Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία
Ο συγγραφέας παρακολουθώντας τα χνάρια της διαμορφωμένης μετά το 1923, έτος ίδρυσης του τουρκικού κράτους, επίσημης ιδεολογίας, επιχειρεί να φωτίσει το ερώτημα, πού οφείλεται η ακροδεξιοποίηση αυτή
Από τον κεμαλισμό στον ισλαμισμό και τον υπερεθνικισμό
Στο νέο του βιβλίο, ο Άρης Αμπατζής, ένας από τους πιο βαθιούς γνώστες της Τουρκίας, επιχειρεί μια αναλυτική διερεύνηση του φαινομένου της άκρας δεξιάς στην Τουρκία, εντοπίζοντας και ερμηνεύοντας όλες τις παραμέτρους, που την οδήγησαν να κυριαρχήσει σε ολόκληρο το πολιτικό φάσμα στη χώρα. Ο Αμπατζής παρακολουθεί τις εξελίξεις της τουρκικής δεξιάς και πώς από την παραδοσιακή της μορφή έτεινε προς μια ριζοσπαστική ακροδεξιά ιδεολογία.
Οι δύο συνιστώσες της τουρκικής ακροδεξιάς
Αναλύεται η τουρκική άκρα δεξιά με τις δύο συνιστώσες της, τους υπερεθνικιστές και τους ισλαμιστές και καταγράφεται η ολοκληρωτική επικράτησή της στο χώρο της δεξιάς παράταξης, η οποία εδώ και καιρό δεν περιλαμβάνει καν την κεντροδεξιά.
Η ακροδεξιά ως αιτιατό του σύγχρονου διαφωτισμού
Tο ερώτημα που τίθεται στο βιβλίο είναι το αν και πώς αυτό που είναι γνωστό ως κεμαλισμός, έμελλε να οδηγήσει στη ριζοσπαστικοποίηση αυτού που ονομάζεται δεξιά - δηλαδή στη μετεξέλιξή του σε άκρα δεξιά- πράγμα που για τα δεδομένα στην Τουρκία είχε και το εξής ονοματεπώνυμο: Ισλαμισμός - υπερεθνικισμός. Με πολύ πιο απλά λόγια, πώς αυτό που ονομάστηκε τουρκικός ή σύγχρονος τουρκικός διαφωτισμός, αυτός ο πυρσός που είχε ως αποστολή να φωτιστούν τα μυαλά και οι ψυχές των ανθρώπων, θα μπορούσε να συνυπάρξει ή να ταυτιστεί με τη «λάμπα» του ΑΚP; To Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (Adalet ve Kalk?nma Partisi) έχει για σύμβολο μια λάμπα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου