Παρασκευή 12 Απριλίου 2024

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 12 Απριλίου 1941: Η βύθιση του πλωτού νοσοκομείου «Αττική» από τη Luftwaffe


To ατμόπλοιο "Arakaka" ενώ υπηρετούσε από το Λίβερπουλ ως ιδιοκτησία της Booker Bros, McConnell & Co.10 χρόνια μετά αποκτήθηκε από την Hellenic Co. of Maritime Enterprises και μετονομάστηκε σε "Αττική". Θα άλλαζε τρεις φορές ακόμη χέρια αναλαμβάνοντας μεταφορές εντός Ελλάδος, όταν στις 29 Οκτωβρίου του 1940, μια μέρα μετά την κήρυξη του πολέμου, θα επιταχθεί από το Ελληνικό Γενικό Επιτελείο Ναυτικού και θα μετατραπεί σε Πλωτό Νοσοκομείο.

Στάθης Βασιλείου

Βυθίζεται από βομβαρδισμό γερμανικών αεροπλάνων το πλωτό νοσοκομείο «Αττική» του Ελληνικού Βασιλικού Ναυτικού.

Το «Αττική», ναυπηγημένο στην Βρετανία το 1896, είχε λάβει το όνομά του όταν το 1925 αποκτήθηκε από την Hellenic Co. of Maritime Enterprises, που ήταν η τρίτη ιδιοκτήτρια εταιρεία. Το 1940, έχοντας αλλάξει και πάλι ιδιοκτήτες, είχε επιταχθεί με την έναρξη του πολέμου και μετατραπεί σε πλοίο μεταφοράς και περίθαλψης τραυματιών και έφερε όλα τα προβλεπόμενα διακριτικά του Ερυθρού Σταυρού.

Στις 10 Απριλίου, το «Αττική» παρέλαβε έναν αριθμό τραυματιών και στρατιωτών από τη Βόρειο Ελλάδα με κατεύθυνση τον Πειραιά. Στις 11 Απριλίου εντοπίστηκε από γερμανικά αεροπλάνα, που έβαλαν εναντίον του, παρά τα διακριτικά του.

Η επίθεση έγινε μισή ώρα μετά τις 11 το βράδυ, ανοιχτά του Καφηρέα στην Εύβοια. Τη στιγμή της επίθεσης 166 ψυχές επέβαιναν στο πλοίο (11 τραυματίες, 28 νοσοκόμες του Ερυθρού Σταυρού, 17 στρατιωτικοί γιατροί και 110 άτομα πλήρωμα). Έξι βόμβες ρίφθηκαν συνολικά, εκ των οποίων οι τρεις χτύπησαν την πλώρη, μία το μεσόστεγο και άλλες δύο έπεσαν στη θάλασσα.

Είδηση στην “Ακρόπολη” για τον βομβαρδισμό και βύθιση του “Αττική”. Πηγή: Υπηρεσία Ιστορίας Ναυτικού.

Από το πλήγμα στον θάλαμο Α΄ το πλοίο άρχισε να παίρνει νερά και εμφάνισε κλίση. Όταν η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο, ο κυβερνήτης, πλοίαρχος Δημήτριος Μελετόπουλος διέταξε την εγκατάλειψή του. Κάποιοι έπεσαν στη θάλασσα κι άλλοι κατέβηκαν με λέμβους.

Αρκετές βάρκες είχαν αχρηστευτεί από τις ζημιές ενώ κατά την καταβίβαση των τελευταίων ένα γερμανικό αεροσκάφος επέστρεψε και τις πολυβόλησε σκοτώνοντας μεταξύ άλλων και τον Μελετόπουλο. Κολυμπώντας ή κωπηλατώντας προς την ακτή, οι επιζώντες έφτασαν στην ξηρά και διασώθηκαν ενημερώνοντας για το περιστατικό.

Συνολικά 50 άτομα σκοτώθηκαν, 22 από πνιγμό και 28 από τραύματα. Το πρωί, το αντιτορπιλικό “Κουντουριώτης” έφτασε στην περιοχή και συνέλεξε μερικούς ναυαγούς.

ΠΗΓΗ https://military-history.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου