Τετάρτη 3 Απριλίου 2024

Οι Αυστραλιανές ΜΕΚΟ 200 και οι προκλήσεις προς αντικατάστασή τους


Η αυστραλιανή κυβέρνηση δημοσίευσε στις 20 Φεβρουαρίου έκθεση που περιγράφει τις προθέσεις για εκσυγχρονισμό και επέκταση του στόλου επιφανείας του Βασιλικού Αυστραλιανού Ναυτικού (RAN). 

Η ίδια η ανακοίνωση ακολούθησε την αρχική Στρατηγική Ανασκόπηση Άμυνας (DSR) που δημοσιεύτηκε τον Μάιο του 2023. Ουσιαστικά η κυβέρνηση επιδίωκε να επιλύσει το ζήτημα της αντικατάστασης των οκτώ ισχυρών ANZAC-class που τέθηκαν σε υπηρεσία τη δεκαετία του 1990. Η κλάση ANZAC, βασισμένη στο γερμανικό σχέδιο  MEKO 200, προέκυψε ως απάντηση στην ανάγκη της RAN για μια προσιτή φρεγάτα πολλαπλών ρόλων που παράγεται σε συνεργασία με τη Νέα Ζηλανδία.

ΠΗΓΗ navalnews.com

Οι φρεγάτες Hunter του προγράμματος SEA 5000 Phase 1 θα διαδεχόταν τις ANZAC. Ωστόσο, το πρόγραμμα έχει αντιμετωπίσει προβλήματα. Το πρόγραμμα Hunter ξεκίνησε ως μια προσπάθεια για μια πιο ικανή φρεγάτα  πολλαπλών ρόλων. Αλλά οι Hunter μαζί με τα αντιτορπιλικά Hobart έχουν πλέον ενταχθεί στο πρόγραμμα για τον μελλοντικό στόλο.Η Αυστραλία σκοπεύει να μειώσει τις Hunter σε έξι αντί για εννέα που προβλεπόταν αρχικά. Επιπλέον η προδιαγραφή Tier 2  έχει προκύψει ως νέα προσπάθεια για έναν επιπλέον διάδοχο των ANZAC.

Tier 2-ρόλοι και υποψήφια σχέδια

Βάσει της προδιαγραφής  Tier-2 το ναυτικό της Αυστραλίας πρόκειται να αποκτήσει 11 νέες κύριες μονάδες επιφανείας  μαχητές γενικού σκοπού, με βάση τη σύσταση IR για την κατασκευή «τουλάχιστον επτά και ιδανικά 11» σκαφών. Η γενική ιδέα είναι ένας διάδοχος των ANZAC βάσει των κατωτέρω παραμέτρων:
• Λειτουργία ναυτικού ελικοπτέρου.
• Ρυμουλκούμενο σόναρ και ελαφρές τορπίλες.
• Περιορισμένη ικανότητα αεράμυνας σημείου.
• Ικανότητα θαλάσσιου και χερσαίου πλήγματος.
• Προστασία θαλάσσιας δύναμης.

Βάσει αυτών τέσσερα είναι τα υποψήφια σκάφη:

• Meko A-200 (TKMS/Γερμανία)
• Mogami 30FFM (MHI/Ιαπωνία)
• Daegu FFX Batch II/III (HHI/Κορέα)
• ALFA3000 (Ναβάντια/Ισπανία)

Τα ιαπωνικά σκάφη κλάσης Mogami φαίνεται να συνδυάζουν καλά τις ανωτέρω προδιαγραφές. Είναι σκάφη εκτοπίσματος 5.500 τόνων με πλήρες φορτίο που ενσωματώνει ένα εξ ολοκλήρου ιαπωνικό σύστημα διαχείρισης μάχης (CMS) το οποίο ελέγχει εγχώρια όπλα και αισθητήρες. Το αμερικανικό κύριο πυροβόλο Mk 45 και ο πύραυλος SeaRAM CIWS είναι τα μόνα ξένης προέλευσης συστήματα. Επιπλέον μπορεί να φέρει σύστημα VLS Mk 41 με 16 κελιά. Οι πρώτες έξι ιαπωνικές Φ/Γ δεν περιλαμβάνουν σύστημα VLS. Βασικός τους ρόλος είναι ο ανθυποβρυχικός αγώνας (ASW).  Οι αντιαεροπορικές τους ικανότητες είναι περιορισμένες, κατώτερες και αυτών των ANZAC που φέρουν πυραύλους ESSM.  Οι κορεατικές Daegu Batch II/III FFG φέρουν επίσης, κατά κύριο λόγο νοτιοκορεατικά όπλα και συστήματα. Κατά συνέπεια, όπως και για τις Mogami, το RAN θα πρέπει να ενσωματώσει εξ’ αρχής ξένα συστήματα.

Όσον αφορά τις γερμανικές και τις ισπανικές Φ/Γ  έχουν αποδεδειγμένο ιστορικό ενσωμάτωσης. Οι ίδιες οι ANZAC είναι μια έκδοση των  MEKO-200. Ακόμα κι έτσι όμως ούτε οι Γερμανοί, ούτε οι Ισπανοί, ΔΕΝ είναι έτοιμοι να κόψουν τον πρώτο χάλυβα  μόλις η Καμπέρα παράσχει χρηματοδότηση. Αν η Αυστραλία θέλει να κερδίσει χρόνο θα πρέπει και πάλι να εισαγάγει εντελώς νέους τύπους όπλων, αισθητήρων και συστημάτων μάχης. Από τους δύο προμηθευτές, η γερμανική TKMS έχει το μεγαλύτερο και πιο ολοκληρωμένο ιστορικό πλεονέκτημα. Να σημειωθεί πάντως ότι η Αυστραλία μέχρι στιγμής δεν έχει κοινοποιήσει πιο λεπτομερείς απαιτήσεις πέραν των πέντε ανωτέρω σημείων.  Επίσης το μέγεθος των υποψήφιων σκαφών ποικίλλει σημαντικά. Το εκτόπισμά τους  ξεκινά από τους 3.600 τόνους για τις Daegu. Οι  Meko A200 και ALFA3000 εκτοπίζουν με πλήρες φορτίο περίπου 3.800 τόνους. Οι Mogami έχουν πλήρες εκτόπισμα  5.500 τόνων. Το ζητούμενο για το αυστραλιανό ναυτικό είναι ο γρήγορος εκσυγχρονισμός του. Όμως από ότι φαίνεται οι προκλήσεις παραμένουν όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα και το κόστος.

ΠΗΓΗ https://www.defence-point.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου