Παρασκευή 12 Απριλίου 2024

BBC: Το Βέλγιο ερευνά τη ρωσική παρέμβαση στις Ευρωεκλογές


Σε λιγότερο από δύο μήνες, προτού οι Ευρωπαίοι ψηφοφόροι σε 27 χώρες λάβουν μέρος στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το Βέλγιο λέει ότι ερευνά φιλορωσικά δίκτυα, που προσπαθούν να επηρεάσουν την ψηφοφορία.

Στόχος της Μόσχας ήταν να φέρει περισσότερους φιλορώσους υποψηφίους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δήλωσε ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Αλεξάντερ ντε Κρό.

«Η εξασθενημένη υποστήριξη για την Ουκρανία εξυπηρετεί τη Ρωσία στο πεδίο της μάχης», είπε.

Η τσεχική κυβέρνηση δήλωσε πρόσφατα ότι διέλυσε ένα δίκτυο υπέρ του Κρεμλίνου.

Οι υπηρεσίες πληροφοριών τόσο στην Πράγα όσο και στην Πολωνία δήλωσαν ότι ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Voice of Europe χρηματοδοτήθηκε από τη Μόσχα, για να διαδώσει προπαγάνδα και να διοχετεύσει μετρητά σε Ευρωπαίους πολιτικούς. Η ιστοσελίδα δεν έχει απαντήσει στους ισχυρισμούς.

Αναφερόμενος στις αποκαλύψεις της Τσεχίας, ο πρωθυπουργός Αλεξάντερ ντε Κρό, είπε ότι οι βελγικές υπηρεσίες πληροφοριών επιβεβαίωσαν ότι δίκτυα κατασκοπείας δρούσαν στο Βέλγιο και σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

«Η έρευνα δείχνει ότι η Μόσχα έχει προσεγγίσει Ευρωπαίους βουλευτές, [και] πλήρωσε επίσης Ευρωπαίους βουλευτές για να προωθήσει εδώ μια ρωσική ατζέντα», είπε ο Βέλγος πρωθυπουργός.

Είπε ότι οι βελγικές αρχές είχαν ασκήσει δίωξη, αλλά δεν έδωσε ονόματα οποιουδήποτε ύποπτου ότι έλαβε χρήματα. Δεν είχε γίνει καμία πληρωμή σε μετρητά στο ίδιο το Βέλγιο, αν και η φιλορωσική παρέμβαση συνεχιζόταν, εξήγησε.

Ορισμένοι πολιτικοί της ακροδεξιάς στην Ευρώπη θεωρούνται φιλικά προσκείμενοι προς τη Ρωσία. Τσέχικα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι το Voice of Europe, πλήρωσε πολιτικούς από τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Πολωνία, το Βέλγιο, την Ολλανδία και την Ουγγαρία, με αντάλλαγμα να κάνουν φιλορωσικά σχόλια, για να βοηθήσουν να επηρεάσουν τις εκλογές της 6ης-9ης Ιουνίου.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ένας υποψήφιος με το ακροδεξιό κόμμα της Γερμανίας AfD, ο Πετρ Μπιστρόν, «διέψευσε κατηγορηματικά» τους ισχυρισμούς πως δωροδοκήθηκε σε τσεχικά μέσα ενημέρωσης.

Στόχος της Μόσχας ήταν να φέρει περισσότερους φιλορώσους υποψηφίους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, είπε ο Βέλγος ηγέτης, προσθέτοντας ότι ήταν σε επαφή με τον Τσέχο ομόλογό του και τους επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε αυτό το είδος ρωσικής απειλής ανάμεσά μας», είπε, τονίζοντας ότι η χώρα του έχει την ευθύνη να εξασφαλίσει μια ελεύθερη και ασφαλή ψηφοφορία κατά τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η βελγική πρωτεύουσα φιλοξενεί ταυτόχρονα την εκτελεστική εξουσία της ΕΕ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και ένα από τα σπίτια του Κοινοβουλίου.

Ο Τσέχος πρωθυπουργός, Πετρ Φιάλα, προειδοποίησε ότι οι ενέργειες του φιλορωσικού δικτύου κινδυνεύουν να έχουν σοβαρό αντίκτυπο στην ασφάλεια, τόσο της Τσεχίας όσο και της ΕΕ. Η κυβέρνησή του έχει επιβάλει κυρώσεις τόσο στον ιστότοπο της Φωνής της Ευρώπης όσο και σε δύο φιλορώσους Ουκρανούς.

ΠΗΓΗ https://www.liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου