Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2024

DW Η φυγή του Άσαντ στη Ρωσία, το μεταναστευτικό και οι αντιδράσεις της Δύσης


Η κατάρρευση του καθεστώτος Άσαντ και η επόμενη ημέρα στη Συρία μονοπωλεί τη Δευτέρα τα πρωτοσέλιδα στον γερμανικό Τύπο. Κεντρική θέση στη συζήτηση για την επόμενη ημέρα λαμβάνει το προσφυγικό, καθώς ήδη αρκετοί Σύροι πρόσφυγες επιστρέφουν από τη Γερμανία και την Τουρκία πίσω στη χώρα τους. Την ίδια στιγμή, η Δύση φαίνεται να υποδέχεται με ανάμεικτα συναισθήματα τις εξελίξεις στη Μ. Ανατολή.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Deutsche Welle, ορισμένοι ενδεικτικοί τίτλοι αναφέρουν: «Ισλαμιστές ανατρέπουν τον δικτάτορα της Συρίας» (Süddeutsche Zeitung), «Επανάσταση στη Συρία» (Handelsblatt) και «Θα επιστρέψουν στην πατρίδα οι Σύροι πρόσφυγες; (Bild)

H Handelsblatt σχολιάζει με τίτλο «Προειδοποίηση στον Πούτιν η πτώση Άσαντ»: «Ο Μπασάρ αλ Άσαντ φέρει την ευθύνη για δεκάδες χιλιάδες νεκρούς αλλά και εκατομμύρια πρόσφυγες. Τώρα και ο ίδιος είναι πρόσφυγας». Η οικονομική εφημερίδα παρατηρεί: «Σχεδόν 14 χρόνια μετά την έναρξη του εμφυλίου πολέμου, το καθεστώς Άσαντ κατέρρευσε. Αντάρτες πανηγυρίζουν στους δρόμους της Δαμασκού.

Η επανάσταση στη Συρία στέλνει ένα πολιτικό μήνυμα. Οι δικτάτορες φαίνονται παντοδύναμοι, μέχρι που εξαφανίζονται από τη μια στιγμή στην άλλη. Πριν λίγες εβδομάδες κανείς δεν φαντάζονταν ότι η εξουσία του Άσαντ βρίσκονταν στα πρόθυρα κατάρρευσης. Αυτό δεν σημαίνει φυσικά ότι ο πρόεδρος Πούτιν αντιμετωπίζει παρόμοια μοίρα. Η κατάσταση στη Συρία δεν συγκρίνεται με εκείνη στη Ρωσία. Όμως η ανατροπή του Άσαντ ενδέχεται να αλλάξει τα σχέδια του Κρεμλίνου στην Ουκρανία».

FAZ: «Αβέβαιο το μέλλον της Συρίας»

«Το θετικότερο που μπορεί να ειπωθεί για το μέλλον της Συρίας αυτή τη στιγμή είναι πως είναι ανοιχτό. Προφανώς είναι μάλλον απίθανο να είναι φιλελεύθερο-δημοκρατικό με τη δυτική έννοια», σχολιάζει η Frankfurter Allgemeine Zeitung με τίτλο «Αβέβαιο το μέλλον της Συρίας»: «Τα στρατεύματα που εισήλθαν στη Δαμασκό την Κυριακή ανήκουν σε μια ισλαμιστική συμμαχία αποκύημα της τρομοκρατικής οργάνωσης Αλ Κάιντα. Ο ηγέτης της παρουσιάζεται μετριοπαθής, αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα πολλά. Μόλις οι ισλαμιστές βρεθούν στην εξουσία, προσπαθούν συνήθως να επιβάλουν την κοσμοθεωρία τους».

Bild: «Πολλοί Σύροι πρέπει να εγκαταλείψουν τη Γερμανία»

«Ο δικτάτορας Μπασάρ αλ Άσαντ ανατράπηκε! Πανηγυρισμοί στη Συρία αλλά και μεταξύ των εξόριστων Σύρων στη Γερμανία. Πολλοί είναι εκείνοι που πανηγύρισαν στους δρόμους. Σχεδόν 1 εκατομμύριο Σύροι πρόσφυγες ζουν στη Γερμανία. Τώρα, όμως, χιλιάδες άνθρωποι που εγκατέλειψαν τη χώρα λόγω του εμφυλίου το 2015/16 θα μπορούσαν να επιστρέψουν και ίσως αναγκαστούν να το πράξουν», γράφει η ιστοσελίδα της Bild με τίτλο: «Οι ειδικοί είναι βέβαιοι: Πολλοί Σύροι πρέπει να εγκαταλείψουν τη Γερμανία».

«Για τον καθηγητή Φόλκερ Μπέμε, συνταγματολόγο στο Πανεπιστήμιο Όλντενμπουργκ, η υπόθεση είναι σαφής. Δηλώνει ότι: "Εάν ο λόγος φυγής δεν ισχύει πλέον, τότε οι αιτούντες άσυλο οφείλουν να εγκαταλείψουν τη χώρα". Αυτό συμβαίνει επειδή οι περισσότεροι Σύροι στη Γερμανία έχουν καθεστώς "επικουρικής προστασίας". Αν λοιπόν τελειώσει ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία, τελειώνει και η "επικουρική προστασία". Οι πρόσφυγες θα πρέπει τότε να εγκαταλείψουν τη χώρα ή θα μπορούσαν ακόμα και να απελαθούν».

Χιλιάδες Σύροι πρόσφυγες επιστρέφουν από την Τουρκία μετά την πτώση του Άσαντ (vid)

Cumhuriyet

Υπενθυμίζεται ότι την ίδια ώρα, χιλιάδες πρόσφυγες επιστρέφουν από την Τουρκία στη Συρία, μετά την πτώση του καθεστώτος Άσαντ.

Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, πολλοί εξ' αυτών σχημάτισαν από τα ξημερώματα τεράστιες ουρές με τις αποσκευές ανά χείρας στο μεθοριακό πέρασμα Cilvegözü στo Ρεϊχανλί της επαρχίας Χατάι.

Ενθουσιασμένοι οι Σύροι πρόσφυγες στην Τουρκία με την πτώση του Άσαντ

«Ο Μπασάρ Άσαντ έφυγε, ο πόλεμος τελείωσε. Πηγαίνουμε στη Συρία. Θα επισκεφτούμε ξανά στο μέλλον την Τουρκία, που μας φιλοξένησε για 10 χρόνια», δήλωσε στο τουρκικό πρακτορείο IHA η Σύρια Σεχέρ Αλί.

Ενθουσιασμένος με την ιδέα της επιστροφής στα πάτρια ο Σύρος πρόσφυγας Χαμίντ Μαχμούντ, σημείωσε ότι εδώ και μια δεκαετία ζει στην Τουρκία, όπου διέφυγε για να γλιτώσει από τον εμφύλιο σπαραγμό. «Ήρθα στην Τουρκία από τη Συρία το 2014, όταν ξεκίνησε ο πόλεμος. Οι ζωές μας είχαν τελειώσει. Ας ελπίσουμε ότι η πατρίδα μας θα είναι καλά. Η Συρία θα ξανασταθεί στα πόδια της, αλλά δεν θα ξεκινήσουμε από το μηδέν. Έχουμε γιατρούς και μηχανικούς. Γι' αυτό θα είμαστε καλύτερα. Ο δολοφόνος Μπασάρ Άσαντ έφυγε».

 

Τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός ομάδες της τουρκικής χωροφυλακής δημιούργησαν ένα σημείο ελέγχου των Σύρων προσφύγων σε απόσταση πέντε χιλιομέτρων από το μεθοριακό πέρασμα Cilvegözü, όπου γίνονται οι αρχικοί έλεγχοι και οι Σύροι αιτούντες άσυλο που κρίνονται κατάλληλοι στη συνοριακή πύλη. Όπως έγινε γνωστό, οι Σύροι που πήγαν στα σύνορα ήταν κυρίως αυτοί που ήθελαν να πάνε στην περιοχή μεταξύ Χαλεπίου και Δαμασκού.

Φιντάν: H Τουρκία θα εργαστεί για την ασφαλή επιστροφή των Σύρων προσφύγων

Την ίδια ώρα, στην Άγκυρα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν δήλωνε ότι η τουρκική κυβέρνηση θα εργαστεί για την ασφαλή και σε εθελοντική βάση επιστροφή των Σύρων προσφύγων στην πατρίδα τους και θα συμβάλλει στην ανοικοδόμηση της Συρίας μετά την πτώση του καθεστώτος Άσαντ.

Μιλώντας στη διάσκεψη των πρέσβεων στην Άγκυρα ο Φιντάν είπε ότι «η Τουρκία είναι έτοιμη να παράσχει βοήθεια στη Συρία για να ξανασταθεί στα πόδια της» κι ότι συντονίζει τις κινήσεις με «όλες τους περιφερειακούς παίκτες». «Την ερχόμενη περίοδο θέλουμε μια Συρία, όπου οι διάφορες εθνοτικές και θρησκευτικές ομάδες θα συμβιώνουν εν ειρήνη. Θέλουμε να δούμε μια νέα Συρία, που θα έχει δεσμούς με τους γειτονές της και θα συνεισφέρει στην ειρήνη και τη σταθερότητα της περιοχής. Θα συνεχίσουμε το έργο μας για να διασφαλίσουμε την ασφαλή, οικειοθελή επιστροφή των Σύρων και την ανοικοδόμηση της χώρας», είπε ο Φιντάν.

Οι μετοχές των κατασκευαστικών στην Τουρκία έκαναν άλμα σήμερα Δευτέρα εν μέσω προσδοκιών ότι θα επωφεληθούν από την ανοικοδόμηση στη Συρία.

CNN: «Ιστορική ευκαιρία» ή «τεράστιος κίνδυνος»: Πώς η Δύση υποδέχεται την κατάρρευση του Άσαντ

AP

Ταυτόχρονα, παγκόσμιες είναι οι αντιδράσεις μετά την πτώση του καθεστώτος Άσαντ στη Συρία, με τη Δύση να δείχνει την ικανοποίησή της, και τα ΜΜΕ να εκφράζουν τις ανησυχίες τους για την επόμενη μέρα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, περιέγραψε την πτώση του Άσαντ, ο οποίος διέφυγε στη Μόσχα, ως «θεμελιώδη πράξη δικαιοσύνης».

Μιλώντας στον Λευκό Οίκο, ο Αμερικανός πρόεδρος υπογράμμισε ότι οι εξελίξεις συνιστούν μια «ιστορική ευκαιρία» για τον λαό της Συρίας, αλλά ταυτόχρονα προειδοποίησε ότι είναι επίσης «μια στιγμή κινδύνου και αβεβαιότητας», καθώς οι αντάρτες, με αιχμή του δόρατος τους τζιχαντιστές της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σάμ, πήραν υπό τον έλεγχό τους τη Δαμασκό και το μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Στη συνέχεια, ο Μπάιντεν δεσμεύτηκε να υποστηρίξει τους γείτονες της Συρίας, «συμπεριλαμβανομένης της Ιορδανίας, του Λιβάνου, του Ιράκ και του Ισραήλ», κατά τη διάρκεια της μετάβασης της εξουσίας στη Συρία. Προτεραιότητα της Ουάσιγκτον, όπως είπε, θα είναι η βοήθεια στη μετάβαση και η αποφυγή της επιστροφής του Ισλαμικού Κράτους. Ήδη ο αμερικανικός στρατός πραγματοποίησε δεκάδες αεροπορικές επιδρομές την Κυριακή εναντίον περισσότερων από εβδομήντα πέντε στόχων του ISIS.

Ωστόσο, όπως σημειώνει το CNN, «τα σχόλια του Μπάιντεν έρχονται καθώς ο εκλεγμένος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πίεσε για μια μη παρεμβατική προσέγγιση στη σύγκρουση» στη Συρία. Σε ανάρτησή του με κεφαλαία γράμματα στο μέσο κοινωνικής δικτύωσής του, το Truth Social, ο Τραμπ προειδοποίησε την απερχόμενη αμερικανική κυβέρνηση ότι «δεν είναι δική μας μάχη» στη Συρία. «Αφήστε τους. Μην ανακατεύεστε».

Ο ρόλος του Τραμπ

Λόγος για τον οποίο το Politico έσπευσε να δώσει μερικές συμβουλές στις αραβικές χώρες να «πείσουν έναν απρόθυμο Τραμπ να εμπλακεί σε μια απελευθερωμένη Συρία». Όπως αναφέρει το σχετικό άρθρο, το να ζητηθεί από τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ να εμπλακεί στη Συρία «είναι πιθανότερο να τον ενοχλήσει παρά να τον πείσει». Αντίθετα, το δημοσίευμα προσφέρει μια συναλλακτική προσέγγιση, δίνοντας έμφαση στα χρήματα που θα μπορούσαν να κερδίσουν αμερικανικές εταιρείες που θα συμμετάσχουν στην ανοικοδόμηση της Συρίας.

Τα πρωτοσέλιδα του αμερικανικού Τύπου μάλλον μοιράζονται την άποψη του Μπάιντεν για τη Συρία, δηλαδή την ικανοποίηση για την πτώση του Άσαντ και τις αμφιβολίες για το μέλλον της χώρας. «Ο Άσαντ ήταν ένας βάναυσος δικτάτορας. Θα είναι καλύτεροι οι νέοι ηγέτες της Συρίας;», διερωτώνται οι Los Angeles Times. Για το «άμεσο μέλλον» η εφημερίδα προβλέπει «ένα ασταθές και δυνητικά βίαιο μείγμα αντίπαλων ομάδων, έντονη διαμάχη για την εξουσία και ξεκαθάρισμα λογαριασμών», ενώ παραθέτει επίσης τους φόβους Αμερικανών αξιωματούχων αναφορικά με το χημικό οπλοστάσιο του Άσαντ.

Η Ευρώπη πασχίζει να προσαρμοστεί στις εξελίξεις στη Συρία

Την ίδια ώρα, στην Ευρώπη, οι κυβερνήσεις σπεύδουν να αναπροσαρμόσουν την προσέγγισή τους αναφορικά με τη Μέση Ανατολή μετά τις καταιγιστικές εξελίξεις στη Συρία, που έχουν βυθίσει την περιοχή σε αβεβαιότητα. Από τη μία χαιρέτισαν την πτώση του καθεστώτος Άσαντ, επισημαίνοντας την αποδυνάμωση των διεθνών υποστηρικτών του, της Ρωσίας και του Ιράν, αλλά τηρούν στάση επιφυλακής εν αναμονή των εξελίξεων.

«Αντάρτες κατέλαβαν τη Δαμασκό, ο Άσαντ διέφυγε στη Συρία», γράφει στο πρωτοσέλιδό της η βρετανική εφημερίδα The Guardian.

H γαλλική Le Monde έχει αφιέρωμα στον ηγέτη της αιχμής του δόρατος των ανταρτών, της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σάμ με τίτλο: «Η άνοδος του Αμπού Μοχάμεντ Αλ Τζουλάνι: Από τζιχαντιστής στο Ιράκ σε νέο ισχυρό άνδρα της Συρίας».

«Η Συρία μπροστά σε ένα αβέβαιο μέλλον μετά την αλλαγή-αστραπή της εξουσίας», γράφει η γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung.

«Τι θα συμβεί τώρα στη Συρία; Ποιο το μέλλον μετά την εξέγερση; Και τι θα κάνει ο Τραμπ;», διερωτάται η ιταλική Corriere della Sera.

«Ελπίδα και αβεβαιότητα για τους Σύρους μετά την πτώση του Άσαντ: Είμαστε εξαντλημένοι, αλλά χαρούμενοι», συμπληρώνει η ισπανική El Pais.

Ικανοποίηση και ανησυχία στην ΕΕ

Το τέλος της δικτατορίας Άσαντ ήταν «μια θετική και αναμενόμενη από καιρό εξέλιξη. Δείχνει επίσης την αδυναμία των υποστηρικτών του Άσαντ, της Ρωσίας και του Ιράν», σχολίασε η κορυφαία διπλωμάτης της ΕΕ, η Κάγια Κάλας. «Προτεραιότητά μας είναι να διασφαλίσουμε την ασφάλεια στην περιοχή», τόνισε, προσθέτοντας ότι είναι σε «στενή επαφή» με υπουργούς κρατών της περιοχής. Και σημείωσε: «Η διαδικασία ανοικοδόμησης της Συρίας θα είναι μακρά και περίπλοκη και όλα τα μέρη θα πρέπει να είναι έτοιμα να εμπλακούν εποικοδομητικά».

«Συνεργαζόμαστε με Ευρωπαίους και περιφερειακούς ηγέτες και παρακολουθούμε τις εξελίξεις», είπε η Φον ντερ Λάιεν, προσθέτοντας ότι «η ιστορική αλλαγή στην περιοχή παρέχει ευκαιρίες, αλλά έχει και κινδύνους».

Φόβοι για «βαλκανοποίηση» της Συρίας

Η πτώση του καθεστώτος προκάλεσε ευφορία και στο Παρίσι. «Το βαρβαρικό καθεστώς έπεσε. Επιτέλους, η Γαλλία θα παραμείνει προσηλωμένη στην ασφάλεια όλων στη Μέση Ανατολή», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ενώ το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τους Σύρους «να απορρίψουν όλες τις μορφές εξτρεμισμού».

Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ χαρακτήρισε την πτώση του Άσαντ «μεγάλη ανακούφιση» για εκατομμύρια Σύρων, αλλά προειδοποίησε ότι δεν πρέπει τώρα να πέσει η χώρα στα χέρια «άλλων εξτρεμιστών», την ώρα που στο Βερολίνο ανησυχούν για νέο κύμα προσφύγων.

Ο Ισπανός ομόλογός της, Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες, εξέφρασε την ελπίδα να μην ακολουθήσει μια «βαλκανοποίηση» της Συρίας, με διάφορες περιοχές της να ελέγχονται από διάφορα παρακλάδια εξτρεμιστικών οργανώσεων».

«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι ο λαός της Συρίας θα μπορέσει να αποφασίσει τώρα πώς θα κυβερνάται στο μέλλον και από ποιον. Και, φυσικά, θα πρέπει να διαφυλαχθεί η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας», τόνισε.

ΠΗΓΗ https://www.liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου