Τετάρτη 17 Απριλίου 2024

Ειδική σύνοδος κορυφής των ηγετών της ΕΕ: Τι αναμένουν στην Άγκυρα για το κεφάλαιο «Τουρκία»


Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

Κυπριακό στην ατζέντα

Η ειδική σύνοδος κορυφής της ΕΕ για την οικονομία και τις εξωτερικές υποθέσεις φέρνει σήμερα στο προσκήνιο και το κεφάλαιο «Τουρκία». Μετά από 5 μήνες, όπου τα θέματα σχετικά με την Τουρκία δεν έχουν συζητηθεί σε τέτοιο επίπεδο, η εν λόγω σύνοδος κορυφής αναμένεται να επαναφέρει στην επικαιρότητα τις διμερείς σχέσεις μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας.

Στην Τουρκία, αναμένεται μια επανεργοποίηση των διαλόγων υψηλού επιπέδου ΕΕ-Τουρκίας σε τομείς κρίσιμους, όπως η οικονομία, η ενέργεια και οι μεταφορές, καθώς και η επαναφορά των συνεδριάσεων του Πολιτικού Διαλόγου σε Υπουργικό Επίπεδο και του Συμβουλίου Σύνδεσης.

Κυπριακό στην ατζέντα

Παρέχοντας πληροφορίες σχετικά με την ατζέντα της συνόδου κορυφής, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu ότι οι ηγέτες θα συζητήσουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων από την οικονομία έως τη γεωπολιτική σε συνεργασία με την Τουρκία, προσθέτοντας: «Το ζήτημα δεν είναι μόνο πώς θα αντιμετωπίσουμε τον κάθε τομέα, αλλά και πώς αλληλεπιδρούν και διασυνδέονται μεταξύ τους. Αυτό περιλαμβάνει το ζήτημα της Κύπρου, που βρίσκεται υπό υψηλή μεταναστευτική πίεση και την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών».

Καλύτερη η κατάσταση στο Αιγαίο

Ο αξιωματούχος πρόσθεσε πάντως ότι υπήρξαν θετικές εξελίξεις από την τελευταία σύνοδο κορυφής όπου τέθηκε το θέμα της Τουρκίας και ότι η κατάσταση στο Αιγαίο είναι καλύτερη από ό,τι το 2021, γεγονός που συνηγορεί στην προσδοκία της Άγκυρας περί νέας επανεκκίνησης των σχέσεών της με την ΕΕ.

Η Τουρκία αναμένει να δει τις τοποθετήσεις των Ευρωπαίων ηγετών, μετά και τη δήλωση του προέδρου του Συμβουλίου της ΕΕ, Σαρλ Μισέλ, περί αμοιβαίας επωφελούς σχέσης και της αναγνώρισης της σημασίας της Τουρκίας στην ευρύτερη σταθερότητα και ασφάλεια στην ανατολική Μεσόγειο.

Ο αξιωματούχος δήλωσε πάντως ότι: «Βάλαμε το θέμα της Τουρκίας στην ημερήσια διάταξη, αλλά θα δούμε πόσες ευκαιρίες θα έχουμε πραγματικά για να το αντιμετωπίσουμε».

ΠΗΓΗ https://www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου