Οι πύραυλοι Patriot είναι το κύριο αντιαεροπορικό- αντιβαλλιστικό σύστημα μακρού πλήγματος που διαθέτει σήμερα η Ελλάδα Πηγή: Πολεμική Αεροπορία
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL, Αθήνα
Τα λεγόμενα lessons learned που εξάγονται σε τακτικό επίπεδο, λίγα 24ωρα μετά την επίθεση της Τεχεράνης προς το κράτος του Ισραήλ, είναι πολλά και σίγουρα οι Έλληνες επιτελείς συζητούν για το περιβόητο 99% επιτυχίας στις αναχαιτήσεις drones, πυραύλων cruise και βαλλιστικών.
Το πρωί της Τετάρτης ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας σε τηλεοπτική του συνέντευξη αναφέρθηκε στον σχεδιαζόμενο «θόλο» της Ελλάδας, σημειώνοντας με ιδιαίτερο νόημα ότι η διεύθυνση καινοτομίας της χώρας μας δεν «έπιασε» εγκαίρως τα μηνύματα που εξέπεμψαν οι σύγχρονες απειλές.
«…Μέσα στο σχεδιασμό μας και το μακροχρόνιο σχέδιο ολοκληρώνεται, υπάρχει ο θόλος ο οποίος θα κλείσει τη χώρα, «θα είναι αλά Ισραήλ», είπε ο υπουργός και συνέχισε, «… έχει ήδη δρομολογηθεί, ήταν φανερό παρατηρώντας τους πολέμους στον Καύκασο στην Ουκρανία, τι συμβαίνει στη λωρίδα της Γάζας, ότι η χώρα πρέπει να αποκτήσει αντιαεροπορικό και έναν anti-drone θόλο.»
- Λίγες ώρες πριν την εκδήλωση της επίθεσης, ο υπουργός στο forum των Δελφών, αναφερόμενος στην αντιαεροπορική- αντιβαλλιστική ομπρέλα της χώρας μας, δήλωνε χαρακτηριστικά ότι «Δεν έχει αντιαεροπορικό θόλο η Ελλάδα και το κύριο όπλο προστασίας είναι τ’ αεροπλάνα μας.»
Ο υπουργός Εθνικής άμυνας από τον Έβρο είχε αναφερθεί για πρώτη φορά στην άμεση ανάγκη δημιουργίας «θόλου» εναέριας ασφαλείας, ο οποίος δεν είναι μόνο με τους πύραυλοι αναχαίτισης.
Ο «θόλος» είναι μια λέξη στην οποία περιλαμβάνονται συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου, νέας τεχνολογίας ραντάρ, αισθητήρες εντοπισμού απειλών σε ξηρά, θάλασσα και αέρα, συστήματα παρεμβολών και βεβαίως σύγχρονους αντιαεροπορικούς- αντιβαλλιστικούς πυραύλους.
Από τα παραπάνω το μόνο διαθέσιμο επίγειο σύστημα είναι οι πύραυλοι Patriot, ενώ στον Έβρο και τα νησιά στο Αν. Αιγαίο, είναι τοποθετημένα συστήματα ανατολικής προέλευσης, για τα οποία όλα δείχνουν ότι ο χρόνος μετρά αντίστροφα.
Τα lesson learns πάντως δεν έχουν συγκεντρωθεί μόνο από το μέτωπο της Μέσης Ανατολής. Ξεκίνησαν από το Ναγκόρνο Καραμπάχ, από την Ουκρανία και πέρασαν στο έδαφος του Ισραήλ. Και όλα αυτά, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, «φωνάζουν» ότι δεν υπάρχει άλλη οδός εκτός από την αναβάθμιση των συστημάτων.
Προστασία… αλά Ισραήλ
Αυτό μπορεί να μην γίνει από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά είναι εύλογο ότι το ελληνικό επιτελείο κοιτάζει τα συστήματα που έχουν δουλέψει με υψηλές επιδόσεις στο Ισραήλ. Και μπορεί να μην βρίσκεται το Iron Dome στο ελληνικό «στόχαστρο», αλλά υπάρχουν παρόμοιες εκδόσεις αντιαεροπορικών- αντιβαλλιστικών όπλων τα οποία εξετάζονται από την ελληνική πλευρά. Ενδεικτικά αναφέρουμε το Barak, ενώ υπάρχουν πληροφορίες γι’ ακόμη δυο συστήματα.
- Μελέτη που έχει εκπονηθεί, υπολογίζει ότι θ’ απαιτηθούν περίπου 2,5 δισ. για την αντικατάσταση των συστημάτων που έχει κριθεί αναγκαίο ν’ αποσυρθούν.
Η αντικατάσταση των αντιαεροπορικών συστημάτων, ακόμη κι αυτά των νησιών, περνά μέσα από δαιδαλώδεις διαπραγματεύσεις οι οποίες βρίσκονται αυτό το διάστημα σε πλήρη εξέλιξη, την στιγμή μάλιστα που η Ευρώπη ομιλεί ολοένα και συχνότερα για τον «αμυντικό βραχίονα» που χρειάζεται.
Το γεγονός ότι διαγκωνίζονται τα Ευρωπαϊκά συστήματα αεράμυνας με άλλα από σύμμαχες χώρες, μακριά ή κοντά στην ελληνική επικράτεια, φανερώνει το ενδιαφέρον να δημιουργηθεί κάτι νέο που να προστατεύει τόσο τον Εθνικό, όσο και τον Ευρωπαϊκό ουρανό από τις σύγχρονες απειλές που σταδιακά και στηριζόμενες στην τεχνολογία εξελίσσονται επικίνδυνα.
Το στοίχημα της ΕΑΒ
Την ίδια στιγμή το τμήμα ερευνών και καινοτομίας της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας μετέχει στην ανάπτυξη νεοφυών προγραμμάτων, που «κουμπώσουν» στον θόλο που χρειάζεται η χώρα.
Ανάμεσα σε αυτά τα προγράμματα τοποθετούνται ραντάρ εντοπισμού drone, συστήματα anti-drone ή και τα Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη, που αναμένει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας να εξετάσει.
Στην Hellas Journal πρόσφατα είχαμε αναφερθεί για το έργο που αναπτύσσεται στην ΕΑΒ και αφορά σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου κατά της Μη Επανδρωμένης απειλής από αέρος. που είναι ικανό να αποσυντονίζει το GPS.
Στρατιωτικές πηγές τονίζουν ότι το συγκεκριμένο κατά τις δοκιμές, έδειξε την αξία του κυρίως με την εμβέλεια που διαθέτει για τον εντοπισμό στόχων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου