Πεζοναύτης εκτοξεύει περιφερόμενο πυρομαχικό Switchblade κατά τη διάρκεια άσκησης στο Camp Lejeune N.C., τον Ιούλιο του 2021. Πηγή: Σώμα Πεζοναυτών των ΗΠΑ/ Sarah Pysher.
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL – Αθήνα
Ήταν μέσα Σεπτεμβρίου όταν οι εκπρόσωποι της Εθνικής αντιπροσωπείας ενημερώνονταν στο κοινοβούλιο από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής άμυνας για την επερχόμενη προμήθεια των λεγόμενων «περιφερόμενων πυρομαχικών» (σ.σ. loitering-munitions).
Τρεις μήνες μετά το ΚΥΣΕΑ καλείται να δώσει το πράσινο φως για την συμβασιοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος, το οποίο θα ενισχύσει τόσο τα τμήματα ειδικών επιχειρήσεων, όσο και μάχιμες μονάδες του πεζικού σε παραμεθόριες περιοχές.
Από τον Σεπτέμβριο, αρμόδιες ανώτατες πηγές είχαν επισημάνει στην Hellasjournal ότι «στόχος είναι να εξοπλιστούν με αυτά ακόμη και οχήματα Μ-1117 που πρόσφατα απέκτησε από τις ΗΠΑ ο Στρατός Ξηράς και χρησιμοποιεί τόσο στον Έβρο, όσο και στα νησιά του Αν. Αιγαίου.
Άλλωστε η τεχνογνωσία υπάρχει, καθώς ο US ARMY έχει προσαρμόσει εκτοξευτές περιφερόμενων πυρομαχικών σε οχήματα HUMMER, ενώ στο εσωτερικό των θωρακισμένων έχει τοποθετηθεί η κονσόλα χειρισμού των loitering-munitions.»
Τα επιτελεία μέσω της συγκεκριμένης προμήθειας, που είναι αντικείμενο του ΚΥΣΕΑ της Παρασκευής, σκοπεύουν να εξοπλίσουν κι άλλες μονάδες.
Όπως έλεγε χαρακτηριστικά η ίδια πηγή, οι εκτοξευτές αυτοί είναι ικανοί να τοποθετηθούν στα Mark V της Διοίκησης Υποβρύχιων Καταστροφών του Πολεμικού Ναυτικού ή ακόμη και στα παράκτια περιπολικά τύπου Island, όπου τα πρώτα δυο αναμένεται να πιάσουν δουλειά στις αρχές του νέου χρόνου στο Αν. Αιγαίο.
Και με αυτή την προσθήκη, πέραν των Spike τα Mark V θα είναι ακόμη πιο ισχυρά έναντι απειλών, δημιουργώντας το πλέγμα που επιθυμεί το επιτελείο στο Αν. Αιγαίο.
Τα συγκεκριμένα «έξυπνα όπλα» γίνονται αντικείμενο έρευνας και μελέτης ώστε με τις κατάλληλες παρεμβάσεις να είναι ικανά για να τοποθετηθούν σε μεγαλύτερα UAV’s που χρησιμοποιούνται από τις Ένοπλες Δυνάμεις. Και με αυτό τον τρόπο, Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη που έχουν ως κύρια αποστολή την επιτήρηση, μετατρέπονται σε φονικές μηχανές.
Ο τύπος των περιφερόμενων πυρομαχικών που πρόκειται να προμηθευτεί από τις ΗΠΑ η Ελλάδα είναι τα μίνι-drones Switchblade 300 & 600 και μπορούν να μεταφερθούν ακόμη κι από πεζά τμήματα.
Το πρώτο είναι ένα περιφερόμενο πυρομαχικό με δραστικό βεληνεκές 10 χλμ, ενώ το δεύτερο που είναι πιο ισχυρό, βάλει ακόμη και κατά τεθωρακισμένων, έχοντας εμβέλεια περίπου 40 χλμ.
80 εκατομμύρια για σχεδόν 600 drones
Σχεδόν 400 Switchblade 300 με 50 μονάδες χειρισμού και περίπου 200 Switchblade 600 με περισσότερα από 20 τμήματα χειρισμού, έναντι συνολικά 80 εκατομμυρίων ευρώ. Σημαντική λεπτομέρεια είναι ότι τα 55 εκατομμύρια θα καταβάλλει η Αμερική μέσω των FMF κι άλλα 25 η χώρα μας για την προμήθεια αυτή.
Πολλές φορές ο ίδιος ο υπουργός Εθνικής άμυνας Νίκος Δένδιας έχει αναφερθεί στα συμπεράσματα που έχουν εξαχθεί από τα δυο μέτωπα του πολέμου, με έμφαση στα Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη, ακόμη κι αυτά που θεωρούνται «καμικάζι», ενώ ο Αρχηγός του ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Δημήτριος Χούπης έχει αναλύσει την αξία των περιφερόμενων πυρομαχικών ως ισχύς πυρός στον Έβρο και τα νησιά του Αν. Αιγαίου.
Να υπενθυμίσουμε ότι πρόσφατα κατά τη Νατοϊκή άσκηση «Χρυσό Ξίφος» που έγινε στο πεδίο βολής Ασκού Προφήτη, στην στατική έκθεση των μέσων, ξεχώρισαν το Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος- Καμικάζι «Orbiter 1K» καθώς και το anti-drone σύστημα που αναπτύχθηκε από το Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογίας του Στρατού Ξηράς.
Το καμικάζι drone αποτελεί μέρος του οπλισμού των τμημάτων ειδικών επιχειρήσεων της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου. Το Orbiter 1K, με βάρος κεφαλής 3,5 κιλά, από την στιγμή που θ’ απογειωθεί μπορεί να παραμείνει σε πτήση 2,5 ώρες αναπτύσσοντας ταχύτητα 38 ως 50 κόμβους.
Αν δεν χρησιμοποιηθεί για να πλήξει κάποιον συγκεκριμένο στόχο ή στόχο ευκαιρίας, το τμήμα ειδικών επιχειρήσεων μπορεί να το ανακτήσει με την χρήση αλεξιπτώτου που αναπτύσσεται και καταλήγει σ’ ένα ασφαλές σημείο.
Παρόμοια δυνατότητα υπάρχει και στο περιφερόμενο πυρομαχικό Switchblade 600 που πρόκειται να προμηθευτεί η χώρα μας.
Σιωπηρή ισχύς
Είτε το Orbiter 1K, είτε τα Switchblade 300 & 600, που εξετάζονται από το ΚΥΣΕΑ, έχουν την ικανότητα να πετούν κάτω από τα ραντάρ και εντός εχθρικής ζώνης στρατιωτικών επιχειρήσεων βάλλοντας είτε κατά προσωπικού, είτε κατά μέσων ή και στόχων ευκαιρίας, διαπερνώντας ακόμη κι ένα παράθυρο…
Με ιδιαίτερα οικονομικό τρόπο, τα drones- «φονιάδες» είναι ικανά να πλήξουν σημαντικές υποδομές των εχθρικών δυνάμεων προκαλώντας όχι μόνο λειτουργικό πρόβλημα στον αντίπαλο αλλά και ψυχολογικό κόστος.
Το πρώτο νέο gadget των ειδικών επιχειρήσεων και των μονάδων πρώτης γραμμής, το Switchblade 300, καθοδηγείται μέσω ταμπλέτας. Ο χειριστής μπορεί να πετάξει το drone έως και δέκα χιλιόμετρα μακριά από το σημείο που βρίσκεται η τακτική ομάδα. Το Switchblade 300 λειτουργεί με ηλεκτροπτικό και υπέρυθρο σύστημα καθοδήγησης, ενώ από την στιγμή της τάξης του ο χειριστής μπορεί να βάλει κατά στόχου σε λιγότερο από πέντε λεπτά.
Το «600άρι» φέρει κεφαλή βάρους 15 κιλών και ταξιδεύει βαθιά στην εχθρική ζώνη για περισσότερο από 40 χιλιόμετρα, πετώντας περίπου για 40 λεπτά.
Στο ΚΥΣΕΑ της Παρασκευής σύμφωνα με πληροφορίες θα συζητηθούν και θέματα που σχετίζονται με ισχυρά όπλα του πολεμικού ναυτικού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου