Κυριακή 7 Απριλίου 2024

Πυραυλάκατοι Super Vita: Tο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού τους στις προτεραιότητες του εξοπλιστικού σχεδιασμού


*Του Κώστα Σαρικά

Μπορεί για το Ναυτικό Επιτελείο τα δύο «καυτά» προγράμματα που βρίσκονται στην κορυφή των προτεραιοτήτων να είναι η αντικατάσταση των γερασμένων φρεγατών S αλλά και εκσυγχρονισμός των φρεγατών ΜΕΚΟ, όμως εντός του σχεδιασμού για τα επόμενα χρόνια βρίσκεται και ο εκσυγχρονισμός των Ταχέων Περιπολικών Κατευθυνόμενων Βλημάτων Super Vita ή Vosper όπως συνηθίζεται να αναφέρονται.

Πρόκειται για τα μικρά και ευέλικτα πλοία του Στόλου, τα οποία είναι οπλισμένα σαν «αστακοί» και αποτελούν μαζί με τα υποβρύχια 214 τον απόλυτο πολλαπλασιαστή ισχύος για το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό ειδικά στο περιβάλλον του Αιγαίου.

Το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού τους κόστους περίπου ενός δις ευρώ περιλαμβάνεται στην λίστα των εξοπλιστικών προγραμμάτων και για τους τρεις Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων, η οποία πρόσφατα αναθεωρήθηκε και αφορά τα επόμενα χρόνια έως και το 2030.

Για το Πολεμικό Ναυτικό, ο εκσυγχρονισμός των πυραυλακάτων Super Vita του Στόλου μαζί με το αντίστοιχο πρόγραμμα για τα υποβρύχια, εκτινάσσουν κατακόρυφα τις επιχειρησιακές αποτρεπτικές δυνατότητες, καθώς πρόκειται για δύο οπλικά συστήματα «φόβητρο» για τον τουρκικό στόλο, ειδικά στην κλειστή θάλασσα του Αιγαίου με τα αναρίθμητα νησιά, όπου για τα Σκάφη Κατευθυνόμενων Βλημάτων αποτελεί τον ιδανικό χώρο ανάπτυξης μια ανάσα από τις τουρκικές ακτές και ναυστάθμους.

Άλλωστε, η κρίση του 2020 κατέδειξε την καθοριστική συμβολή των πυραυλακάτων σε μια ενδεχόμενη πολεμική σύγκρουση, όπου τα ΤΠΚΒ κλάσης «ΡΟΥΣΣΕΝ» αλλά και οι παλαιότερες Combattante με κάλυψη ακόμα και τον μικρότερο βράχο του Αρχιπελάγους, απέκτησαν ξεκάθαρο τακτικό πλεονέκτημα έναντι του τουρκικού στόλου στοχοποιώντας από πολύ μεγάλες αποστάσεις Μονάδες Επιφανείας αλλά ακόμα και κρίσιμες εγκαταστάσεις στα τουρκικά παράλια όπως τους ναυστάθμους του Ακσάζ και της Σμύρνης.

Με τον βαρύ οπλισμό τους, ο οποίος παραπέμπει σε φρεγάτες, τη δυνατότητα αυτοπροστασίας, την ευελιξία και τις υψηλές ταχύτητες που αγγίζουν ακόμα και τα 35 μίλια, αποτελούν πλοία που κάνουν τη διαφορά και δίνουν στο Ναυτικό Επιτελείο τη δυνατότητα σχεδιασμού μιας σειράς αποστολών σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες Μονάδες του Στόλου. Πόσο μάλλον όταν τα επόμενα χρόνια το Πολεμικό Ναυτικό θα διαθέτει στο οπλοστάσιο του και τις πανίσχυρες ψηφιακές γαλλικές φρεγάτες Belharra αλλά και τα πανίσχυρα ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα Romeo.

Super Vita

Oι επτά Super Vita που διαθέτει στη «φαρέτρα» του ο Στόλος, με τελευταίες τις «ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗΣ» και «ΒΛΑΧΑΚΟΣ», οι οποίες παραλήφθησαν πρόσφατα με μεγάλη πάντως καθυστέρηση, σχεδιάζεται να εκσυγχρονιστούν με έμφαση στα ηλεκτρονικά τους συστήματα και κυρίως το ραντάρ και το Τακτικό Σύστημα Μάχης. Οι νέες απειλές με κυριότερες τα μη επανδρωμένα UCAV αλλά και τα μη επανδρωμένα σκάφη επιφανείας βρίσκονται πλέον στο επίκεντρο.

Και μόνο το γεγονός ότι τα ΤΠΚΒ κλάσης «ΡΟΥΣΣΕΝ» διαθέτουν στο οπλοστάσιο τους πιο ισχυρούς πυραύλους που διαθέτει το Πολεμικό Ναυτικό, τους φονικούς Exocet block 3 με το τρομακτικό βεληνεκές που αγγίζει τα 180 χιλιόμετρα, καταδεικνύει τις τεράστιες δυνατότητες στοχοποίησης που έχουν τόσο απέναντι σε πλοία επιφανείας όσο και σε χερσαίους στόχους. Επίσης, διαθέτουν οκτώ Exocet MM40 Block3,  πυροβόλo μεσαίου διαμετρήματος 76/62 OTO MELARA  Super Rapido με δυνατότητα για 120 βολές ανά λεπτό, δύο πυροβόλα OTO BREDA 30 χιλιοστών αλλά και σύστημα εγγύς προστασίας CIWS (Close In Weapon System) RAM MK31.

ΠΗΓΗ https://www.onalert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου