Τετάρτη 21 Αυγούστου 2013

Τα δύο σπίτια εξυπηρετούν καλύτερα τα παιδιά μετά τον χωρισμό.

Τα δύο σπίτια εξυπηρετούν καλύτερα τα παιδιά μετά τον χωρισμό.
Η εξίσου κοινή επιμέλεια των παιδιών είναι μια κατάσταση win-win-win.
Win για τα παιδιά - Win για τους γονείς - Win για την κοινωνία.

Βόνη, Γερμανία, 13 August 2013.



Η εξίσου κοινή επιμέλεια (shared parenting) δηλαδή η κοινή επιμέλεια με εναλλασσόμενη κατοικία, (www.gonis.gr) όπου και οι δύο γονείς διατηρούν ίση θέση, έχει αποδειχθεί ότι είναι προς το συμφέρον του παιδιού γιατί μπορούν να διατηρήσουν μια ουσιαστική σχέση και με τους δύο, την μητέρα τους και τον πατέρα τους μετά τη διάσταση ή το διαζύγιο. Η εξίσου κοινή επιμέλεια συμφιλιώνει την οικογένεια και την εργασία. Η εξίσου κοινή επιμέλεια παρέχει οφέλη για την κοινωνία.


“Πρέπει να σβήσουμε τις φλόγες της σύγκρουσης μεταξύ γονέων σε διάσταση ώστε τα παιδιά τους να επωφεληθούν από την υποστήριξη και των μανάδων και των πατεράδων τους. Πρέπει να διαδοθεί περισσότερο η αποδοχή και η εφαρμογή της εξίσου κοινής επιμέλειας σαν μιας βιώσιμης και προτιμώμενης λύσης τόσο στην κοινή γνώμη όσο και μεταξύ των επαγγελματιών του χώρου.”

Αυτή η διακήρυξη υιοθετήθηκε κατά την εναρκτήρια συνάντηση εργασίας της Διεθνούς Πλατφόρμας για την εξίσου κοινή επιμέλεια (www.twohomes.org) που έγινε στην Βόνη της Γερμανίας στις 10-11 Αυγούστου 2013. Αυτή η νέα οργάνωση συνενώνει τις καλύτερες έρευνες που στηρίζονται σε αποδείξεις και τις σύγχρονες καλές πρακτικές της εξίσου κοινής επιμέλειας (shared parenting).

Οργανώσεις γονέων, επαγγελματίες της οικογένειας και επιστήμονες από 14 χώρες στην Ευρώπη και Βόρεια Αμερική κάλεσαν κυβερνήσεις, δικαστές, δικηγόρους, διαμεσολαβητές και κοινωνικούς λειτουργούς να προωθήσουν την ειρήνη μεταξύ των γονέων και ν’ αναπτύξουν νέους τρόπους για να βοηθήσουν τις οικογένειες να λειτουργήσουν καλύτερα μετά την διάσταση.

Η Angela Hoffmeyer, συντονίστρια της διεθνούς συνεργασίας, υπογράμμισε : “Μεταξύ των δυτικών κοινωνικών υπάρχει ένας αυξανόμενος ενθουσιασμός για την εξίσου κοινή ανατροφή των παιδιών. Ο σκοπός μας είναι να αυξήσουμε την ευαισθητοποίηση για τα πλεονεκτήματα της βιοτικής ρύθμισης αυτού του τύπου ώστε ν’ αυξηθούν τα πλεονεκτήματα για τα παιδιά και να ξεπεράσουμε τις επιφυλάξεις που ακόμα διατηρούνται στο νομικό σύστημα. ”

Πρόσφατη σουηδική έρευνα αποκάλυψε ότι τα παιδιά στις χωρισμένες οικογένειες με εξίσου κοινή επιμέλεια βιώνουν λιγότερο μπούλινγκ απ’ ότι αυτά των οικογενειών με ένα γονιό. Προηγούμενες έρευνες από τρεις ηπείρους ήδη έδειξαν ότι μετά την διάσταση των γονέων τους τα παιδιά θέλουν και τους δύο γονείς και υποφέρουν όταν έχουν μόνο μικρή επαφή με ένα από αυτούς. Αυτά που ζουν σε εξίσου κοινή επιμέλεια τα καταφέρνουν καλύτερα στο σχολείο και έχουν λιγότερους δείκτες ψυχολογικών προβλημάτων, ψυχολογικής κακοποίησης, χρήσης ουσιών, προβλημάτων συμπεριφοράς, προβλημάτων εξέλιξης, εγκληματικότητας και εφηβικής εγκυμοσύνης.


Στο πλαίσιο της διεθνούς συνεργασίας και της ευρύτερης παρουσίας στο διαδύκτυο, το "Project Group Shared Parenting", το οποίο ξεκίνησε από την γερμανική οργάνωση Väteraufbruch für Kinder e.V. (VAfK), φιλοξένησε στην Βόνη την εναρκτήρια συνάντηση εργασίας στην Bonn στις 10 και 11 Αυγούστου 2013. Στη συνάντηση συμμετείχαν επιστήμονες, ειδικοί της οικογένειας και αντιπρόσωποι από Ευρωπαϊκές και Αμερικανικές οργανώσεις για την οικογένεια.

Η εναρκτήρια συνάντηση εργασίας πέτυχε το στόχο της για ανταλλαγή εμπειριών και την έρευνα καθώς και για συνεργασία σε διεθνές επίπεδο.

Την Ελλάδα εκπροσώπησε το σωματείο «ΓΟΝ.ΙΣ Αττικής» - www.gonis.gr, info@gonis.gr μεταφέροντας το μήνυμα ότι εκεί που δεν μπορεί το σύστημα μπορούν οι ιδιώτες.

Το σύμφωνο της κοινής επιμέλειας (το οποίο παρουσίασε το σωματείο «ΓΟΝ.ΙΣ Πειραιά» το 2010 και έκτοτε διαδόθηκε ιδίως στους νέους ανθρώπους) ήταν η απάντηση της κοινωνίας σε ένα νομικό σύστημα που πιστεύει ακόμα ότι «το παιδί ν’ ανήκει στην μητέρα».

Όλο και περισσότερα νέα ζευγάρια αποφασίζουν να χωρίσουν με συναινετικό διαζύγιο και να μεγαλώσουν από κοινού τα παιδιά τους με εξίσου κοινή επιμέλεια, στον ίδιο τόπο σε δύο σπίτια και με κοινή φροντίδα των παιδιών από τους δύο γονείς, Δηλαδή win – win – win.

Τα νέα ζευγάρια έφεραν την shared parenting στην Ελλάδα αλλά η χώρα υστερεί γιατί στην περίπτωση διάστασης ή διαζυγίου τα δικαστήρια αναθέτουν την επιμέλεια και την φροντίδα του παιδιού αποκλειστικά σε ένα γονιό, σχεδόν πάντα τη γυναίκα, παρά το ότι σε όλο τον κόσμο είναι ήδη υποχρεωτική η κοινή επιμέλεια.

Ο ΓΟΝ.ΙΣ Αττικής με βάση τις σύγχρονες επιστημονικές ανακαλύψεις εστιάζει στην προσφορά αντί στην διεκδίκηση, στην φροντίδα αντί στην επιμέλεια στον χρόνο επικοινωνίας αντί στην λήψη αποφάσεων, στην οικογενειακή διαμεσολάβηση αντί την αντιδικία.

Η λύτρωση των γονιών και η απελευθέρωση των παιδιών έρχεται ζητώντας περισσότερο χρόνο και φροντίδα με το παιδί και όχι ζητώντας δικαιώματα, επιμέλεια, ισότητα και δικαστικές αποφάσεις.

Πέρα και πάνω από τα φύλα, γύρω από τις νέες αντιλήψεις επιτυγχάνεται ευρεία κοινωνική συναίνεση και για τον λόγο αυτό γυναικείες οργανώσεις και οργανώσεις εργαζομένων γυναικών συμμετείχαν στις εργασίες της εναρκτήριας συνάντησης στη Βόνη.

Το εύγλωττο σύνθημα αμερικανικής οργάνωσης λέει :

At home at mom’ s, at home at dad’s.

Τηλέφωνο επικοινωνίας 6932410460

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου