Τετάρτη 3 Απριλίου 2024

Έφτασαν 761 μετανάστες με 13 βάρκες σε τέσσερις ημέρες – Προχώρησε σε 13 συλλήψεις η Αστυνομία (εικόνες)


Νατάσα Χριστοφόρου


Σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού συνεχίζουν να βρίσκονται οι αρμόδιες υπηρεσίες υπό τον φόβο νέων μαζικών ροών μεταναστών διά θαλάσσης, που έχουν ξεπεράσει τις τελευταίες ημέρες κάθε προηγούμενο.

Από την περασμένη Κυριακή μέχρι το απόγευμα της Τετάρτης έφτασαν με 13 σκάφη 761 Σύροι μετανάστες, οι 285 εκ των οποίων σε λίγες ώρες μεταξύ 2 και 3 Απριλίου. Για αυτές της αφίξεις μέλη του ΤΑΕ Αμμοχώστου και του ΤΑΕ Λάρνακας προχώρησαν μέχρι στιγμής σε 13 συλλήψεις των πλοηγών των σκαφών που τελούν υπό κράτηση.

Τα τρία νέα σκάφη εντοπίστηκαν το βράδυ της Τρίτης από τα ραντάρ του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης. Αμέσως ενημερώθηκε η Λιμενική και Ναυτική Αστυνομία και στήθηκε νέα μεγάλη επιχείρηση προς εντοπισμό τους. Το πρώτο σκάφος στο οποίο επέβαιναν 27 άτομα εντοπίστηκε 7.5 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά του Κάβο Γκρέκο και οδηγήθηκε στο Λιμάνι Λάρνακας. Λίγο αργότερα βρέθηκε και μια βαρυφορτωμένη μεγάλη βάρκα, στην οποία στοιβάχθηκαν 236 άτομα, που μεταφέρθηκαν σταδιακά μέχρι τα ξημερώματα της Τετάρτης και πάλι στο Λιμάνι Λάρνακας.

Η τρίτη βάρκα εντοπίστηκε το μεσημέρι (3/4) κοντά στις ακτές της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου και οδηγήθηκε στο αλιευτικό καταφύγιο Golden Coast στον Πρωταρά. Όπως διαπιστώθηκε σε αυτήν επέβαιναν 22 άτομα.

Μέλη του ΤΑΕ Λάρνακας προχώρησαν στη σύλληψη 17χρονου από τη Συρία, που φέρεται ως ο πλοηγός της βάρκας που μετέφερε τα 27 άτομα. Ο ύποπτος οδηγήθηκε ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας, το οποίο διέταξε την οκταήμερη κράτησή του. Το μεσημέρι συνελήφθη εν τω μεταξύ και 23χρονος από τη Συρία, που υποδείχθηκε ως ο χειριστής της βάρκας με τους 236 επιβαίνοντες. Σημειώνεται πως το απόγευμα της Τετάρτης το ΤΑΕ Αμμοχώστου προχώρησε σε δύο συλλήψεις, 16 και 25 ετών από την Συρία σε σχέση με την άφιξη της τρίτης βάρκας στον Πρωταρά.

ΠΗΓΗ https://www.philenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου