Τετάρτη 3 Απριλίου 2024

James George Stavridis: «Προσοχή στα Δυτικά Βαλκάνια»


«Ο Πούτιν θέλει τη Μεγάλη Σερβία»

Απρίλιος 3, 2024. Ελλάδα.

«Το νέο πολεμικό μέτωπο του Βλαντίμιρ Πούτιν μετά την Ουκρανία είναι τα Βαλκάνια. Ο πρώην ύπατος διοικητής του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, Τζέιμς Τζορτζ Σταυρίδης,  σε γνωμοδότησή του για το Bloomberg προειδοποιεί ότι η περιοχή μας έχει γίνει ελκυστικός στόχος για τον Πούτιν, ο οποίος σκοπεύει να αποσπάσει την προσοχή από τον πόλεμο στην Ουκρανία», γράφουν αλβανικά δημοσιεύματα.

Σύμφωνα με τον Σταυρίδη, ο επικεφαλής του Κρεμλίνου κοιτάζει προς τη Σερβία, το Κόσοβο και το εθνικά διχασμένο κράτος της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.

«Ο Πούτιν προσπαθεί να αξιοποιήσει αυτή την ημιτελή ιστορία. Γνωρίζει ότι εάν τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ αναλάβουν ξανά τον ρόλο του αστυνομικού στην ταραγμένη περιοχή, θα αποσπαστούν από την προσοχή τους στην υποστήριξη της Ουκρανίας».

Σύμφωνα με τον απόστρατο ναύαρχο του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, ο Πούτιν ενθαρρύνει τη Σερβία να ασκήσει πίεση στην κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου που υποστηρίζεται από το ΝΑΤΟ. 

Εργάζεται επίσης για την αποσταθεροποίηση της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης μέσω του προέδρου της Δημοκρατίας Σέρπσκα, Μίλοραντ Ντόντικ.

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται, ο πρώην ανώτατος διοικητής του ΝΑΤΟ λέει ότι στόχος του Ντόντικ είναι να χωρίσει τη Δημοκρατία Σέρπσκα από την υπόλοιπη χώρα και να την ενώσει με τη Σερβία. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Πούτιν θα υποστήριζε ευχαρίστως τη δημιουργία της Μεγάλης Σερβίας.

«Είναι η ίδια πρόκληση που αντιμετωπίσαμε πριν από μια δεκαετία. Ο Πούτιν επωφελείται από την υποκίνηση αναταραχών σε άλλα μέρη της Ευρώπης, προσπαθώντας να υπονομεύσει την αξιοπιστία του ΝΑΤΟ και να μας αποσπάσει την προσοχή από το να υποστηρίξουμε την Ουκρανία».

Ο πρώην διοικητής του ΝΑΤΟ, Σταυρίδης καλεί τη Δύση να λάβει μέτρα αυξάνοντας τον αριθμό των στρατευμάτων στο Κοσσυφοπέδιο και αποτρέποντας τις ταραχές που προσπαθεί να προκαλέσει ο Πούτιν.

Σε αυτό που αποκαλεί αποτελεσματικό συντονισμό συμμαχίας, προτείνει οι χώρες του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, να επικεντρωθούν στην περιοχή, ενώ τα μέλη της Ανατολικής Ευρώπης και οι σκανδιναβικές χώρες να επικεντρωθούν στην Ουκρανία. Μεγάλα κράτη όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Βρετανία και οι ΗΠΑ, σύμφωνα με τον ίδιο, έχουν τους πόρους να εμπλακούν και στις δύο εστίες, καταλήγει η αλβανική A2news. 


The Hellenic Information Team

ΠΗΓΗ https://echedoros.blog

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου