*Tου Κώστα Σαρικά
Ο εκσυγχρονισμός του πανίσχυρου Συστήματος Πολλαπλών Εκτοξευτών Πυραύλων MLRS (Multiple Launch Rocket System) είναι το επόμενο εξοπλιστικό πρόγραμμα που θα υλοποιηθεί για λογαριασμό του Στρατού Ξηράς, έπειτα από την αγορά των 35 ελικοπτέρων UH-60M Black Hawk και την απόκτηση των 62 συν 20 Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης Bradley.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Onalert.gr, το πρόγραμμα βρίσκεται ψηλά στη σχετική λίστα του Γενικού Επιτελείου Στρατού έπειτα από την προτεραιοποίηση των αναγκών, με τις σχετικές διαπραγματεύσεις να ξεκινούν το ερχόμενο διάστημα.
Πρόκειται για το πρόγραμμα το οποίο είχε περάσει και εγκριθεί από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής στα τέλη του 2023, όμως δεν προχώρησε έπειτα από την απόφαση για επανεξέταση όλων των εξοπλιστικών προγραμμάτων, με βάση τις ανάγκες αλλά και την ατζέντα 2024-2030. Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε τον εκσυγχρονισμό συνολικά 24 από τους 36 εκτοξευτές με κόστος 1 δις 81 εκ ευρώ. Όμως, σύμφωνα με πληροφορίες του Onalert.gr, η τελική απόφαση αφορά τον εκσυγχρονισμό μικρότερου αριθμού εκτοξευτών και συγκεκριμένα έως 12, με στόχο τον περιορισμό του κόστους στο μισό δηλαδή περίπου στο μισό δις ευρώ. Οι υπόλοιποι εκτοξευτές θα παραμείνουν ως έχουν και θα χρησιμοποιούν τα ήδη υπάρχοντα βλήματα, τα οποία αποκτήθηκαν μαζί με τους εκτοξευτές.
Το πρόγραμμα αναμένεται να υλοποιηθεί από την κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin μέσω διακρατικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ, ενώ η διαπραγμάτευση θα αρχίσει σχεδόν από μηδενική βάση. Στόχος είναι μέρος του προγράμματος να πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα με συμμετοχή της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, καθώς η αρχική συμφωνία προέβλεπε τη μεταφορά των MLRS στις ΗΠΑ για να πραγματοποιηθούν εκεί όλες οι εργασίες εκσυγχρονισμού. Ενώ και το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του προγράμματος αναμένεται να μειωθεί στο μισό με παράδοση του τελευταίου εκτοξευτή εντός πενταετίας έπειτα από την υπογραφή της συμφωνίας.
Ο εκσυγχρονισμός των ελληνικών MLRS σε διαμόρφωση M270A2 προβλέπει πλήρη αλλαγή ουσιαστικά στο σύνολο του Συστήματος και αφορά καινούργιο κινητήρα 600 hp και σύστημα κίνησης, νέο σύστημα Ελέγχου Πυρός αλλά και ενισχυμένη θωράκιση. Ενώ οι νέοι εκτοξευτές θα έχουν τη δυνατότητα χρησιμοποίησης νέων πυρομαχικών, όπως των GMLRS με βεληνεκές έως 150 χλμ ανεξάρτητα καιρικών συνθηκών αλλά και των πανίσχυρων κατευθυνόμενων βαλλιστικών πυραύλων με βεληνεκές που αρχίζει από τα 60 χλμ και αγγίζει τα 500 χλμ. Τους πυραύλους αυτούς, εκτός από τα M270 MLRS, μπορούν να χρησιμοποιήσουν και οι εκτοξευτές M142 HIMARS. Το μεγαλύτερο κόστος του εκσυγχρονισμού των ελληνικών MLRS σε ποσοστό που αγγίζει το 75% αφορά άλλωστε τα νέα πυρομαχικά.
Το αμερικανικής κατασκευής Σύστημα Πολλαπλών Εκτοξευτών Πυραύλων (MLRS) διαθέτουν στο οπλοστάσιο τους συνολικά 14 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Τουρκία, με την Ελλάδα όμως να έχει στη «φαρέτρα» της, μεταξύ άλλων, και τα πολύ ισχυρά βλήματα MGM-140 ATACMS. Ο Στρατός Ξηράς άρχισε να παραλαμβάνει τους MLRS το 1994, ενώ το 1998 προχώρησε και σε δεύτερη παραγγελία συγκροτώντας δύο Μοίρες ΠΕΠ, την 192 και 193, σε Λαγκαδά και Ελευθερούπολη αντίστοιχα. οι οποίες ανήκουν στην 1η Στρατιά.
Πρόκειται για οπλικό σύστημα το οποίο όπως ήδη έχει αποδειχθεί στα πεδία των μαχών, με το πλέον εμφατικό παράδειγμα της Ουκρανίας, αποτελεί έναν πραγματικό πολλαπλασιαστή ισχύος με δυνατότητα σε πλήγματα ακριβείας βαθιά μέσα στις εχθρικές θέσεις και έναντι κάθε είδους στόχων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου