Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2024

Πυρηνική συνεργασία Τουρκίας με Κίνα, SMR


Ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ συναντήθηκε με εκπροσώπους της Κρατικής Εταιρείας Επενδύσεων Ενέργειας της Κίνας (SPIC) για να διερευνήσει πιθανή συνεργασία στην πυρηνική ενέργεια, ιδιαίτερα την ανάπτυξη μικρών αρθρωτών αντιδραστήρων (SMR).

ΜΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ turkiyetoday.com

Οι συζητήσεις πραγματοποιούνται καθώς η Τουρκία προσπαθεί να επεκτείνει την πυρηνική της ικανότητα για να μειώσει την εξάρτησή της από εξωτερικές πηγές ενέργειας και να καλύψει τις αυξανόμενες απαιτήσεις ηλεκτρικής ενέργειας.

Τι είναι οι μικροί σπονδυλωτοί αντιδραστήρες (SMR);
Οι μικροί σπονδυλωτοί αντιδραστήρες (SMR) είναι προηγμένοι πυρηνικοί αντιδραστήρες που έχουν ισχύ ισχύος έως και 300 MW, που είναι περίπου το ένα τρίτο της παραγωγικής ικανότητας των παραδοσιακών αντιδραστήρων πυρηνικής ενέργειας. Οι SMR που μπορούν να παράγουν μεγάλη ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας χαμηλών εκπομπών άνθρακα, είναι:

• Μικροί – Φυσικά ένα κλάσμα του μεγέθους ενός συμβατικού αντιδραστήρα πυρηνικής ενέργειας.
• Σπονδυλωτοί – Δίνει τη δυνατότητα στα συστήματα και τα εξαρτήματα να συναρμολογούνται στο εργοστάσιο και να μεταφέρονται ως μονάδα σε μια τοποθεσία για εγκατάσταση.
• Αντιδραστήρες – Αξιοποίηση της πυρηνικής σχάσης για παραγωγή θερμότητας για παραγωγή ενέργειας.
Ενώ ακόμη βρίσκονται σε εξέλιξη, οι SMR θεωρούνται ως μια πολλά υποσχόμενη τεχνολογία για τις χώρες που αναζητούν ένα ισορροπημένο ενεργειακό μείγμα.

Σε εξέλιξη νομικό πλαίσιο για την ανάπτυξη SMR

Σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο που μίλησε στο Reuters, η Tουρκία προετοιμάζει νομοθεσία που θα επιτρέπει την κατασκευή μικρών σπονδυλωτών αντιδραστήρων, οι οποίοι προσφέρουν πλεονεκτήματα όσον αφορά το κόστος, το μέγεθος και την εγγύτητα σε κέντρα κατανάλωσης. Το σχέδιο νόμου, που αναμένεται να παρουσιαστεί στο κοινοβούλιο το επόμενο έτος, θα καταστήσει τους SMR βιώσιμη επιλογή για το ενεργειακό δίκτυο της Τουρκίας, το οποίο βασίζεται όλο και περισσότερο σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως η αιολική και η ηλιακή ενέργεια. «Οι SMR θα μπορούσαν να διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο στο ενεργειακό μας μείγμα, συμπληρώνοντας τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, διασφαλίζοντας παράλληλα σταθερή παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας», είπε ο αξιωματούχος.

Τα φιλόδοξα πυρηνικά σχέδια της Τουρκίας

Η Τουρκία εργάζεται επί του παρόντος για την κατασκευή τριών μεγάλων πυρηνικών σταθμών συνολικής ισχύος 15.000 μεγαβάτ (MW). Ο πυρηνικός σταθμός Akkuyu αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία τον επόμενο χρόνο, ενώ συνεχίζονται οι συζητήσεις με τη Ρωσία, τη Νότια Κορέα και την Κίνα για επιπλέον σταθμούς στη Σινώπη και την Αν. Θράκη.

Ο Bayraktar τόνισε επίσης τα σχέδια για προσθήκη 5.000 MW από SMR έως το 2050, ως μέρος του στόχου της Τουρκίας να φτάσει τα 20.000 MW πυρηνικής ενέργειας. «Θέλουμε να διαφοροποιήσουμε το ενεργειακό μας χαρτοφυλάκιο τόσο με μεγάλης κλίμακας όσο και με μικρούς αρθρωτούς αντιδραστήρες», δήλωσε.

Το 12ο Σχέδιο Ανάπτυξης, που δημοσιεύθηκε από τη Διεύθυνση Στρατηγικής και Προϋπολογισμού της Προεδρίας της Δημοκρατίας της Τουρκίας για την περίοδο 2024–28, αναφέρει ότι εκτός από τον πυρηνικό σταθμό Akkuyu, η χρήση της πυρηνικής ενέργειας στη χώρα θα γίνει ευρέως διαδεδομένη αυξάνοντας την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με οι πρόσθετοι νέοι πυρηνικοί σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής και οι εγχώριοι SMR.

Οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, πράσινο υδρογόνο και αποθήκευση ενέργειας θα διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο για τον στόχο καθαρών μηδενικών εκπομπών για το 2053. Επιπλέον, νέοι πυρηνικοί σταθμοί εκτός από τον πυρηνικό σταθμό Akkuyu και μικρούς αντιδραστήρες (SMR) θα αυξήσουν την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και θα επεκτείνουν τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας στην Τουρκία.

Η Κίνα και η Τουρκία εμβαθύνουν τους ενεργειακούς δεσμούς

Η συνάντηση του Bayraktar με αξιωματούχους της SPIC βασίζεται σε προηγούμενες συζητήσεις με αμερικανικές και κινεζικές εταιρείες σχετικά με την τεχνολογία SMR. Η SPIC, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες ενέργειας της Κίνας, έχει εκφράσει ενδιαφέρον για την περαιτέρω συνεργασία με την Τουρκία τόσο στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας όσο και στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Σε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Μπαϊρακτάρ τόνισε τη σημασία της ενεργειακής ασφάλειας και της μείωσης της εξάρτησης από το εξωτερικό. «Οι συζητήσεις μας με την SPIC επικεντρώνονται σε πιθανή συνεργασία τόσο σε μεγάλης κλίμακας πυρηνικά έργα όσο και σε μικρούς αρθρωτούς αντιδραστήρες που μπορούν να συμβάλουν στους μακροπρόθεσμους ενεργειακούς μας στόχους», είπε.

ΠΗΓΗ https://www.defence-point.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου