Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2024

Συμφωνία Ελλάδας – Ουκρανίας για συνεργασία σε θέματα ασφαλείας


Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelenskyy υπέγραψαν, στο περιθώριο της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, συμφωνία για συνεργασία σε θέματα ασφάλειας.

Αν και η συμφωνία αφορά κατά βάση την ανασυγκρότηση της Ουκρανίας μετά τον πόλεμο, προβλέπει και την παροχή στρατιωτικής συνδρομής από την Ελλάδα. Αυτή αποτελεί δέσμευση της Αθήνας στο πλαίσιο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, εντός ορίων όμως, ώστε να μην διακυβευτεί η αμυντική ικανότητα της χώρας.

«Από την αρχή της εισβολής πλήρους κλίμακας της Ρωσίας, η Ελλάδα προσέφερε στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία, περιλαμβάνοντας υλική και τεχνική βοήθεια καθώς και εκπαίδευση. Με την συμφωνία αυτή, η Ελληνική Δημοκρατία επιβεβαιώνει την ετοιμότητά της να συνεχίσει να καλύπτει τις πιο επείγουσες αμυντικές ανάγκες της Ουκρανίας. Από κοινού με τους εταίρους της, η Ελλάδα θα παράσχει επιπλέον πόρους για την επιτάχυνση της εκπαίδευσης Ουκρανών πιλότων και τεχνικών», αναφέρει σχετικό επίσημο ανακοινωθέν της Ουκρανικής προεδρίας.

Η Ελλάδα είναι το 21ο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που υπογράφει αντίστοιχη διμερή συμφωνία με την Ουκρανία.

Η συμφωνία έρχεται σε συνέχεια της προσχώρησης της Ελλάδας και της ΕΕ στην Κοινή Δήλωση των G7 (Ιούλιος 2023) για την υποστήριξη της ασφάλειας της Ουκρανίας σε βάθος χρόνου, αλλά και της αντίστοιχης συμφωνίας ΕΕ – Ουκρανίας, που υπεγράφη στις 27 Ιουνίου 2024 στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

Η συμφωνία ανοίγει τον δρόμο για ενεργό συμμετοχή της Ελλάδας στις προσπάθειες ανασυγκρότησης της Ουκρανίας.

ΠΗΓΗ https://doureios.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου