Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν σήμερα Κυριακή, 24 Απριλίου θα μεταβεί στην ουκρανική πρωτεύουσα, όπως ανακοίνωσε το Σάββατο ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος μάλιστα εξέφρασε την ελπίδα να επισκεφτεί το Κίεβο στο άμεσο μέλλον και ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.
Παράλληλα ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην συμβολική συνέντευξη που παραχώρησε το Σάββατο δήλωσε ότι η Ουκρανία ελπίζει να εξασφαλίσει βαρέα όπλα από τις συνομιλίες που θα έχουν οι Ουκρανοί αξιωματούχοι με τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας των ΗΠΑ. Πρόσθεσε παράλληλα ότι οι προμήθειες θα είναι ζωτικής σημασίας για την Ουκρανία προκειμένου να ανακαταλάβει τα κατεχόμενα από τη Ρωσία εδάφη.
«Μόλις έχουμε (περισσότερα όπλα), πιστέψτε με, θα ανακαταλάβουμε αμέσως εδάφη που είναι προσωρινά κατεχόμενα», δήλωσε χαρακτηριστικά στους δημοσιογράφους ο Ζελένσκι.
Θα εγκαταλείψουμε τις συνομιλίες αν καταστρέψουν του ανθρώπους μας
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σε υπόγειο σταθμό του μετρό το Σάββατο, ο πρόεδρος της Ουκρανίας προειδοποίησε επίσης ότι το Κίεβο θα εγκαταλείψει τις συνομιλίες με τη Μόσχα εάν η Ρωσία καταστρέψει «τους ανθρώπους μας» που βρίσκονται περικυκλωμένοι στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο πόλη της Μαριούπολης ή διοργανώσει δημοψηφίσματα για τη δημιουργία περισσότερων αποσχιστικών δημοκρατιών στο νεοαποκτηθέν ουκρανικό έδαφος.
Σε κάποιο σημείο μιας συναισθηματικά φορτισμένης συνέντευξης Τύπου, είπε ότι πιστεύει ότι η Ρωσία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα, αλλά πρόσθεσε ότι δεν θέλει να πιστέψει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Υπέρ μιας συνάντησης με Πούτιν ο Ζελένσκι
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι τάχθηκε εκ νέου υπέρ του να συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν «προκειμένου να τερματιστεί ο πόλεμος». «Πιστεύω πως εκείνος που ξεκίνησε αυτόν τον πόλεμο μπορεί να βάλει ένα τέλος σε αυτόν», είπε ο Ζελένσκι, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου, που παραχώρησε στο εσωτερικό ενός σταθμού του μετρό, στο κέντρο του Κιέβου, επαναλαμβάνοντας πως «δεν φοβάται να συναντήσει (τον Πούτιν)», εάν αυτό θα βοηθήσει στο να επιτευχθεί μια ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας.
Επιπλέον, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε ότι το Κίεβο θα αποχωρήσει από τις διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα, εάν οι στρατιωτικοί του που έχουν καταφύγει σε ένα τεράστιο βιομηχανικό συγκρότημα στο Αζοφστάλ, στη Μαριούπολη, στη νοτιοανατολική Ουκρανία, σκοτωθούν από τον ρωσικό στρατό.
Το Κίεβο ζητεί μεγάλη ποσότητα εξοπλισμού για τα πυρηνικά εργοστάσια
Η Ουκρανία ζήτησε από τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας να μεριμνήσει για να εξασφαλιστεί η κάλυψη του «μεγάλου καταλόγου του εξοπλισμού» τον οποίο έχει ανάγκη για τα πυρηνικά εργοστάσια της χώρας, εν μέσω της εισβολής της Ρωσίας, ανέφερε ο γενικός διευθυντής του ΔΟΑΕ Ραφαέλ Γκρόσι χθες Σάββατο.
Ανάμεσα στα είδη που ζήτησε το Κίεβο είναι μετρητές ραδιενέργειας, προστατευτικός εξοπλισμός, εργαλεία πληροφορικής, γεννήτριες ντίζελ και άλλα συστήματα εξασφάλισης της παροχής ενέργειας, εξήγησε.
«Θα συντονίσουμε την παράδοση της βοήθειας που θα προσφέρουν ο ΔΟΑΕ και τα κράτη μέλη του» και μέρος του εξοπλισμού που ζητήθηκε «θα παραδοθεί απευθείας στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Ουκρανίας», συνέχισε ο κ. Γκρόσι.
«Οι ανάγκες είναι μεγάλες και είμαι ιδιαίτερα ευγνώμων για τη σημαντική υποστήριξη που τα κράτη μέλη μας έκαναν ήδη σαφές ότι θα διαθέσουν».
Στην Ουκρανία είναι ενεργοί 15 πυρηνικοί αντιδραστήρες σε τέσσερις εγκαταστάσεις, εκ των οποίων 7 είναι συνδεδεμένοι στο δίκτυο ηλεκτροδότησης, οι δύο στο εργοστάσιο στη Ζαπορίζια, που έχει καταλάβει ο ρωσικός στρατός.
Ο κ. Γκρόσι διευκρίνισε ότι ο ΔΟΑΕ δεν λαμβάνει ακόμη απευθείας δεδομένα από τα συστήματά του που είναι εγκατεστημένα στο κατεστραμμένο εργοστάσιο στο Τσερνόμπιλ.
Ο γενικός διευθυντής και ειδικοί του ΔΟΑΕ θα επισκεφθούν τον σταθμό, που κατέλαβαν τα ρωσικά στρατεύματα πρακτικά αμέσως μετά την εισβολή την 24η Φεβρουαρίου, προτού αποχωρήσουν την 31η Μαρτίου. Ο κ. Γκρόσι έχει υποσχεθεί ότι κατά τα τη διάρκεια της επίσκεψης θα παραδοθούν εξοπλισμός μέτρησης του επιπέδου της ραδιενέργειας και μέσα ατομικής προστασίας στους εργαζόμενους στο Τσερνόμπιλ.
Εξαναγκαστικές στρατολογήσεις αμάχων από τη Ρωσία σε κατεχόμενα εδάφη καταγγέλλει το Κίεβο
Παράλληλα, το γενικό επιτελείο της Ουκρανίας κατηγόρησε τον ρωσικό στρατό ότι στρατολογεί εξαναγκαστικά άμαχους στα κατεχόμενα εδάφη στο ανατολικό τμήμα της χώρας.
Πέρα από τους νέους οι οποίοι στρατολογούνται παρά τη θέλησή τους, επιτάσσονται γιατροί στη Χερσώνα, στη Ζαπορίζια και στο Χάρκοβο, σύμφωνα με ανάρτηση των ουκρανών στρατηγών στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook.
Υγειονομικοί αναγκάστηκαν, υπό την απειλή ότι θα εκτελούνταν σε διαφορετική περίπτωση, να προσφέρουν φροντίδες σε τραυματισμένους ρώσους στρατιωτικούς στο μέτωπο στις περιοχές Βοφτσάνκ και Χάρκοβο.
Οι ισχυρισμοί του ουκρανικού επιτελείου είναι αδύνατο να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο.
Το Κίεβο και το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας τονίζουν ότι η στρατολόγηση ουκρανών πολιτών στον ρωσικό στρατό αποτελεί παραβίαση της Σύμβασης της Γενεύης για την προστασία των αμάχων σε ένοπλες συρράξεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου