Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2024

Ο Νετανιάχου ενέκρινε τους στόχους για αντεπίθεση στο Ιράν - Πότε αναμένεται, τι εκτιμούν οι αναλυτές


Μία σειρά στόχων για το αναμενόμενο χτύπημα του Ισραήλ στο Ιράν έχει εγκριθεί από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου, σύμφωνα με ισραηλινή πηγή που επικαλείται το ABC News.

Η πηγή δεν έδωσε ωστόσο, περισσότερες λεπτομέρειες για τα εν λόγω σχέδια του Ισραήλ -ως απάντηση στην επίθεση του Ιράν με περισσότερους από 200 πυραύλους την 1η Οκτωβρίου και δεν σχολίασε αν πρόκειται για αυστηρά ιρανικούς στρατιωτικούς στόχους, ούτε δόθηκε χρονοδιάγραμμα για την πραγματοποίηση των χτυπημάτων.

Αμερικανοί αξιωματούχοι αναμένουν τα ισραηλινά αντίποινα στο Ιράν πριν τις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου, όπως αναφέρουν πηγές στο CNN, κάτι που θα αναδείξει στο προσκήνιο τη ρευστότητα της κατάστασης στη Μέση Ανατολή λίγες μέρες πριν οι Αμερικανοί ψηφοφόροι πάνε στις κάλπες.

Σύμφωνα με αξιωματούχους της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν ο Ισραηλινός πρωθυπουργός φαίνεται να έχει επίγνωση των πιθανών πολιτικών συνεπειών που θα έχουν στις ΗΠΑ οι ενέργειες του Ισραήλ καθώς η κατάσταση στη Μέση Ανατολή είναι ένα από τα ζητήματα που κυριαρχούν στην ατζέντα της καμπάνιας με τους Μπάιντεν και Κάμαλα Χάρις να δέχονται πιέσεις από τους προοδευτικούς Δημοκρατικούς για την ανακούφιση των αμάχων Παλαιστινίων και τους Ρεπουμπλικανούς με πρώτο τον Τραμπ να κατηγορούν την κυβέρνηση ότι οδηγεί τον πλανήτη σε χάος.

Το Ισραήλ θα συνεχίσει να διευκολύνει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα

Εν τω μεταξύ, νωρίτερα ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον ισραηλινό ομόλογό του Γιοάβ Γκάλαντ, μετά από αίτημα της Ουάσινγκτον προς την κυβέρνηση Νετανιάχου για λήψη άμεσων μέτρων με στόχο τη βελτίωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Λόιντ Όστιν «ενθάρρυνε την κυβέρνηση του Ισραήλ να εξακολουθήσει να λαμβάνει μέτρα προκειμένου να αντιμετωπίσει τη δεινή ανθρωπιστική κατάσταση, επισημαίνοντας τις πρόσφατες ενέργειες του Ισραήλ με στόχο την αύξηση του όγκου της ανθρωπιστικής βοήθειας που εισέρχεται στη Γάζα», αναφέρει η ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας σχετικά με την τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των δύο υπουργών.

Σημειώνεται ότι το Ισραήλ επέτρεψε σήμερα να περάσουν στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας 50 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια. Ο ισραηλινός στρατιωτικός φορέας που επιβλέπει τη διανομή βοήθειας στις ακτές του Παλαιστινιακού θυλάκου αναφέρει στην ανακοίνωσή της ότι το Ισραήλ «θα συνεχίσει να διευκολύνει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα».

Η σημασία των Αμερικανικών εκλογών 

Το πώς θα εξελιχθεί η κρίση στη Μέση Ανατολή μετά την αναμενόμενη ισραηλινή απάντηση αποτελεί έναν από τους πιο αστάθμητους παράγοντες για τα προεκλογικά επιτελεία των Χάρις και Ντόναλντ Τραμπ.

Μια γενίκευση του πολέμου θα ήταν δυσμενής για το στρατόπεδο των Δημοκρατικών, καθώς η κρίση έχει περιπλέξει τις προσπάθειες της Χάρις να κερδίσει το εκλογικό σώμα μιας από τις πολιτείες – κλειδιά, του Μίσιγκαν, όπου υπάρχουν πολλοί αραβικής καταγωγής Αμερικανοί ψηφοφόροι.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο Τζο Μπάιντεν δείχνει πρόθυμος να χρησιμοποιήσει τη στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ στο Ισραήλ ώστε να επηρεάσει την κρίσιμης σημασίας αντιπαράθεσή του με το Ιράν και τις υποστηριζόμενες από την Τεχεράνη ένοπλες οργανώσεις.

Όμως, όπως αναφέρουν αναλυτές, ενώ η προσέγγιση αυτή ενισχύει τη συμμετοχή της Ουάσιγκτον στη λήψη αποφάσεων από το Ισραήλ λίγες εβδομάδες πριν από τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, εντούτοις δεν είναι σαφές εάν θα βοηθήσει στην επίτευξη των στόχων του Μπάιντεν, συμπεριλαμβανομένης της αποτροπής μιας ευρύτερης περιφερειακής σύγκρουσης και του Ισραήλ να αντιμετωπίσει την ολοένα και πιο δεινή ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα.

Θυμίζεται ότι, η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε την Κυριακή ότι θα στείλει περίπου 100 στρατιώτες στο Ισραήλ μαζί με ένα προηγμένο αντιπυραυλικό σύστημα των ΗΠΑ (THAAD), μια σπάνια αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων που έρχεται ενώ η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου εξετάζει τα αντίποινα στο Ιράν μετά το ιρανικό πυραυλικό χτύπημα της 1ης Οκτωβρίου.

ΠΗΓΗ https://www.liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου