Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2024

Το τρίπτυχο ικανοποίησης της Λευκωσίας μετά την επίσκεψη στην Ουάσιγκτον

Ανδρέας Πιμπίσιης


Πάνω σε τρεις πτυχές στηρίζεται η ικανοποίηση της Λευκωσίας στην αξιολόγηση που κάνει σε σχέση με το ταξίδι του Προέδρου Χριστοδουλίδη στην Ουάσιγκτον και τη συνάντηση με το Τζο Μπάιντεν.

Το πρώτο το οποίο σημειώνει είναι η χρονική στιγμή που επέλεξε η Ουάσιγκτον να ανακοινώσει την επίσκεψη του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας στον Λευκό Οίκο. Η Λευκωσία δεν θεωρεί τυχαίο γεγονός ή απλώς σύμπτωση ότι η ανακοίνωση αυτή εκδόθηκε την 29η Οκτωβρίου, ημέρα της ανακήρυξης της Τουρκικής Δημοκρατίας. Όπως σημειώνουν διπλωματικοί κύκλοι τυχαία πράγματα και συγκυριακά δεν συμβαίνουν σε επίπεδο Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών και Λευκού Οίκου.

Το δεύτερο σημαντικό στοιχείο που σημειώνεται αφορά την τοποθέτηση ως προς τη μορφή λύσης του Κυπριακού. Όπως σημειώνουν διπλωματικοί κύκλοι «υπάρχει μια συγκεκριμένη ρητορική της άλλης πλευράς [δηλαδή τουρκικής] η οποία επιμένει σταθερή σε κυριαρχική ισότητα, δύο κράτη κ.λπ. την οποία εμείς απορρίπτουμε, η διεθνής κοινότητα την απορρίπτει». Επίσης η τουρκική πλευρά υποστηρίζει ότι η λογική της ομοσπονδιακής λύσης είναι νεκρή. Σ’ αυτές τις θέσεις η Λευκωσία τοποθετεί τη δημόσια τοποθέτηση της Ουάσιγκτον σε ανώτατο επίπεδο όπως εκφράστηκε τόσο από τον Πρόεδρο Μπάιντεν και τον Λευκό ΟίκοΗ αμερικανική πλευρά, όπως σημειώνουν διπλωματικοί κύκλοι, έρχεται να αποκόψει την όλη συζήτηση. Υποδεικνύεται επίσης ότι οι τοποθετήσεις έρχονται από την αμερικανική πλευρά, μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας με δικαίωμα βέτο.

Το τρίτο σημαντικό στοιχείο που καταγράφεται είναι η αντίδραση στο εσωτερικό τόσο της τουρκοκυπριακής κοινότητας όσο και στην ίδια την Τουρκία. Ως προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα η αντίδραση προέρχεται από την αντιπολίτευση οποία ουσιαστικά υποδεικνύει προς τον Ερσίν Τατάρ ότι όλα αυτά που υποστηρίζει σε σχέση με το Κυπριακό έχουν αποτύχει και δεν έχουν καμιά προοπτική. Στη δε περίπτωση της Τουρκίας η αντίδραση της εκεί αντιπολίτευσης έχει να κάνει με αυτή καθ’ αυτή την επίσκεψη Χριστοδουλίδη την οποία χρεώνουν ως αποτυχία της κυβέρνησης Ερντογάν και τη συνδέουν με την πολιτική που ακολουθεί ο Τούρκος Πρόεδρος σε σχέση με το Ισραήλ και ευρύτερα στη Μέση Ανατολή.

Η Λευκωσία θεωρεί πως τα μηνύματα έχουν φτάσει προς την κατεύθυνση της Άγκυρας γιατί «δεν χρειάζονται αγγελιοφόρο για να πάνε». Τα μηνύματα όπως τέθηκαν, λένε διπλωματικοί κύκλοι, ο συμβολισμός «δεν είναι κάτι περιστασιακό» και η Λευκωσία τα συνδέει με όσα έγιναν όλο το προηγούμενο διάστημα μέσα από τη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ και Κύπρου, τη συμφωνία και την έναρξη του Στρατηγικού Διαλόγου.

ΠΗΓΗ https://www.philenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου