώστα Φυτιρή, Νεόφυτο Καρκώτη, Χάρη Χρυσοστόμου, Χρυσήλιο Χρυσηλίου, Ανδρέα Χαραλαμπίδη, «οι οποίοι από τον Οκτώβριο εργάστηκαν μεθοδικά και με ζήλο για να καταρτίσουν ένα ολοκληρωμένο επιχειρησιακό πλάνο, την κυπριακή πρωτοβουλία «Αμάλθεια», που συμβάλλει καταλυτικά στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου