Η Διεθνής Αμνηστία κατηγόρησε σήμερα τις κουρδικές αυτόνομες αρχές της βορειοανατολικής Συρίας, που υποστηρίζονται από την Ουάσινγκτον, ότι διαπράττουν “εγκλήματα πολέμου” στα κέντρα και στα στρατόπεδα κράτησης δεκάδων χιλιάδων φερόμενων ισλαμιστών και συγγενών τους.
Οι δυνάμεις υπό τη διεύθυνση των Κούρδων αποτέλεσαν την αιχμή του δόρατος στη μάχη κατά της ισλαμιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη Συρία το 2019 και εξακολουθούν να απολαμβάνουν την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών.
Όμως, πέντε χρόνια αργότερα, η Αμνηστία λέει πως οι κουρδικές αυτόνομες αρχές κρατούν περισσότερους από 56.000 συγγενείς ή πρόσωπα που θεωρούνται ύποπτα ότι ανήκουν στην οργάνωση σε 24 κέντρα κράτησης και στα στρατόπεδα αλ-Χολ και Ροτζ, στην πλειονότητά τους “αυθαίρετα και για απροσδιόριστη διάρκεια”.
Η Διεθνής Αμνηστία αναφέρει σε μία έκθεση πως κρατούμενοι “υπόκεινται σε συστηματικές παραβιάσεις και πεθαίνουν σε μεγάλο αριθμό λόγω των απάνθρωπων συνθηκών κράτησης στη βορειοανατολική Συρία”.
Η έκθεση κάνει λόγο για ξυλοδαρμούς, στάση σώματος που προκαλεί πόνο, ηλεκτρικές εκφορτώσεις, αναγκαστικές εξαφανίσεις και κυρίως έμφυλη βία”.
“Οι αυτόνομες αρχές επιδίδονται στα εγκλήματα πολέμου του βασανισμού και της σκληρής μεταχείρισης, και πιθανόν στο έγκλημα πολέμου του φόνου”, δήλωσε η Ανιές Καλαμάρ, γενική γραμματέας της Αμνηστίας.
“Η αμερικανική κυβέρνηση παίζει έναν κεντρικό ρόλο στη δημιουργία και τη διατήρηση αυτού του συστήματος, στο πλαίσιο του οποίου εκατοντάδες άνθρωποι έχουν πεθάνει”, πρόσθεσε. “Οι Ηνωμένες Πολιτείες εμπλέκονται στην πλειονότητα των μηχανισμών του συστήματος κράτησης”.
Η Ουάσινγκτον, επικεφαλής του διεθνούς συνασπισμού κατά του ΙΚ, υποστηρίζει εδώ και χρόνια τις κουρδικές δυνάμεις στη μάχη τους κατά της τζιχαντιστικής οργάνωσης.
Ο συνασπισμός, με αμερικανική χρηματοδότηση, συνέβαλε στην ανακαίνιση των υφιστάμενων κέντρων κράτησης και στην κατασκευή νέων κέντρων στη βορειοανατολική Συρία.
Έρευνα του AFP τον Μάρτιο έριξε φως στα δεινά τουλάχιστον 40.000 ανθρώπων στο αλ-Χολ, οι μισοί από τους οποίους είναι παιδιά, σε άθλιες συνθήκες, χωρίς προοπτική.
Ανάμεσα στους ανθρώπους που κρατούνται είναι υπήκοοι της Συρίας, του Ιράκ και περίπου άλλων 74 χωρών. Δεκάδες χώρες εξακολουθούν να αρνούνται να επαναπατρίσουν τους υπηκόους τους, ενώ η κουρδική αυτόνομη διοίκηση θεωρεί το αλ-Χολ “ωρολογιακή βόμβα”.
“Οι παραβιάσεις που διαπράττονται (…) το μόνο που κάνουν είναι να μεγαλώνουν τον πόνο και είναι συνώνυμες της συστηματικής αδικίας”, προειδοποιεί η Αμνηστία.
“Οι αυτόνομες αρχές, τα μέλη του συνασπισμού υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών και ο ΟΗΕ πρέπει να δράσουν ώστε να θεραπεύσουν αυτές τις παραβιάσεις και να θέσουν τέλος στον κύκλο των καταπατήσεων δικαιωμάτων και της βίας”, ανέφερε.
“Επί 15 ημέρες, μας έβγαζαν στην αυλή, ολόγυμνους… [Οι φρουροί] βίαζαν τους άνδρες με ένα ξύλο…” είπε ένας μάρτυρας, που η ομολογία του παρατίθεται στην έκθεση.
Η Καλαμάρ έκανε έκκληση να “δοθεί προτεραιότητα στην ανάπτυξη μιας συνολικής στρατηγικής προκειμένου το σύστημα αυτό να ευθυγραμμιστεί με το διεθνές δίκαιο”.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου