Κυριακή 3 Μαρτίου 2024

Η Τουρκία ζητά αναγνώριση αεροδρομίου, λιμανιού πριν πει το «ναι» για συνομιλίες

Κώστας Βενιζέλος

Τα κίνητρα στα οποία γίνεται πολύς λόγος ότι θα πρέπει να δοθούν από την Κυπριακή Δημοκρατία στην κατοχική πλευρά για να συνεργασθεί έχουν, όπως αναφέρουν συναφείς πληροφορίες, συγκεκριμενοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό. Πρόκειται για κίνητρα, τα οποία παρουσιάζει κατά καιρούς η τουρκική πλευρά, ζητώντας άρση του λεγόμενου εμπάργκο. 
Αφορούν μέτρα, που οδηγούν βαθμηδόν στην αναβάθμιση της αποσχιστικής οντότητας και τα οποία ο κατοχικός ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, ενεχείρησε και γραπτώς προς τα Ηνωμένα Έθνη και στον ίδιον τον Αντόνιο Γκουτέρες.

Καθίσταται δε ξεκάθαρο από επαφές που πραγματοποιούν εκπρόσωποι του κατοχικού καθεστώτος με ξένους αξιωματούχους ότι ζητούν κινήσεις άρσης του λεγόμενου εμπάργκο. Μάλιστα αξιώνουν όπως τούτο γίνει από τώρα, πριν την έναρξη οποιασδήποτε διαδικασίας διαπραγμάτευσης, στα πλαίσια των «κινήσεων καλής θέλησης», που βασικά αναμένονται από την ελληνική πλευρά και μόνο. Μεταξύ των μέτρων που προωθούνται από τουρκικής πλευράς και που φαίνεται κάποια από αυτά να ευνοούν και διάφοροι τρίτοι είναι:  

Πρώτο, έναρξη απευθείας πτήσεων και αναγνώριση του παράνομου αεροδρομίου της κατεχόμενης Τύμπου. Σε αυτό δίνεται προτεραιότητα και ενισχύονται οι προσπάθειες.

Δεύτερο, λειτουργία του κατεχόμενου λιμανιού της Αμμοχώστου και η έναρξη κανονικών νόμιμων δρομολογίων.

Τρίτο, απευθείας εμπόριο και ενίσχυση της διακίνησης του εμπορίου ένθεν κακείθεν της κατοχικής γραμμής. Στα πλαίσια αυτά έχει γίνει και η πρόταση της τουρκικής πλευράς για διάνοιξη οδοφράγματος στη Μια Μηλιά για διακίνηση εμπορευμάτων.

Τέταρτο, έναρξη συζητήσεων στο ζήτημα των υδρογονανθράκων στη λογική της συνδιαχείρισης και του καταμερισμού των εσόδων πριν από την επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό. Στις συζητήσεις της με τρίτους, η τουρκική πλευρά παραπέμπει συνεχώς στη γνωστή πρόταση, που κατατέθηκε μέσω της τουρκοκυπριακής πλευράς (Σεπτέμβριο 2011 και Σεπτέμβριο 2012) και προέβλεπε τη δημιουργία τεχνικής επιτροπής για τους υδρογονάνθρακες. Δηλαδή, ένταξη του θέματος αυτού στα πλαίσια του διακοινοτικού διαλόγου και την προώθηση των σχεδιασμών για διαχείριση στη βάση αυτή. Στη μεγάλη εικόνα των τουρκικών επιδιώξεων συντηρείται και το σενάριο για μεταφορά του φυσικού αερίου με αγωγό μέσω Τουρκίας.

Πέμπτο, στο πακέτο μπαίνουν πέραν από το θέμα της ενέργειας  και αυτό του νερού- γενικά κοινής διαχείρισης και αξιοποίησης φυσικών πόρων- αλλά και της ηλεκτρικής διασύνδεσης, όπως και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Έκτο, συνεργασία στο θέμα της παράνομης μετανάστευσης.

Έβδομο, κοινός σχεδιασμός για αποναρκοθέτηση.

Η τουρκική πλευρά δεν αποφεύγει να αναδείξεις τις επιδιώξεις της σε σχέση με τον στρατηγικό στόχο της αναγνώρισης της αποσχιστικής οντότητας. Άλλωστε κατά τις συζητήσεις που έχουν ο Τατάρ και οι άλλοι συνεργάτες του, επιμένουν σε «δυο ισότιμες πλευρές» και σε «δυο οντότητες» και στη βάση αυτή ισχυρίζονται ότι μπορούν να διεξαχθούν συζητήσεις με ή χωρίς την παρουσία των Ηνωμένων Εθνών.

Είναι προφανές πως τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που παρουσιάζονται από την τουρκική πλευρά κινούνται, όπως εξηγούν, «ως μέρος της διαδικασίας από κάτω προς τα πάνω». Θέση που εξέφρασε και ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη, παραπέμποντας στο θέμα της κυριαρχίας.

Η κατοχική πλευρά υποστηρίζει πως ό,τι συζητηθεί και συμφωνηθεί πρέπει αυτά να διέπονται από «αμοιβαίο όφελος» και να υπάρχει «σεβασμός στην ισότητα των δύο πλευρών». Επαναλαμβάνεται, επίσης, η γνωστή θέση πως η εφαρμογή μέτρων δεν θα συνεπάγεται ή υπονοείται την επέκταση της εξουσίας της μίας πλευράς στην άλλη.

Είναι ξεκάθαρο ότι η τουρκική πλευρά θέλει και επιδιώκει «συνεργασία» μεταξύ «δυο οντοτήτων», «δυο κρατών» και δεν αποδέχεται οτιδήποτε λιγότερο από αυτό.

Οι θέσεις στην κ. Ολγκίν

Όπως έχει διαβιβασθεί και προς την απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό, Μαρία Άνχελ Ολγκίν Κουεγιάρ, οι Τούρκοι ( σε Άγκυρα και κατεχόμενα) δεν συζητούν οτιδήποτε εκτός από τη στρατηγική της αναγνώρισης, δηλαδή της αποδοχής από την ελληνική πλευρά της κυριαρχικής ισότητας και του ίσου διεθνούς καθεστώτος. Αυτό κατέγραψε ως τουρκική θέση η κ. Ολγκίν, κατά τη συνάντησή της με τον κατοχικό ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, όπως και με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Χ. Φιντάν, στην Άγκυρα. Και το ερώτημα, που τίθεται είναι πώς θα λειτουργήσει η απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα κατά την διάρκεια του δεύτερου ταξιδιού της στην Κύπρο, την ερχόμενη εβδομάδα, έχοντας ενώπιον της μια θέση που εκφεύγει των όρων εντολής της. Για τις προθέσεις της, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν ενδείξεις. Αναμένεται, ωστόσο, ότι θα επιχειρήσει να ανοίξει τα χαρτιά της, έστω και μερικώς, για να μπορέσει να προχωρήσει.

Σημειώνεται ότι η τουρκική πλευρά, τόσο το κατοχικό καθεστώς όσο και η πλειοψηφία αυτών που συνάντησε η κ. Μαρία Άνχελ Ολγκίν Κουεγιάρ, ως εκπροσώπους της «κοινωνίας των πολιτών», θέτουν το θέμα της επόμενης ημέρας. Δηλαδή, ποιο θα είναι το καθεστώς των Τουρκοκυπρίων σε περίπτωση νέας αποτυχίας των προσπαθειών στο Κυπριακό.

Προκλήσεις στη νεκρή ζώνη

Την ώρα κατά την οποία βρίσκεται σε εξέλιξη προσπάθεια του Διεθνούς Οργανισμού για να υπάρξει κινητικότητα στο Κυπριακό, η τουρκική πλευρά συνεχίζει τις προκλήσεις στη νεκρή ζώνη. Καταγράφονται παραβιάσεις σε διάφορες περιοχές, έχοντας στις πλείστες φορές την ανοχή της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών, ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Όπως στην περίπτωση της Πύλας αλλά και στην περιοχή του Λήδρα Πάλας.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ενόψει των προκλήσεων αυτών, η κατοχική πλευρά προσπαθεί να παρουσιάσει και παραβιάσεις, που γίνονται δήθεν από την Κυπριακή Δημοκρατία. Επιχειρούν να επαναφέρουν διάφορες περιπτώσεις από το παρελθόν, οι οποίες ειρήσθω εν παρόδω δεν ισχύουν. Αναφέρεται, για παράδειγμα, σε δήθεν παραβιάσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας με την κατασκευή δρόμων σε διάφορες περιοχές. Όπως ο δρόμος Αστρομερίτη-Ευρύχου, Λάρνακας-Δεκελειάς-Αγιά Νάπας, ο δρόμος Πύλας-Kingsfield και ο δρόμος Πύλας-Ορόκλινης,

Πιέσεις από την Άγκυρα

Το καθεστώς Ερντογάν και ο ίδιος προσωπικά πιέζουν προς κάθε κατεύθυνση για αναβάθμιση της αποσχιστικής οντότητας. Γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο, για να προσκαλούνται ο Τατάρ κι άλλοι αξιωματούχοι του κατοχικού καθεστώτος σε διεθνή φόρουμ. Το πλέον πρόσφορο έδαφος υπάρχει στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών, τον οποίον ελέγχει η Τουρκία. Παράλληλα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αλλά και ο Ερντογάν πιέζουν κράτη, στα οποία έχουν επιρροή, να αναπτύξουν σχέσεις με το κατοχικό καθεστώς. Πρώτο στη σειρά το Αζερπαϊτζάν. Ο Ερντογάν ασκεί έντονες πιέσεις στον φίλο του, Αζέρο ομόλογό του, Ιλχάν Αλίεφ για να κάνει περαιτέρω βήματα προσέγγισης και αναβάθμισης του ψευδοκράτους. Ο Τατάρ έχει προσκληθεί ενώ αντιπροσωπεία του κυβερνώντος κόμματος του Αζερμπαϊτζάν επισκέφθηκε τα κατεχόμενα. Είναι, ωστόσο, σαφές πως το μεγάλο βήμα δεν μπορεί να το κάνει το Μπακού γιατί έχει προειδοποιηθεί με επιπτώσεις από την Ε.Ε., μετά από παρέμβαση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αλλά αυτό δεν μπορεί να εφησυχάζει κανένα. Ιδιαίτερα, όπως αναφέρουν συναφείς πληροφορίες, εάν η νέα προσπάθεια της κ. Ολγκίν αποτύχει.

Κινήσεις αποτροπής

Πάντως, η Λευκωσία κινείται συνεχώς και σε όλα τα επίπεδα προς τις χώρες αυτές. Κινείται προληπτικά και αποτρεπτικά. Πέραν από την αξιοποίηση όλων των καναλιών επικοινωνίας και σχέσεων είναι προφανές πως η Κυπριακή Δημοκρατία αξιοποιεί και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πραγματοποιούνται συνεχώς επαφές, προγραμματίζονται ταξίδια, όπως στο Καζακστάν που θα μεταβεί ο υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος, στις 25 Μαρτίου. Στη χώρα αυτή η Κυπριακή Δημοκρατία θα λειτουργήσει και πρεσβεία.

Γραμματέας του Εθνικού  Συμβουλίου ο πρέσβης Ανδρέας  Χατζηχρυσάνθου

Ο πρέσβης Ανδρέας Χατζηχρυσάνθου τοποθετήθηκε από τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη στη θέση του Γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου. Ο πρέσβης Ανδρέας Χατζηχρυσάνθου μέχρι τον περασμένο Νοέμβριο ήταν Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας στα Ηνωμένα Έθνη, στη Νέα Υόρκη, όπου και συνταξιοδοτήθηκε. Διετέλεσε για χρόνια Διευθυντής Κυπριακού στο υπουργείο Εξωτερικών και θεωρείται πολύ καλός γνώστης του εθνικού μας ζητήματος. Εκ της θέσεως του θα συμμετάσχει και στη Διαπραγματευτική Ομάδα αλλά και στις επαφές του Προέδρου, που θα αφορούν το Κυπριακό. Η συγκεκριμένη θέση είναι αμισθί.

Η εξέλιξη με τον Τουρκοκύπριο δικηγόρο

δεν ανατρέπει τους σχεδιασμούς

για αντιμετώπιση των σφετεριστών ε/κ περιουσιών

Η Κυπριακή Δημοκρατία επεξεργάζεται διάφορες φόρμουλες σε σχέση με την αντιμετώπιση του κεφαλαιώδους ζητήματος του σφετερισμού ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα. Στα πλαίσια αυτά πραγματοποιούνται συνεχής συσκέψεις, στις οποίες συμμετέχουν εκπρόσωποι του υπουργείου Εξωτερικών, της Νομικής Υπηρεσίας, της ΚΥΠ, της Κεντρικής Τράπεζας, της Αστυνομίας κι άλλων υπηρεσιών του κράτους, με στόχο τον καθορισμό των επόμενων βημάτων. Η υπόθεση του Τουρκοκύπριου δικηγόρου, Ακάν Κιουρσιάτ, δεν επηρεάζει τους σχεδιασμούς που έχουν γίνει. Η συγκεκριμένη υπόθεση, αν και η αναστολή δεν αφορά την ουσία, που είναι ο σφετερισμός ελληνοκυπριακών περιουσιών, προφανώς και θα βοηθούσε εάν προχωρούσε ενώπιον του Δικαστηρίου. Κι αυτό γιατί υπήρχε, ως γνωστό και προηγούμενο με την καταδίκη του Βρετανού συνεργάτη του. Ωστόσο, όπως ανέφεραν ενημερωμένες πηγές, η υπόθεση του Τουρκοκύπριου δικηγόρου προέκυψε. Εάν, δηλαδή, ο Κιουρσιάτ δεν χρησιμοποιούσε την ταυτότητα του ψευδοκράτους στο ξενοδοχείο στη Ρώμη, ενδεχομένως να μην εντοπιζόταν. Το γεγονός ότι εκδόθηκε προφανώς και διαπιστώθηκε ότι υπάρχει υπόθεση. Είναι σαφές πως το ό,τι έχει συμβεί την περασμένη Πέμπτη στο επαρχιακό δικαστήριο Λευκωσίας, δείχνει πως δεν έγιναν όλα όσα έπρεπε να γίνουν από πλευράς του κράτους. Ωστόσο, η αρνητική αυτή εξέλιξη, δεν ανατρέπει τους σχεδιασμούς για τη διαμόρφωση ενός πλαισίου κινήσεων, νομικών και διπλωματικών, για την αντιμετώπιση των σφετεριστών ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα. Εκείνο που κτύπησε καμπανάκι είναι πως θα πρέπει να υπάρξει περισσότερη προσοχή στην εξέταση των στοιχείων και στη διαχείριση των υποθέσεων. Και ενδεχομένως θα πρέπει να εξεταστούν από την αρχή όλοι οι φακέλοι των υποθέσεων. Ο στόχος για αντιμετώπιση των σφετεριστών παραμένει.

ΠΗΓΗ https://www.philenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου