Την άσκηση “Αργοναύτης” παρακολούθησαν από το Συντονιστικό Κέντρο «ΖΗΝΩΝ» ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Κωνσταντίνος Κόμπος, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Γεώργιος Τσιτσικώστας και πρέσβεις ή εκπρόσωποι από 37 χώρες. Φωτογραφία ΓΤΠ, PIO
Με την ολοκλήρωση χθες Πέμπτη της άσκησης «Αργοναύτης 2024» επιτεύχθηκαν οι αντικειμενικοί σκοποί που τέθηκαν από τον Υπουργό Αμυνας μεταξύ των οποίων η εφαρμογή και αξιολόγηση των επιχειρησιακών διαδικασιών των υπηρεσιών για αντιμετώπιση περιστατικών μαζικής υποδοχής αμάχων.
Τα παραπάνω αναφέρονται σε ανακοίνωση του Κέντρου Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ).
Προστίθεται ότι η Πολυεθνική Άσκηση Πολιτικοστρατιωτικής Συνεργασίας «Αργοναύτης 2024», η οποία πραγματοποιήθηκε στον θαλάσσιο, εναέριο και χερσαίο χώρο της Κυπριακής Δημοκρατίας (ΚΔ), διεξήχθη με τη συνεργασία του Υπουργείου Άμυνας, του Υπουργείου Εξωτερικών, της Πολιτικής Άμυνας και του ΚΣΕΔ, υπό τον γενικό συντονισμό του ΓΕΕΦ και με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού κρατικών φορέων και υπηρεσιών της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Η άσκηση εκτελέστηκε σε τρεις φάσεις και είχε ως σκοπό τη δοκιμή των Ειδικών Εθνικών Σχεδίων (ΕΕΣ) «Εστία» και «Τεύκρος», τα οποία αφορούν στην υποδοχή αμάχων από γειτονικές περιοχές και στην αντιμετώπιση περιστατικών Μαζικής Έρευνας και Διάσωσης εντός της περιοχής ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Προστίθεται ότι «η 1η φάση, πραγματοποιήθηκε υπό τον συντονισμό του ΥΠΕΞ και του ΓΕΕΦ και αφορούσε σε άσκηση σε χάρτη και εφαρμογή του Σχεδίου «Εστία», με σενάριο εκκένωσης και υποδοχής αμάχων από περιοχή κρίσης. Συμμετείχαν 16 κρατικές υπηρεσίες της Δημοκρατίας και εκπρόσωποι των 24 κρατών που συμμετέχουν στο ΝΕΟCG (Non-combatant Evacuation Operations Coordination Group)».
Η 2η φάση της άσκησης «η οποία αφορούσε στην Έρευνα και Διάσωση, εκτελέστηκε υπό τον επιχειρησιακό συντονισμό του ΚΣΕΔ και περιελάμβανε σενάριο ναυτικού και αεροπορικού ατυχήματος στον χερσαίο και θαλάσσιο χώρο της Δημοκρατίας, με εφαρμογή του Σχεδίου «Τεύκρος», για αντιμετώπιση περιστατικών μαζικής διάσωσης.
Στο σενάριο Έρευνας και Διάσωσης συμμετείχαν συνολικά 27 αεροναυτικά μέσα και 550 άτομα από υπηρεσίες της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Ελλάδας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας, των Ηνωμένων Πολιτείων Αμερικής, της Ιταλίας, της Αίγυπτου και του Ισραήλ».
Η 3η και τελική φάση της άσκησης «που αποτελούσε παράλληλα και την «ημέρα των διακεκριμένων επισκεπτών» (DVDay) διεξήχθη το απόγευμα της 11ης Απριλίου, με την πρακτική εφαρμογή του Σχεδίου «Εστία», με σενάριο μαζικών αφίξεων αμάχων υπηκόων ξένων χωρών στην Κύπρο και την υποδοχή και διαχείρισή τους από τις κρατικές υπηρεσίες. Την άσκηση παρακολούθησαν από το Συντονιστικό Κέντρο «Ζήνων» ο Υπουργός Εξωτερικών Δρ. Κωνσταντίνος Κόμπος, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Γεώργιος Τσιτσικώστας και πρέσβεις ή εκπρόσωποι από 37 χώρες».
Σύμφωνα με την ανακοίνωση «οι αντικειμενικοί σκοποί που είχαν τεθεί από τον Υπουργό Άμυνας, ως αρμόδιο Υπουργό για την υλοποίηση της άσκησης, έχουν επιτευχθεί, καθώς κατά την δοκιμή των Εθνικών Σχεδίων δόθηκε η ευκαιρία ενίσχυσης των δυνατοτήτων ανταπόκρισης, συντονισμού και διαλειτουργικότητας των συμμετεχόντων και η εφαρμογή και αξιολόγηση των επιχειρησιακών διαδικασιών των υπηρεσιών για αντιμετώπιση περιστατικών μαζικής υποδοχής αμάχων».
Παράλληλα, σημειώνεται «σε διεθνές επίπεδο, η επιτυχής εκτέλεση της άσκησης ανέδειξε εμπράκτως τον πολύ σημαντικό ρόλο που δύναται να διαδραματίσει η Κυπριακή Δημοκρατία ως κόμβος υποστήριξης ανθρωπιστικών επιχειρήσεων και πυλώνας σταθερότητας σε περιπτώσεις κρίσεων στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου».
Επίσης «η σημαντικότητα της άσκησης και η ετοιμότητα των κρατικών υπηρεσιών αποδείχθηκε στο πεδίο, κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων εκκένωσης αμάχων από το Σουδάν και το Ισραήλ μέσω Κύπρου, με τον επαναπατρισμό συνολικά 3.545 πολιτών από 32 χώρες».
ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΗΦ
Φανίτσα Ζαννέττου
Λάρνακα, Κύπρος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου