Ανδρέας Πιμπίσιης
Ο Ερσίν Τατάρ ενώ βρισκόταν προσφάτως στις Βρυξέλλες σε δηλώσεις του προς δημοσιογράφους είπε πως η άτυπη πενταμερής θα πραγματοποιηθεί περί τα τέλη Ιανουαρίου. Πέραν όμως από τη δήλωση Τατάρ δεν φαίνεται να υπάρχει κάτι άλλο είτε ως προς το χρόνο σύγκλησης μιας πολυμερούς συνάντησης είτε σε σχέση με την επίσκεψη ΝτιΚάρλο στην Κύπρο.
Παρ’ όλες τις έως τώρα προσπάθειές της η Λευκωσία δεν έχει διαφωτιστεί περισσότερο για το πότε θα γίνουν οι επόμενες κινήσεις από πλευράς των Ηνωμένων Εθνών. Αυτό που κρατά στα χέρια της μέχρι στιγμής η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι τη δήλωση/δέσμευση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών ο οποίος καθόρισε την συνέχεια: συνάντηση ηγετών με Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο στο νησί και συμφωνία για σημεία διέλευσης και εν συνεχεία πραγματοποίησης άτυπης πολυμερούς συνάντησης με τη συ8μμετοχή των τριών εγγυητριών δυνάμεων. Την ίδια ώρα έχει υπόψη της και τη δήλωση Τατάρ, για πολυμερή στα τέλη Ιανουαρίου.
Το μόνο που υπάρχει αυτή τη στιγμή στο ημερολόγιο των δύο ηγετών, σ’ ό,τι αφορά κοινές συναντήσεις είναι η δεξίωση του Κόλιν Στιούαρτ στις 10 Ιανουαρίου για το τέλος της χρονιάς.
Το ενδεχόμενο η τοποθέτηση Τατάρ να έγινε μετά από σχετική ενημέρωση που είχε από την Άγκυρα δεν αποκλείεται από διπλωματικούς κύκλους. Εξάλλου είναι γνωστό ότι ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών έχει τακτικές συνομιλίες με Τούρκους αξιωματούχους και δεν αποκλείεται να έριξε μια πιθανή ημερομηνία.
Επισήμως αυτό που αναμένει η Λευκωσία, στηριζόμενη και στα όσα λέχθηκαν κατά το δείπνο του Οκτωβρίου, είναι ενημέρωση για το πότε θα επισκεφθεί το νησί τη βοηθός Γενική Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο. Ο υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος σημείωσε πως η τριμερής θα προηγηθεί της πενταμερούς.
Το βράδυ της Παρασκευής, μιλώντας σε εκδήλωση του ΤΕΠΑΚ και αναφερόμενος στο Κυπριακό ο Κωνσταντίνος Κόμπος είπε πως, η έντονη προσπάθεια του ΠτΔ για κινητικότητα απέδωσε καρπούς, αλλά «αυτό δεν σημαίνει ότι θα οδηγηθούν τα πράγματα προς αίσιο τέλος ή ότι θα φτάσουμε πίσω στο τραπέζι του διαλόγου».
Όμως πιστεύουμε, σημείωσε, πως εμείς «δεν έχουμε την επιλογή της αδράνειας αλλά την επιλογή της προσπάθειας. Να πείσουμε τον ΓΓ να γίνει άλλη μια προσπάθεια προς την σωστή κατεύθυνση, μια κατεύθυνση που έχει πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, μόνο τις αποφάσεις, τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας».
«Αυτή είναι η βάση διαπραγμάτευσης, αυτή είναι η βάση λύσης. Οτιδήποτε έξω από αυτό, οποιαδήποτε δημιουργική ιδέα, οποιαδήποτε προσπάθεια τετραγωνισμού του κύκλου ή άλλης γεωμετρικής φύσεως άσκηση, εμάς δεν θα μας βρει σύμφωνους», υπογράμμισε ο ΥΠΕΞ.
Εβδομάδα συναντήσεων Ελλάδας-Τουρκίας
Σύμφωνα με πληροφορίες μας, ούτε και η Αθήνα φαίνεται να έχει υπόψη της την ύπαρξη κάποιας συγκεκριμένης ημερομηνίας για την πραγματοποίηση πολυμερούς συνάντησης. Αυτό τουλάχιστον απαντά στα ερωτήματα που τίθενται από πλευράς Λευκωσίας. Εάν δηλαδή στις συχνές επαφές που έχουν Αθήνα και Άγκυρα έχει λεχθεί οτιδήποτε από τουρκικής πλευράς.
Μια απάντηση στο όλο θέμα θα αναζητηθεί στη διάρκεια της εβδομάδας κατά την οποία θα γίνουν αρκετές συναντήσεις ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία. ΟΙ υπουργοί Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν, θα βρεθούν τόσο στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ όσο και στη σύνοδο του ΟΑΣΕ. Εάν όντως ισχύει ότι η Αθήνα δεν γνωρίζει για πραγματοποίηση πολυμερούς το Γενάρη, αυτό που αναμένεται είναι να διερευνηθεί από πλευράς Γεραπετρίτη κατά πόσο ο Φιντάν είναι ενήμερος για τις επόμενες κινήσεις του ΓΓ ΟΗΕ.
Σήμερα και αύριο α πραγματοποιηθούν στην Αθήνα οι συναντήσεις σε επίπεδο υφυπουργών Εξωτερικών Ελλάδας-Τουρκίας, για τον πολιτικό διάλογο μεταξύ Αλεξάνδρας Παπαδόπουλου και Μεμάτ Κεμάλ Μποζαι την Τρίτη και για την θετική ατζέντα με τους Κώστα Φραγκογιάννη και Μεμέτ Μποζάι την προηγούμενη ημέρα.
Στα μέσα της εβδομάδας είναι πιθανό να υπάρξει διπλή συνάντηση ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν, τόσο στο περιθώριο της Υπουργικής Συνάντησης του ΝΆΤΟ στις Βρυξέλλες 3-4 Δεκεμβρίου, όσο και σε αυτή του ΟΑΣΕ στην Μάλτα 4 -6 Δεκεμβρίου.
Υπενθυμίζεται πως οι δύο χώρες έχουν συμφωνήσει σε μία κοινή διπλωματική στρατηγική για τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ). Η Ελλάδα έχει εκφράσει τη στήριξή της στην υποψηφιότητα του Τούρκου διπλωμάτη Φεριντούν Σινιρλίογλου για τη θέση του Γενικού Γραμματέα του ΟΑΣΕ, ενώ η Τουρκία υποστηρίζει την υποψηφιότητα της διακεκριμένης Ελληνίδας νομικού για τη θέση επικεφαλής του Γραφείου Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου