Ανδρέας Πιμπίσιης
Προς την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και προς τον Λίβανο κινείται η κυπριακή κυβέρνηση ελπίζοντας ότι θα καταφέρει να πείσει τους συνομιλητές της ώστε να λάβουν μέτρα προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των μεταναστευτικών ροών που οξύνεται όλο και περισσότερο.
Από το χώρο της Ευρώπης η Λευκωσία δεν βλέπει κάτι πέραν από φραστική υποστήριξη, και γι’ αυτό ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα συναντήσει στην Αθήνα την πρόεδρο της Κομισιόν προκειμένου να της ζητήσει πιο ουσιαστική στήριξη. Τη Δευτέρα ανακοινώθηκε ότι ο ΠτΔ με δύο υπουργούς και την αρχηγό ΓΕΕΦ θα πάνε στο Λίβανο σε μια προσπάθεια να πειστεί η λιβανική κυβέρνηση να σταματήσει να αφήνει τις βάρκες να φεύγουν ανενόχλητες για την Κύπρο.
Όσον αφορά το παράγοντα Ευρωπαϊκή Ένωση είναι εμφανές ότι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα πρέπει να κινηθεί ακόμα πιο πιεστικά προς την κατεύθυνση της Επιτροπής και της Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, προκειμένου να την πείσει να κάνει βήματα προς τον Λίβανο.
Η Λευκωσία έχει επεξεργαστεί κάποιες προτάσεις τις οποίες ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα θέσει προς την πρόεδρο της Κομισιόν. Προτάσεις που μπορεί να λειτουργήσουν ενισχυτικά προς την κατεύθυνση του Λιβάνου, ενώ την ίδια ώρα θα λειτουργούν αποτρεπτικά στη διακίνηση μεταναστών. Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε πρωτοστατήσει στην επίτευξη συμφωνίας με την Αίγυπτο όπου δόθηκαν σημαντικά κίνητρα προς το Κάιρο. Ανάλογες κινήσεις θα μπορούσαν να γίνουν και προς τον Λίβανο.
Όσον αφορά το διάλογο μεταξύ Κύπρου και Λιβάνου, αρχικά είχε προγραμματιστεί επίσκεψη του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων της γειτονικής χώρας, για επαφές στη Λευκωσία με αντικείμενο συζήτηση τη λήψη μέτρων για αντιμετώπιση της διακίνηση μεταναστών. Αργά το απόγευμα της Πέμπτης ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανακοίνωσε ότι την ερχόμενη Δευτέρα μαζί με τους υπουργούς Εξωτερικών και Εσωτερικών θα πάει στη Βηρυτό για συναντήσεις σε ανώτατο επίπεδο. Μαζί τους θα βρίσκεται και ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς.
Ουσιαστικά αυτό που θα επιχειρήσει η κυπριακή αποστολή είναι να πείσει το Λίβανο να σταματήσουν τις βάρκες από του να φεύγουν από τις λιβανικές ακτές. Μέχρι στιγμής η λιβανική πλευρά επιμένει ότι είναι αδύνατο να εμποδίσει τον απόπλου των βαρκών που μεταφέρουν παράνομα μετανάστες. Στο παρελθόν, η προηγούμενη κυβέρνηση είχε αποφασίσει να δοθούν δύο σκάφη επιτήρησης, τα οποία η λιβανική αστυνομία θα χρησιμοποιούσε για να εμποδίζει βάρκες με μετανάστες.
Ο υπουργός Εξωτερικών, Κωσταντίνος Κόμπος, σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ, ανέφερε ότι συζήτησαν και «το φλέγον ζήτημα του μεταναστευτικού» το οποίο, όπως ανέφερε, ανησυχεί τόσο την κοινωνία, όσο και την κυβέρνηση, «εξού και προσπαθούμε να πάρουμε εκείνες τις αποφάσεις, οι οποίες θα οδηγήσουν σε μία απάμβλυνση του φαινομένου, το οποίο είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό». Συνέχισε σημειώνοντας ότι μέσα σε αυτή τη λογική, έχει ανακοινωθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, η μετάβαση στον Λίβανο «όπου θα εξετάσουμε διάφορες επιλογές ,οι οποίες έχουν προκύψει στα πλαίσια του σχεδιασμού μας, με σκοπό να φτάσουμε σε κάποιο αποτέλεσμα το οποίο να είναι ικανοποιητικό».
Παρόλα αυτά, πρόσθεσε, «η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη και αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να ανησυχεί τόσο την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι όσο βέβαια και τη φίλη χώρα του Λιβάνου». Υπενθυμίζεται ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε την Πέμπτη ότι θα μεταβεί τη Δευτέρα στον Λίβανο μαζί με τους υπουργούς Εσωτερικών, Εξωτερικών, τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς και άλλους αξιωματούχους για συνάντηση με την ηγεσία της χώρας σε σχέση με το μεταναστευτικό.
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, ανέφερε ότι, «βρισκόμαστε σε μια δύσκολη κατάσταση, σε μια κρίση, αλλά θέλω να διαβεβαιώσω ότι θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν και στο ό,τι είναι δυνατόν δεν αποκλείω τίποτα, έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε και αυτή την κατάσταση και να είστε βέβαιοι ότι θα την αντιμετωπίσουμε». Είπε ακόμη ότι την Κυριακή θα συναντηθεί με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και ότι υπάρχει επαφή και σε τεχνοκρατικό επίπεδο για το θέμα αυτό.
Η Αννίτα καλεί ομολόγους της
Οι διαστάσεις που προσλαμβάνει η μεταναστευτική κρίση επιβάλλουν μια κοινή συλλογική προσπάθεια, ήταν το μήνυμα που έστειλε με παρεμβάσεις της η πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου. Η ίδια αναλαμβάνει σειρά πρωτοβουλιών προκειμένου να πείσει ξένους ομολόγους της να βοηθήσουν την κυπριακή προσπάθεια αντιμετώπισης των ροών μεταναστών. Πρόθεση της προέδρου της Βουλής είναι να στείλει επιστολές προς Ευρωπαίους ομολόγους της.
Παράλληλα κινείται προκειμένου το μεταναστευτικό να συζητηθεί στο πλαίσιο της επικείμενης συνόδου προέδρων κοινοβουλίων της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί στην Ισπανία. Η Αννίτα Δημητρίου με επιστολή της προς την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, εισηγείται όπως πραγματοποιηθεί μια κοινή συνάντηση των προέδρων κοινοβουλίων χωρών πρώτης γραμμής για να συζητήσουν το μεταναστευτικό.
Η πρόεδρος του ΔΗΣΥ θα βρίσκεται σήμερα στην Αθήνα για να παραστεί και να μιλήσει στο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας όπου κατά τις επαφές που θα έχει στην ελληνική πρωτεύουσα ένα από τα θέματα που θα συζητήσει είναι και το μεταναστευτικό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου