Κυριακή 3 Μαρτίου 2024

Βρετανικά κόλπα και εκβιασμοί: Θέλουν αλλαγή ερωτημάτων στα δημοψηφίσματα και κοινή βάση διαλόγου την ισότιμη κυριαρχία


Γιάννος Χαραλαμπίδης

Έπιασαν δουλειά και γίνονται ο στενός κορσές της Ολγκίν - Πώς το Λονδίνο καλλιεργεί «ενοχικά σύνδρομα» στη Λευκωσία και πώς της καταλογίζει ευθύνες για τη μη εξεύρεση λύσης

Οι Βρετανοί συνεχίζουν να εργάζονται στο παρασκήνιο και να εξελίσσονται στους κύριους συμβούλους της ειδικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ στο Κυπριακό, Ολγκίν Γκουεγιάρ. Ο στενός της κορσές. Προτού η κ. Ολγκίν συναντηθεί μαζί τους στο Λονδίνο, η βρετανική διπλωματία έχει ολοκληρώσει τον πρώτο κύκλο επαφών με την Αθήνα και τη Λευκωσία.

Το ερωτήματα…

Εκτός από την προώθηση της τουρκικής θέσης για κοινή επιτροπή Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων για τη συνεκμετάλλευση του φυσικού αερίου (χωρίς το κέλυφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, που παραπέμπει στην ισότιμη κυριαρχία), οι Βρετανοί άρχισαν να σκέφτονται ακόμη και τα ερωτήματα σε περίπτωση δημοψηφίσματος! Έχουν θίξει το θέμα αυτό κατά τη διάρκεια επαφών τους στην εξής βάση: Θα πρέπει να είναι με τέτοιον τρόπο διατυπωμένο το ερώτημα του «ναι» και του «όχι», ώστε να γίνεται αντιληπτό ότι: Α) δεν θα υπάρχει άλλη ευκαιρία και Β) θα χαθούν τα όποια δικαιώματα έχουν οι Ελληνοκύπριοι στον βορρά εάν πουν όχι. Ως εκ τούτου, θα ανοίγει και ο δρόμος για την αναγνώριση του ψευδοκράτους.

Πώς οι Βρετανοί σχεδιάζουν την απώλεια των δικαιωμάτων των Ε/κ στον βορρά
Τα κίνητρα του Προέδρου στην ΕΕ και η αναγνώριση της ΚΔ από την Τουρκία
Πώς το Λονδίνο σχεδιάζει την κατάργηση των ψηφισμάτων 541 και 550 του Σ.Α.

Τα νέα κίνητρα

Πέραν των ανωτέρω, οι Βρετανοί επιμένουν στα κίνητρα, που θα πρέπει να δοθούν μέσω του φυσικού αερίου και χωρίς να υπάρχει το κέλυφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, διότι, όπως ισχυρίζονται, θα είναι δύσκολο υπό οποιεσδήποτε άλλες συνθήκες να διεξαχθεί διάλογος για λύση. Δηλαδή, θα είναι δύσκολη η επανέναρξη των συνομιλιών, χωρίς την παραπομπή, έστω και εμμέσως, στην ισότιμη κυριαρχία. Όπως πρόσθετα ισχυρίζονται οι Βρετανοί, η Λευκωσία πρέπει να αποδείξει ότι έχει πρόθεση για λύση και αυτό μπορεί να γίνει μέσω νέων κινήτρων, διότι, όπως επισημαίνουν: 1. Καταλογίζεται ευθύνη στην ελληνοκυπριακή πλευρά για το «όχι» στο σχέδιο Ανάν από την Τουρκία και για την αποτυχία τού Κραν Μοντανά. 2. Ευθύνες στην ελληνοκυπριακή πλευρά δεν καταλογίζονται μόνο από την Τουρκία και το κατοχικό καθεστώς, αλλά και από κόμματα, καθώς και από πολιτικές προσωπικότητες, στον χώρο της ελληνοκυπριακής πλευράς.

Το κέλυφος της Κυπριακής Δημοκρατίας

Επί του παρόντος, η Κυβέρνηση δεν θα υποχωρήσει στο ζήτημα του φυσικού αερίου, διότι εάν συναινέσει σε επιτροπή Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων χωρίς το κέλυφος της Κυπριακής Δημοκρατίας προδικάζεται ο διχοτομικός συνομοσπονδιακός χαρακτήρας της λύσης, μέσω της ισότιμης κυριαρχίας ως συνέχεια της πολιτικής ισότητας και ανοίγει ο ασκός του Αιόλου. Γιατί; Διότι, εκτός των άλλων, τι λένε οι Βρετανοί στις επαφές τους; Όταν προχωρήσουν οι εργασίες της κοινής επιτροπής των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων, θα κληθεί εν συνεχεία η Τουρκία για να καθορίσει μαζί τους τις ΑΟΖ. Με την Κυπριακή, όμως, Δημοκρατία να είναι εκτός. Ερώτημα συναφές: Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει καλέσει πολλάκις την Άγκυρα για τον καθορισμό ΑΟΖ, αλλά λαμβάνει «ισχυρό όχι», διότι δεν αναγνωρίζει, όπως ισχυρίζεται, την Κυπριακή Δημοκρατία. Ερώτημα νέο, συναφές με το προηγούμενο: Γιατί οι Βρετανοί, που έχουν εγγυηθεί την Κυπριακή Δημοκρατία ως κράτος, δεν στρέφονται προς την Τουρκία, η οποία είναι κατοχική δύναμη: α) Για να αρχίσει την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων ως ένδειξη καλής θελήσεως με δέσμευση πλήρους αποχώρησης και β) για να καθίσει με την Κυπριακή Δημοκρατία στο ίδιο τραπέζι για τον καθορισμό ΑΟΖ επί τη βάσει του Διεθνούς Δικαίου;

Ενοχικά σύνδρομα

Εφόσον κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει, λογικό είναι να σκεφτεί κάποιος ότι οι μεν Βρετανοί γίνονται αβανταδόροι των τουρκικών θέσεων και της ισότιμης κυριαρχίας και, αφετέρου, ο δικός τους στόχος είναι η ακύρωση της λαϊκής κυριαρχίας όπως εκφράστηκε μέσα από το όχι του 2004 στο διχοτομικό Σχέδιο Ανάν, με απώτερο στόχο να προκύψει, μέσα από μια νέα διαδικασία, η διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Κινούμενοι οι Βρετανοί επί τη βάσει αυτού του σκεπτικού, επιχειρούν να προκαλέσουν «ενοχικά σύνδρομα» τόσο στην Κυβέρνηση όσο και στον λαό. Ότι, δηλαδή, έχουν ευθύνες για το γεγονός ότι δεν έχει βρεθεί λύση. Ποια, όμως, λύση; Αυτή των διχοτομικών προδιαγραφών. Και, ταυτοχρόνως, συνδέουν τα «ενοχικά σύνδρομα» με την παραχώρηση κινήτρων, παραπέμποντας στη συνεκμετάλλευση του φυσικού αερίου και στην αλλαγή των ΑΟΖ, με την Τουρκία να παίρνει το 41% της σημερινής κυπριακής ΑΟΖ, καθώς και την ισότιμη κυριαρχία. Επειδή η Άγκυρα έχει, μέσω της Τουρκικής Εταιρείας Πετρελαίων, τα δικαιώματα εκμετάλλευσης για λογαριασμό των Τουρκοκυπρίων, σημαίνει ότι, με βάση τα δικά της στοιχεία, θα ελέγχει το 72% της υφιστάμενης κυπριακής ΑΟΖ σε περίπτωση λύσης ομοσπονδίας ή συνομοσπονδίας.

Κίνητρα μέσω ΕΕ

Η Κυβέρνηση αποδέχεται τη λογική των κινήτρων και, πέραν των μονομερών μέτρων προς τους Τουρκοκυπρίους, είναι έτοιμη να δώσει πρόσθετα μέτρα στην Τουρκία, μέσω της ΕΕ. Τα κίνητρα αυτά αφορούν στην κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες και στην αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης Τουρκίας - ΕΕ. Το ερώτημα που εγείρεται επί τούτου έχει ως εξής: Πώς μπορεί να γίνει αναβάθμιση της υφιστάμενης Τελωνειακής Ένωσης όταν η Τουρκία δεν την έχει εφαρμόσει με την Κυπριακή Δημοκρατία; Και το γεγονός ότι δεν την εφάρμοσε με την Κυπριακή Δημοκρατία αποτελεί παραβίαση του κοινοτικού κεκτημένου, που προκαλεί, εκτός των άλλων, συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού. Γιατί; Διότι τα τουρκικά προϊόντα περνούν μέσω της κοινής αγοράς στις ελεύθερες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ τα κυπριακά απαγορεύεται να εισαχθούν εντός της τουρκικής επικράτειας. Γιατί λοιπόν η Τουρκία δεν σέβεται την ΕΕ και τα κράτη-μέλη της, μεταξύ των οποίων την Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία εντάχθηκε ολόκληρη στην Ένωση με αναστολή του κεκτημένου στο βόρειο τμήμα λόγω κατοχής; Επειδή δεν μπορεί να ασκεί αποτελεσματικό έλεγχο λόγω τουρκικής κατοχής και επειδή το ψευδοκράτος είναι τέτοιο με βάση τα ψηφίσματα 541 και 550. Και ως τέτοιο δεν μπορεί να παράγει τα όποια έννομα αποτελέσματα, διότι δεν συνιστά υποκείμενο διεθνούς δικαίου. Προς επίρρωση τούτων, έχει εκδοθεί από την ΕΕ και τα κράτη μέλη της η Αντιδήλωση της 21ης Σεπτεμβρίου του 2005, που απαντά στην Τουρκία, η οποία ισχυρίζεται ότι δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία. Τι λέει, λοιπόν, η Αντιδήλωση της ΕΕ, που συνιστά τμήμα του κεκτημένου; Στηρίζεται στα ψηφίσματα 541 και 550 του Σ. Ασφαλείας και στο Πρωτόκολλο 10, επί τη βάσει του οποίου εντάχθηκε ολόκληρη η Κυπριακή Δημοκρατία στην ΕΕ. Και καθιστά ως εκ τούτου σαφές ότι στη νήσο Κύπρο αναγνωρίζεται ως νόμιμο κράτος εκείνο της Κυπριακής Δημοκρατίας, και ότι η Τουρκία οφείλει να την αναγνωρίσει στο πλαίσιο της ενταξιακής της διαδικασίας.

Το νέο κοινό έδαφος

Αντί, λοιπόν, η Βρετανία ως εγγυήτρια δύναμη να πει στην Τουρκία και στην κ. Ολγκίν ότι η Άγκυρα θα πρέπει να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και το κεκτημένο και να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, γεγονός που θα κατοχυρώσει και τη συνέχειά της σε περίπτωση λύσης, επιδιώκει, μέσα από αλχημείες και δη κοινές επιτροπές Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, να διαλύσει την Κυπριακή Δημοκρατία, προωθώντας την ισότιμη κυριαρχία. Με άλλα λόγια, προσδοκά στην κατάργηση των ψηφισμάτων 540 και 550 και του κεκτημένου, διότι αντί να αναγνωρίσει η Τουρκία την Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει, κατά τους Βρετανούς, οι Ελληνοκύπριοι, χωρίς το κέλυφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, να αποδεχθούν την ισότιμη κυριαρχία των Τουρκοκυπρίων και την αποδοχή χωριστής οντότητας στον βορρά. Πρόκειται για τη νομική αρχή του “acknowledgement”, δηλαδή του προηγούμενου σταδίου της πλήρους αναγνώρισης! Έτσι εισηγούνται οι Βρετανοί να επαναρχίσουν οι συνομιλίες ως σημαντικό τμήμα του κοινού εδάφους και της αλλαγής βάσης της λύσης. Και γιατί συμβαίνουν αυτά; Διότι η Κυβέρνηση δεν αξιώνει, στη λογική των κινήτρων, τον σεβασμό του αυτονόητου. Δηλαδή της Αντιδήλωση της 21ης Σεπτεμβρίου του 2005. Και διότι δεν υπενθυμίζει ότι εμείς είμαστε τα θύματα της κατοχής και όχι η Τουρκία και το ψευδοκράτος…

*Δρ των Διεθνών Σχέσεων

ΠΗΓΗ https://simerini.sigmalive.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου