Κυριακή 7 Απριλίου 2024

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 7 Απριλίου 1941: O μεγάλος βομβαρδισμός του Πειραιά από τους Γερμανούς


Λίγο πριν συμπληρωθούν 24 ώρες από την προηγούμενη γερμανική επίθεση στις 6 Απριλίου, λίγο μετά της 21:00 της 7ης Απριλίου, ξεκίνησε σφοδρός βομβαρδισμός και ναρκοθέτηση του λιμένα του Πειραιά από Junkers Ju-88 της II/4.KG (Kampfgeschwader – Μοίρα Βομβαρδισμού). 

Κατά τον βομβαρδισμό χτυπήθηκε και πυρπολήθηκε το βρετανικό φορτηγό «SS Clan Fraser» το οποίο μετέφερε 250 τόνους πυρομαχικών (κατά άλλους 400), πιθανώς τορπίλες. Περί τις 04:00 οι φλόγες προκάλεσαν έκρηξη, που προξένησε ανυπολόγιστες ζημιές στο λιμάνι.

Έντεκα εμπορικά πλοία βυθίστηκαν (μεταγωγικά “Clan Fraser”, “City of Roubaix”, “Cyprian Prince”, “Πατρίς”, “Ακρόπολις”, “Στυλιανή”, “Εύοικος”, το διασωστικό “Viking”, το επίτακτο γιωτ/περιπολικό “Surf” και το καΐκι “Αλκυών” ενώ το ελληνικό μεταγωγικό “Πετάλλι” πυρπολήθηκε κατά την έκρηξη και ρυμουλκήθηκε εκτός του λιμένος όπου βυθίστηκε).

Ζημιές προκλήθηκαν στα μεταγωγικά “Cingalese Prince”, “Devis”, “Katie Moller”, “Αγαλιανή”, “Κωνσταντίνος Λουλούδης”. Αχρηστεύτηκαν επίσης το ελληνικό βοηθητικό “Γεώργιος” και το ρυμουλκό “Ελπίς” όπως και κάπου 85 ελαφρά σκάφη και αλιευτικά. Εκτός από τα βυθισμένα πλοία που έκλεισαν τις αποβάθρες, καταστράφηκαν και πολλά κτίρια γύρω από το λιμάνι. Έτσι το λιμάνι έμεινε ανενεργό για αρκετές μέρες, με τα εμπορικά πλοία να ξεφορτώνουν σε Βόλο, Χαλκίδα, Ελευσίνα και  Στυλίδα.

Ο συγκεκριμένος βομβαρδισμός δεν ήταν ο πρώτος ούτε ο μόνος που έπληξε την πόλη του Πειραιά αλλά η έκρηξη των πυρομαχικών του “Clan Fraser” τον έκανε σίγουρα τον πιο αλησμόνητο. Μέχρι σήμερα, κομμάτια από το μεταγωγικό, που βρέθηκαν μέχρι το Πασαλιμάνι ή τον Τινάνειο Κήπο, φυλάσσονται στη Δημοτική Πινακοθήκη.

Για την καταστροφή ευθύνονται βέβαια οι Γερμανοί, αλλά στην Ελλάδα κατηγορήθηκαν και οι Βρετανοί που έκαναν το λάθος να εκφορτώνουν πυρομαχικά εντός μεγάλου εμπορικού λιμένα, ενώ τους αποδόθηκε και η κακή απόδοση της αντιαεροπορικής άμυνας. Η τελευταία βέβαια ήταν ελληνική ευθύνη, που δεν μπόρεσε να αποτρέψει τον γερμανικό βομβαρδισμό, καθώς ο τελευταίος έγινε νύχτα και από έμπειρα πληρώματα. Πάντως μεγάλο τμήμα των αντιαεροπορικών πυρών προήλθε από δύο βρετανικά καταδρομικά, τα HMS Calicuta και HMS Ajax, που βρίσκονταν στο Σαρωνικό.


ΠΗΓΗ https://military-history.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου