Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ετοιμάζεται να φέρει νόμο για την αντιμετώπιση της ξένης επιρροής στην Τουρκία, προκαλώντας ανησυχία για νέα εμπόδια στην αντιπολίτευση και την έκφραση διαφορετικής γνώμης, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.
Η Τουρκία πρόκειται να εισαγάγει έναν νέο νόμο κατά της ξένης επιρροής σε θέματα που θα μπορούσαν να βλάψουν το εθνικό συμφέρον, προκαλώντας ανησυχία στις ομάδες της κοινωνίας των πολιτών και των μέσων ενημέρωσης ότι θα χρησιμοποιηθεί για τη συντριβή της διαφωνίας, σημειώνει το διεθνές μέσο ενημέρωσης.
Turkey is planning a new law against foreign influence over issues that could harm the national interest, raising concern among civil society and media groups https://t.co/nIRU5rK2wQ
— Bloomberg (@business) November 1, 2024
O Ερντογάν φέρνει νόμο για την πάταξη της «ξένης παρέμβασης»
Η νομοθεσία, η οποία πρόκειται να συζητηθεί στο κοινοβούλιο της χώρας τις επόμενες ημέρες, επιδιώκει να περιορίσει όσους εργάζονται εναντίον «της ασφάλειας του κράτους ή των εσωτερικών ή εξωτερικών πολιτικών συμφερόντων του» υπό την επιρροή ή τις εντολές μιας ξένης χώρας ή οργάνωσης. Η ποινή θα μπορούσε να είναι έως και επτά χρόνια φυλάκισης, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου που είδε το Bloomberg.
Η κίνηση αυτή αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης δέσμης μέτρων για τη δικαιοσύνη που προτάθηκε από το κυβερνών κόμμα του Τούρκου προέδρου και μοιάζει με τον νόμο περί ξένων πρακτόρων που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Γεωργία, ο οποίος προκάλεσε την καταδίκη των δυτικών κρατών και μαζικές διαμαρτυρίες. Η Ρωσία διαθέτει παρόμοιο μηχανισμό ως μέσο καταστολής της εσωτερικής κριτικής, επισημαίνεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα.
Δικαστικοί εμπειρογνώμονες και δημοσιογράφοι εξέφρασαν την ανησυχία τους για την ασάφεια και την ευρεία διατύπωση του νόμου. Τα πολιτικά συμφέροντα της Τουρκίας υπόκεινται σε αλλαγές και οι αρχές θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν αυτή την ασάφεια για να πατάξουν οποιαδήποτε κριτική κατά της κυβέρνησης, λένε. Ο Inan Akgun Alp, βουλευτής του κύριου αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος,CHP, δήλωσε ότι το νομοσχέδιο θα προετοιμάσει το έδαφος για ένα «πολύ πιο καταπιεστικό περιβάλλον».
«Πρόκειται για έναν πολύ σοβαρό αυταρχικό νόμο», δήλωσε ο Alp. «Ο ορισμός του εγκλήματος μέσω ασαφών εκφράσεων ανοίγει το δρόμο για την τιμωρία όλων των αντιπάλων».
«Νομοσχέδια λογοκρισίας» στην Τουρκία
Ο Ερντογάν και η κυβέρνησή του έχουν περιορίσει την ελευθερία του λόγου τα τελευταία χρόνια μέσω διαφόρων νόμων και χιλιάδες άνθρωποι έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με κράτηση ή δίκες με την κατηγορία της προσβολής του προέδρου από τότε που ανέλαβε αυτόν τον ρόλο πριν από μια δεκαετία.
Σύμφωνα με έναν νόμο για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης που εφαρμόστηκε πριν από δύο χρόνια, η διάδοση ψευδών ειδήσεων για την ασφάλεια, τη δημόσια τάξη ή τη γενική ευημερία της Τουρκίας μπορεί να οδηγήσει σε ποινή φυλάκισης έως και τρία χρόνια. Οι επικριτές, συμπεριλαμβανομένου του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, το έχουν χαρακτηρίσει «νομοσχέδιο λογοκρισίας», λέγοντας ότι η ευρεία διατύπωσή του δίνει στις αρχές την εξουσία να πατάξουν οποιονδήποτε απομακρύνεται από την επίσημη αφήγηση.
Δεκάδες ομάδες μέσων ενημέρωσης έχουν δημοσιεύσει δηλώσεις που αντιτίθενται στο νόμο περί ξένης επιρροής και ζητούν την απόσυρσή του. «Βλέπουμε το νομοσχέδιο ως μια ανησυχητική απειλή για την ελευθερία της έκφρασης και την κοινωνία των πολιτών», δήλωσε ο Mustafa Kuleli, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων ή EFJ.
«Το ασαφώς διατυπωμένο νομοσχέδιο θα μπορούσε να μετατρέψει τις καθημερινές δημοσιογραφικές δραστηριότητες και τις δραστηριότητες συνηγορίας των πολιτών σε ποινικά κολάσιμα εγκλήματα». Η Τουρκία κατατάσσεται στη 10η χειρότερη θέση παγκοσμίως για τη φυλάκιση δημοσιογράφων στην έκθεση της Επιτροπής για την Προστασία των Δημοσιογράφων 2023, αν και έχει καταλάβει την πρώτη θέση πολλές φορές την τελευταία δεκαετία, καταλήγει το δημοσίευμα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου