Οι εξελίξεις στον σύγχρονο πόλεμο και η χρήση των drone πρέπει να ληφθούν υπόψη.
Διονύσης Αντωνέλλος
Αν μια χώρα σαν την Ελλάδα δεν μπορεί να αποκτήσει ή να συντηρήσει ένα αεροπλανοφόρο, μπορεί να επιλέξει άλλους τύπους πλοίων που προσφέρουν επιχειρησιακές δυνατότητες παρόμοιες με εκείνες που παρέχει ένα αεροπλανοφόρο, αν και σε μικρότερη κλίμακα.
Ποια πλοια είναι αυτά; Τα πλοία Αμφίβιας Επίθεσης (LHD/LHA). Μικρότερης κλίμακας από τα αεροπλανοφόρα, μπορούν να φέρουν αεροσκάφη κάθετης ή σύντομης απογείωσης και προσγείωσης (όπως τα F-35B).
Έχουν χωρητικότητα για ελικόπτερα και drones, καθώς και δυνατότητες υποστήριξης αποστολών αμφίβιας επίθεσης.
Παραδείγματα είναι το USS America των ΗΠΑ, το Χουάν Κάρλος Ι της Ισπανίας, παρόμοιο με το τουρκικό TCG Anadolu, το οποίος έχει χωρητικότητά που περιλαμβάνει έως και 12 ελικόπτερα και ενδεχομένως 10 drones, μαζί με 900 στρατιώτες και 27 τεθωρακισμένα.
Πρόκειται για πλοία σχεδιασμένα να μεταφέρουν και να επιχειρούν ελικόπτερα για αποστολές όπως ανθυποβρυχιακός πόλεμος, επιτήρηση και μεταφορές.
Δεν προσφέρουν πλήρεις δυνατότητες αεροπορικών επιχειρήσεων.
Άλλη λύση είναι πλοία όπως τα Mistral-class.
Η προσθήκη ενός Mistral θα λύσει τα χέρια της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο και θα αυξήσει την ισχύ του πολεμικού ναυτικού.
Το Mistral μεταφέρει 450 ώς 1000 Πεζοναύτες μαζι με 40 άρματα Leopard-2A4 ή 70 ΤΟΜΑ ενώ μπορεί να φιλοξενήσει εννιά Chinook ή 16 NH-90 ή 19 AH-64D ή 43 UH-1H.
Οι εξελίξεις στον σύγχρονο πόλεμο και η χρήση των drone, κάνουν επιτακτική τη χρήση πλοίων που λειτουργούν ως βάσεις για drones (εναέρια, επιφανείας και υποβρύχια). Παρέχουν ευελιξία και μικρότερο κόστος σε σύγκριση με αεροπλανοφόρα.
Επίσης υπάρχουν οι περιπτώσεις μεγάλων αντιτορπιλικών με Ενισχυμένες Αεροπορικές Δυνατότητες όπως τα Type 055, με την Ελλάδα να είναι απίθανο να πάει σε μία τέτοια λύση.
Το κόστος απόκτησης και συντήρησης ενός αεροπλανοφόρου είναι εξαιρετικά υψηλό, έτσι οι παραπάνω επιλογές είναι πιο προσιτές.
Μικρότερες δυνάμεις με εστίαση στην άμυνα μπορούν να επενδύσουν σε αυτά τα πλοία, ανάλογα με τις στρατηγικές ανάγκες, τον προϋπολογισμό και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κάθε χώρα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου