Σάββατο 6 Απριλίου 2024

Πώς η Ελλάδα αγοράζει Black Hawk με τιμές αμερικανικού στρατού, 34% φθηνότερα – Βίντεο


Χθες υπεγράφη η σύμβαση υπογραφής των 35 νέων ελικοπτέρων Black Hawk της Αεροπορίας Στρατού. Ήταν το όνειρο δεκαετιών για τους χειριστές, που βλέπουν να ικανοποιείται και μάλιστα με ιδιαίτερα συμφέροντες όρους, αφού τα ελικόπτερα αγοράζονται 34% φθηνότερα, με τιμές αμερικάνικου στρατού.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Όπως ανακοινώθηκε, χθες Παρασκευή 5 Απριλίου υπεγράφη επιστολή Προσφοράς και Αποδοχής, Letter of Offer & Acceptance (LOA) επισημοποιώντας την πρόθεση της χώρας να προμηθευτεί 35 ελικόπτερα UH-60M Black Hawk κατασκευασμένα από τη Sikorsky, εταιρεία της Lockheed Martin (NYSE: LMT), μέσω Διακρατικής Συμφωνίας με τις ΗΠΑ (FMS).

Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, η τελική τιμή της κάθε μονάδας ανέρχεται στα 19 εκατ. ευρώ τη στιγμή που αυτή τη στιγμή η επίσημη τιμή πώλησης είναι στα 27 εκατ. ευρώ, δηλαδή 34% πάνω. Ο λόγος που η Ελλάδα αγοράζει σε αυτή την τιμή είναι γιατί όταν υπέβαλε το αίτημα «κλείδωσε» την τιμή αγοράς με την αντίστοιχη του αμερικανικού στρατού, που είχε τότε προχωρήσει σε μεγάλη παραγγελία ελικοπτέρων.

Επιπλέον, όλα τα ελικόπτερα έρχονται με συστήματα αυτοπροστασίας, βασικό εξοπλισμό και είναι όλα οπλισμένα.

Η τελική τιμή φθάνει τα 1,13 εκατ. ευρώ και σε αυτή περιλαμβάνονται επιπλέον 4 κινητήρες, συλλογές εργαλείων και υποστήριξη (Follow On Support) για 2 + 5 χρόνια. Η διαφορά είναι ότι στα πρώτα 2 υπάρχει και το κόστος αγοράς των εργαλείων υποστήριξης των ελικοπτέρων ενώ τα επόμενα 5 περιλαμβάνουν μόνο τα ανταλλακτικά.

«Η τελευταία γενιά ελικοπτέρων UH-60M Black Hawk θα συμβάλει στη συνέχιση του εκσυγχρονισμού του Υπουργείου Άμυνας και ως αξιόπιστο μέσο θα χρησιμοποιηθεί για ζωτικής σημασίας αποστολές εθνικής και συμμαχικής ασφάλειας», δήλωσε ο Paul Lemmo, πρόεδρος της Sikorsky. Το ελικόπτερο πολλαπλών ρόλων Black Hawk, το οποίο εμπιστεύονται περισσότερα από 35 χώρες, συμπεριλαμβανομένου ενός αυξανόμενου αριθμού συμμαχικών χωρών του ΝΑΤΟ, παρέχει απαράμιλλη παγκόσμια διαλειτουργικότητα, αυξάνοντας σημαντικά την αποτρεπτική ικανότητα της Ελλάδας και όλων των χωρών μελών του ΝΑΤΟ.

Εκτός από το ελικόπτερο, η προμήθεια περιλαμβάνει την εκπαίδευση προσωπικού με τον αντίστοιχο εξοπλισμό, για τη διασφάλιση της ομαλής ενσωμάτωσης των ελικοπτέρων στον Ελληνικό Στρατό.

«Είναι τιμή μας να διευρύνουμε την υπάρχουσα συνεργασία μας με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις με την προσθήκη του UH-60M Black Hawk στον αυξανόμενο στόλο τους», δήλωσε ο Κώστας Παπαδόπουλος, διευθυντής διεθνούς επιχειρηματικής ανάπτυξης για την Ελλάδα στην Lockheed Martin. «Το Black Hawk είναι η καλύτερη επιλογή για τις απαιτήσεις πολλαπλών αποστολών της Ελλάδας με δυνατότητες που ενισχύουν την αποτελεσματικότητα της χώρας στο πεδίο μάχης για την ασφάλεια του 21ου αιώνα».

Με τον υπάρχοντα στόλο S-70B και τα νεοαποκτηθέντα ελικόπτερα MH-60R ναυτικής συνεργασίας του ΠΝ, η Ελλάδα θα επιχειρεί με διάφορες παραλλαγές της οικογένειας ελικοπτέρων Hawk και θα επωφεληθεί από τα επιχειρησιακά πλεονεκτήματα διαχείρισης και υποστήριξης ενός στόλου αποτελούμενου από πλατφόρμες με κοινά χαρακτηριστικά.

Ως το κορυφαίο ελικόπτερο πολλαπλών ρόλων στον κόσμο με 5 εκατομμύρια ώρες σε συνθήκες μάχης, το Black Hawk θα προσφέρει στην Ελλάδα μια σειρά επιχειρησιακών δυνατοτήτων και την εντάσσει σε ένα παγκόσμιο οικοσύστημα με περισσότερα από 5.000 ελικόπτερα Hawk.

Το UH-60M / S-70M Black Hawk είναι το ελικόπτερο της επιλογής για την αντικατάσταση παλαιότερων τύπων ελικοπτέρων μεσαίας ανύψωσης, ευέλικτο για τη διεξαγωγή αποστολών πολλαπλών ρόλων με μεγαλύτερη εμβέλεια, στα πιο απαιτητικά περιβάλλοντα και με αυξημένη ικανότητα επιβίωσης έναντι άλλων μέσων.

Δείτε το βίντεο που εξασφάλισε το enikos.gr από τις δοκιμές και την παράδοση των Romeo του Πολεμικού Ναυτικού, που αποτελούν την κορυφαία ναυτική έκδοση των Black Hawk, με αυξημένες δυνατότητες ανθυποβρυχιακού πολέμου.

Δείτε το βίντεο που εξασφάλισε το enikos.gr από τις δοκιμές και την παράδοση των Romeo του Πολεμικού Ναυτικού, που αποτελούν την κορυφαία ναυτική έκδοση των Black Hawk, με αυξημένες δυνατότητες ανθυποβρυχιακού πολέμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου