Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2024

Αγωνία μετά τις εξελίξεις στη Συρία με τους τζιχαντιστές, φόβοι για ντόμινο εξελίξεων στη Μ. Ανατολή


Ο πόλεμος στη Συρία επανέρχεται εμφατικά στο προσκήνιο μετά την αιφνιδιαστική επίθεση που εξαπέλυσε ένας νέος συνασπισμός ανταρτών, σαρώνοντας τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, το Χαλέπι.

Με αυτή την επίθεση, είναι η πρώτη φορά που οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης καταλαμβάνουν έδαφος στο Χαλέπι από το 2016, στη συνέχεια μιας σύγκρουσης που επισήμως δεν έληξε ποτέ, επισημαίνει το CNN.

Η αναζωπύρωση της σύγκρουσης, η οποία έχει επιφέρει περισσότερα από 300.000 θύματα και έχει οδηγήσει στον δρόμο της προσφυγιάς σχεδόν 6 εκατομμύρια ανθρώπους, έχει επίσης ευρείες προεκτάσεις σε ολόκληρη την περιοχή και πέραν αυτής.

Στις τελευταίες εξελίξεις προκύπτουν οι αναφορές για τουλάχιστον 11 νεκρούς αμάχους, εκ των οποίων 5 παιδιά και δεκάδες τραυματίες σε βομβαρδισμούς της ρωσικής και της συριακής Πολεμικής Αεροπορίας σε τομείς της επαρχίας της Ιντλίμπ, η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ανταρτών, στη βορειοδυτική Συρία, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση, «ρωσικά και συριακά αεροσκάφη διεξήγαγαν ταυτοχρόνως επιδρομές στην πόλη Ιντλίμπ, σε καταυλισμό εκτοπισμένων βορειότερα και σε άλλες περιοχές» της ομώνυμης επαρχίας, έπειτα από επίθεση που έχουν εξαπολύσει από την περασμένη Τετάρτη τζιχαντιστές και συμμαχικές τους οργανώσεις ανταρτών, οι οποίοι έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους κυρίως το μεγαλύτερο μέρος του Χαλεπιού - της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Συρίας.

Ηγέτης της συριακής αντιπολίτευσης δήλωσε σήμερα ότι οι αντάρτες δεν θα σταματήσουν να μάχονται έως ότου η συριακή κυβέρνηση δεσμευτεί στη διαδικασία του ΟΗΕ και σε μια πολιτική μετάβαση.

«Είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευτούμε ήδη από αύριο», δήλωσε ο Χάντι αλ Μπάχρι σε τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε από την Κωνσταντινούπολη.

Κούρδοι αντάρτες αποχωρούν από το Χαλέπι
Την ίδια στιγμή, οι κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) άρχισαν να αποσύρονται από βορειοανατολικά τμήματα της πόλης του Χαλεπιού βάσει συμφωνίας που συνήψαν με τους αντάρτες, σύμφωνα με πηγές των ανταρτών και έναν κάτοικο της περιοχής, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ βάσει των διεθνών πρακτορείων.

Η συμφωνία για την απόσυρση από τη Σέιχ Μακσούντ και την Μπουστάν αλ Μπάσα και άλλες περιοχές στην πόλη επιτρέπει στους αμάχους να εγκαταλείψουν μέρη στη βορειοανατολική Συρία που τελούν υπό κουρδικό έλεγχο, διευκρίνισαν οι πηγές αυτές στο Reuters.

Παράλληλα, η τουρκική υπηρεσία πληροφοριών (MIT) ανακοίνωσε σήμερα τον θάνατο αξιωματούχου του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) -το οποίο έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από την Άγκυρα-, στην περιοχή Ταλ Ριφάατ, στη Συρία, μετέδωσε σήμερα το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

«Η MIT εξουδετέρωσε τον Γιασάρ Τσεκίκ, έναν από τους ηγέτες του PKK/YPG, ο οποίος βρισκόταν ψηλά στον κατάλογο των καταζητούμενων για τρομοκρατία, στην περιοχή του Ταλ Ριφάατ στη Συρία», σε απόσταση 18 χιλιομέτρων από τα σύνορα με την Τουρκία, σύμφωνα με το Anadolu.

Ο Γιασάρ Τσεκίκ ήταν, σύμφωνα με την Άγκυρα, σημαντικός τοπικός αξιωματούχος του PKK και των YPG - οι οποίες θεωρείται από την Τουρκία ότι προέρχονται από το PKK.

Αυτός θεωρείται ο «εγκέφαλος» πολλών φονικών επιθέσεων κατά των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας στο τουρκικό έδαφος.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων -μη κυβερνητική οργάνωση που έχει την έδρα της στη Βρετανία και διαθέτει ευρύ δίκτυο πηγών στη Συρία-, φιλοτουρκικές οργανώσεις ανταρτών στη Συρία απέσπασαν χθες, Κυριακή, από τις κουρδικές δυνάμεις την πόλη Ταλ Ριφάατ.

Η σημαντική αυτή τοποθεσία βρίσκεται στην άκρη της λωρίδας γης που έχει καταληφθεί από την Τουρκία στη βόρεια Συρία στο όνομα του αγώνα της κατά των κουρδικών ένοπλων οργανώσεων.

Βραχίονας της Αλ Κάιντα ηγείται της προέλασης
Η Χαγιάτ Ταχρίρ ας Σαμ (ΧΤΣ), οργάνωση στην οποία κυρίαρχος είναι ο άλλοτε συριακός βραχίονας της Αλ Κάιντα, και οργανώσεις Σύρων ανταρτών, κάποιες υποστηριζόμενες από την Τουρκία, έθεσαν υπό τον έλεγχό τους σε δύο ημέρες την περασμένη εβδομάδα το Χαλέπι και συνεχίζουν την προέλασή τους προς το νότιο τμήμα της χώρας.

Η Τουρκία ανακοίνωσε ότι θέλει να υποστηρίξει τις προσπάθειες για να «τερματιστεί η ένταση».

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί, η χώρα του οποίου υποστήριξε το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ κατά τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία, βρίσκεται σήμερα στην Άγκυρα, όπου θα έχει συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν, όπως και τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το Ιράν προγραμματίζει να διατηρήσει τους «στρατιωτικούς συμβούλους» του στη Συρία για να υποστηρίξουν την συριακή κυβέρνηση απέναντι στην επίθεση που εξαπέλυσαν από την Τετάρτη τζιχαντιστές και ανταρτικές οργανώσεις που συμμάχησαν μαζί τους, ανακοίνωσε σήμερα η ιρανική διπλωματία.

«Η παρουσία Ιρανών συμβούλων στη Συρία δεν είναι κάτι το καινούργιο, υπήρχε στο παρελθόν και θα συνεχίσει και στο μέλλον, με βεβαίως (…) τη βούληση της συριακής κυβέρνησης», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Εσμαήλ Μπαγαεΐ.

Ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών δεν διευκρίνισε αν το Ιράν θα ενισχύσει ή όχι τις δυνάμεις του στη Συρία.
Η Μόσχα στο πλευρό του Σύρου προέδρου Άσαντ

Παράλληλα, η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι συνεχίζει να υποστηρίζει τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ και θέλει να τον βοηθήσει για να «σταθεροποιηθεί η κατάσταση» μετά το σκληρό πλήγμα που κατάφεραν στις δυνάμεις του οι ανταρτικές οργανώσεις, θέτοντας υπό τον έλεγχό τους το Χαλέπι.

«Συνεχίζουμε, βεβαίως, να υποστηρίζουμε τον Μπασάρ αλ Άσαντ», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, διευκρινίζοντας ότι η Ρωσία θα διαμορφώσει τη θέση της «βάσει αυτού που χρειάζεται να κάνει για να σταθεροποιηθεί η κατάσταση».

Η Κίνα υποστηρίζει τη συριακή κυβέρνηση «στις προσπάθειές της να διατηρήσει την εθνική ασφάλεια και τη σταθερότητα», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Λιν Τζιαν.

Η Κίνα, ως «φίλη της Συρίας», είναι έτοιμη «να συμβάλει θετικά για να εμποδιστεί η επιδείνωση της κατάστασης», δήλωσε ο εκπρόσωπος σε τακτική συνέντευξη Τύπου, αφότου η κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Άσαντ έχασε τον έλεγχο της πόλης του Χαλεπιού.

Εκρηκτική η κατάσταση στη Μ. Ανατολή
Η αναζωπύρωση του πολέμου στη Συρία είναι το τελευταίο επακόλουθο της αναταραχής που έχει πλήξει τη Μέση Ανατολή μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου του περασμένου έτους.

Οι επιθέσεις και η απάντηση του Ισραήλ ανέτρεψαν το status quo, επισημαίνει το BBC, τονίζοντας ότι τα γεγονότα στη Συρία τις τελευταίες ημέρες είναι μια ακόμη απόδειξη πως ο πόλεμος που καταλαμβάνει τη Μέση Ανατολή κλιμακώνεται και δεν υποχωρεί.

Κατά τη διάρκεια μιας δεκαετίας πολέμου μετά το 2011, η κυριαρχία του Μπασάρ αλ Άσαντ επιβίωσε επειδή ήταν έτοιμος να διαλύσει τη Συρία για να σώσει το καθεστώς που κληρονόμησε από τον πατέρα του. Για να το κάνει αυτό, βασίστηκε σε ισχυρούς συμμάχους: στη Ρωσία, στο Ιράν και στη λιβανέζικη Χεζμπολάχ. Αυτοί επενέβησαν στο πλευρό του ενάντια σε ομάδες ανταρτών που κυμαίνονταν από τους τζιχαντιστές εξτρεμιστές του Ισλαμικού Κράτους μέχρι πολιτοφυλακές που υποστηρίζονταν από τις ΗΠΑ και τις πλούσιες μοναρχίες του Κόλπου.

Τώρα φαίνεται ότι ξεκίνησε μια νέα φάση συγκρούσεων για την πολιτική και στρατιωτική κυριαρχία στην πολύπαθη χώρα της Μέσης Ανατολής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου