Τετάρτη 3 Απριλίου 2024

Οι αρχαιολόγοι έφεραν στο φως τα ερείπια μιας επιβλητικής στοάς της ελληνορωμαϊκής εποχής στη Σικελία


Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τα ερείπια μίας επιβλητικής στοάς της ελληνορωμαϊκής περιόδου, στην κοινότητα Τρίπη της μητροπολιτικής πόλης της Μεσσήνης στη βορειοανατολική Σικελία.

Η κοινότητα Τρίπη είναι ένα μικρό χωριό με 750 κατοίκους στην Μεσσήνη, το οποίο βρίσκεται ανάμεσα στην οροσειρά Nebrodi και την οροσειρά Peloritani, και είναι το σημείο όπου οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τα ερείπια μίας επιβλητικής στοάς από την ελληνορωμαϊκή περίοδο.

Τα ερείπια της επιβλητικής,  μακράς στοάς της ελληνό-ρωμαϊκής περιόδου μαρτυρούν ότι η στοά ήταν χτισμένη από τούβλα και περιβαλλόταν από τάφρους, που υποδεικνύουν την παρουσία ενός χώρου με προστύλια, παρακείμενου στην πλατεία ή την αγορά. Η ανακάλυψη αυτή επιβεβαιώνει και την τοποθεσία της αρχαίας πόλης της Μεγάλης Ελλάδας, Αβάκαινον (Ἀβάκαινα, Abecaenum), που αναφέρεται από τον αρχαίο ιστορικό Διόδωρο Σικελιώτη.

Το μεγαλείο της αρχαίας πόλης στην Μεγάλη Ελλάδα

Ξεχασμένη επί αιώνες, σβησμένη απ’ την ιστορία και τους χάρτες, η αρχαία ελληνική πόλη Αβάκαινον υπήρξε μία απ’ τις σημαντικότερες πόλεις της Σικελίας. Βασισμένη στη γεωργία και απόλυτα ενταγμένη στην εμπορική κίνηση της περιόδου, το Αβάκαινον, διοικούσε μία αχανή έκταση που εκτεινόταν από την Τυρρηνική Θάλασσα μέχρι τις πλαγιές της Αίτνας. Το Αβάκαινον ήταν τόσο ισχυρή πόλη, που έκοβε το δικό της νόμισμα.

Η στοά που ανακαλύφθηκε στην Σικελία
Η στοά που ανακαλύφθηκε στην Σικελία

Η παρακμή ο αφανισμός της πόλης

Ωστόσο, η συμμαχία της πόλης με την Καρχηδόνα, μαζί με την μεταγενέστερη υποταγή της στη Ρώμη, είχε ως αποτέλεσμα την καταστροφή και τον αφανισμό της. Αυτή ήταν η ευρέως αποδεκτή αφήγηση μέχρι πρόσφατα. Ωστόσο, νομίσματα που βρέθηκαν κατά τη διάρκεια πρόσφατων ανασκαφών, φαίνεται να θέτουν υπό αμφισβήτηση την κυρίαρχη αυτή αφήγηση.

Από το δεύτερο μέρος του 20ού αιώνα, υπήρξαν εύλογες εικασίες σχετικά με την ακριβή τοποθεσία και έκταση του Αβάκαινου εντός της Τρίπης. Η ύπαρξη μίας αρχαίας πόλης, σημαντικού  μεγέθους και πλούτου, έχει πλέον επαληθευτεί αδιαμφισβήτητα από τις ανασκαφικές επιχειρήσεις, με την υποστήριξη της σημερινής δημοτικής διοίκησης και παρέχοντας νέες πληροφορίες σχετικά με την ιστορία της περιοχής.

To μεγαλείο του Αβάκαινου

Κάθε περιοχή του χωριού Τρίπη, αντανακλά το ιστορικό μεγαλείο του Αβάκαινου, από την είσοδο του θριάμβου που περιβάλλεται από κρήνες και κεραμικά, μέχρι το καπηλειό στο κέντρο της παλαιάς πόλης, που χρησίμευε ως κομβικό σημείο για την κοινωνική αλληλεπίδραση και φιλοξενούσε το ετήσιο θερινό συμπόσιο.

Η αστική αρχιτεκτονική, διάσπαρτη σ’ όλους τους οικισμούς του Καζάλε, του Σαν Κόνο, και του Καμπογκράντε, θυμίζει το σχέδιο της παλιάς πόλης, ενώ το κάστρο μαρτυρά τις περασμένες εποχές και θρύλους και έχει μαγευτική θέα προς τα Αιολικά Νησιά. Οι περίφημες νεκροπόλεις της ύστερης κλασικής και ελληνιστικής περιόδου, όπως είναι Καντράντα Καρδούσα, μαρτυρά τον πλούτο και το ακμάζον παρελθόν του Αβάκαινου.

Οι πρώτες ανασκαφές έφεραν στο φως χρυσά κοσμήματα και εξαίσια διακοσμητικά αντικείμενα, καταδεικνύοντας τον πλούτο και το γούστο των προϊστορικών της κατοίκων. Το μουσείο, επί του παρόντος επαναχρησιμοποιούμενο, διατηρεί αυτά τα έργα τέχνης.

To μέλλον της περιοχής

Εκτός από την ανάκτηση της ταυτότητάς του, το χωριό ελπίζει να τονώσει σε μόνιμη βάση την κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική του ανάπτυξη μέσω του δημοψηφίσματος για τη μετονομασία της πόλης Τρίπη-Abacaenum.


Πηγή: EnikosArkeoNews

ΠΗΓΗ http://anaskafi.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου