Τετάρτη 21 Αυγούστου 2013

Άσμουσεν: Σε μη ανεκτά επίπεδα η ανεργία στην Ελλάδα


«Συνεχίστε τις μεταρρυθμίσεις, ορατά τα πρώτα σημάδια σταθεροποίησης της οικονομίας» είπε ο Γερμανός που θεωρείται η «φωνή» της Μέρκελ στην ΕΚΤ - Μίλησε για ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας - Προσδιόρισε για την άνοιξη του 2014 τη συζήτηση για νέο πακέτο στήριξης - Είδε Σαμαρά, Στουρνάρα και Προβόπουλο«Η ανεργία στη χώρα σας είναι σε μη ανεκτά επίπεδα» ήταν η πρώτη δήλωση του μέλους του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Γεργκ Άσμουσεν, μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα.

Η δήλωση αυτή του κ. Άσμουσεν έδωσε και το στίγμα για το πού επικεντρώθηκαν οι συνομιλίες του με τον υπουργό Οικονομικών.

Ένα στίγμα, που έγινε ακόμα πιο σαφές, όταν το στέλεχος της ΕΚΤ μίλησε για την ανάγκη δημιουργίας προϋποθέσεων ανάπτυξης και θέσεων εργασίας.

Ο κ. Άσμουσεν υπογράμμισε ότι ήρθε στην Αθήνα, για να εξετάσει το ελληνικό πρόγραμμα, ενώ σημείωσε ότι οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στο πώς αυτό θα στεφθεί με επιτυχία.

Κλειδί πλέον για την Αθήνα είναι να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ανάπτυξης και θέσεων εργασίας, σημείωσε.

Αναφορικά με τις συζητήσεις περί νέου πακέτου, σημείωσε ότι δεν έχει κάτι να προσθέσει στις αποφάσεις του Eurogroup του Νοεμβρίου, που είχε δεσμευτεί να στηρίζει την Ελλάδα, έως ότου η χώρα μας ανακτήσει τη δυνατότητα να επιστρέψει στις αγορές.

«Θα δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στην Ελλάδα, αλλά όχι πριν την άνοιξη του 2014» υπογράμμισε το στέλεχος της ΕΚΤ, ευθυγραμμιζόμενος, στο σημείο αυτό, με τη θ΄ση που εξέφρασε σήμερα και το Βερολίνο, κάνοντας λόγο για επανεξέταση του ελληνικού προγράμματος στα μισά του 2014. Διαβάστε περισσότερα εδώ

Παράλληλα, ο κ. Άσμουσεν ενθάρρυνε την κυβέρνηση να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και εξέφρασε το σεβασμό του για τις προσπάθειες που έχουν γίνει, σημειώνοντας ότι «έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος, ιδιαίτερα τους τελευταίους 18 μήνες».

Είπε ακόμη ότι, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για μια επώδυνη διαδικασία, είναι ήδη ορατά τα πρώτα σημάδια σταθεροποίησης στην ελληνική οικονομία.

«Είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε αρκετά για την Ελλάδα, για τις τρέχουσες εξελίξεις, αλλά και τις μέλλουσες» δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας.

Τι είπαν Άσμουσεν - Προβόπουλος

Νωρίτερα, κατά τη συνάντησή του με το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γ. Προβόπουλο, ο κ. Άσμουσεν εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την πορεία υλοποίησης των μέτρων του μνημονίου αναφορικά με τον τραπεζικό τομέα, ενώ συζήτησε με τον κ. Προβόπουλο τα επόμενα βήματα, εστιάζοντας στα επικείμενα stress tests.

Παράλληλα, εξετάστηκαν τρόποι περαιτέρω μείωσης της εξάρτησης των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ.

Στη συνέχεια ο κ. Άσμουσεν συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά.



ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου