Κυριακή 24 Απριλίου 2022

Η ώρα των Rafale: Σε ρυθμούς «after burner» η εκπαίδευση - Στήνονται οι εξομοιωτές - Δοκιμάζονται οι Meteor - Πότε ενσωματώνονται επιχειρησιακά στις αποστολές

Η απόκτηση των επόμενων έξι Rafale το Φθινόπωρο σε συνδυασμό με την πλήρη λειτουργία των εξομοιωτών αναμένεται να «απογειώσει» το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με την πρώτη Πολεμική Μοίρα Rafale να αποκτά ήδη μια σημαντική ισχύ 12 μαχητικών και να αναμένει τα επόμενα χρόνια ακόμη 12.

Η παραλαβή το ερχόμενο Φθινόπωρο των πρώτων έξι καινούργιων ελληνικών Rafale αναμένεται να βρει την Πολεμική Αεροπορία και την 332 Πολεμική Μοίρα «Γεράκι» σε ιδαίτερα προχωρημένο επίπεδο «αφομοίωσης» του game changer μαχητικού στο οπλοστάσιο της HAF.

Από τον περασμένο Ιανουάριο όταν τα ελληνικά «γεράκια» παρέλαβαν τις πρώτες έξι μεταχειρισμένες «ριπές» σε εξέλιξη βρίσκεται ένας πρωτόγνωρος αγώνας δρόμου προκειμένου το συντομότερο δυνατό τα Rafale να ενσωματωθούν επιχειρησιακά στις αποστολές της Πολεμικής Αεροπορίας και να επιβεβαιώσουν το λόγο για τον οποίο αποκτήθηκαν. Να αλλάξουν δηλαδή τους συσχετισμούς πάνω από το Αιγαίο και να δώσουν στη HAF ξεκάθαρο συγκριτικό πλεονέκτημα απέναντι στους όλο και πιο προκλητικούς το τελευταίο διάστημα γείτονες.



Χωρίς υπερβολή η 114 Πτέρυγα Μάχης από την ημέρα που προσγειώθηκαν τα έξι πρώτα Rafale θυμίζει βάση σε περίοδο επιχειρήσεων. Με τα Rafale να απογειώνονται καθημερινά και σε κάποιες μάλιστα περιπτώσεις δύο και τρεις φορές και τους ρυθμούς τόσο στο έδαφος όσο και στον αέρα να χτυπάνε «κόκκινο». Οι προβλεπόμενες ώρες εκπαίδευσης συμπληρώνονται και με το παραπάνω χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα και με δεδομένη τη δυσκολία ότι πρόκειται για έναν καινούργιο τύπο μαχητικού άγνωστο έως τώρα στην Πολεμική Αεροπορία. Σε αυτό όμως που στέκονται οι ιπτάμενοι που πετούν καθημερινά τα Rafale είναι οι τεράστιες δυνατότητες του μαχητικού τις οποίες «ανακαλύπτουν» ημέρα με την ημέρα σε όλες τις μορφές των αποστολών που μπορούν να αναλάβουν οι «ριπές». Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, είναι τόσο εξελιγμένο το μαχητικό που αναμένεται να περάσουν ακόμα και χρόνια μέχρι οι αεροπόροι της 332 Μοίρας να αφομοιώσουν όλα τα ιδιαίτερα εκείνα χαρακτηριστικά του τα οποία το κάνουν πολλαπλασιαστή ισχύος.

Για πρώτη φορά στην ιστορία της Πολεμικής Αεροπορίας μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια από τη στιγμή της απόφασης απόκτησης η εκπαίδευση σε αέρα και έδαφος έχει προχωρήσει, όπως τονίζεται, κυριολεκτικά με ρυθμούς «after burner». Όπως είναι λογικό πάντως καθημερινά προκύπτουν και προβλήματα στα οποία πολύτιμοι αρωγοί είναι οι Γάλλοι που έχουν «στρατοπεδεύσει» στην Τανάγρα και στηρίζουν την «κούρσα» που κάνει η HAF.

Το μεγάλο πλέον στοίχημα είναι να λειτουργήσουν έως τις αρχές του καλοκαιριού οι εξομοιωτές οι οποίοι στήνονται στην 114 Πτέρυγα Μάχης και αναμένεται να απορροφήσουν μεγάλο τμήμα του εκπαιδευτικού προγράμματος των ιπτάμενων. Έως τότε θα συνεχίσει στη Γαλλία την εκπαίδευσή του σε έδαφος και αέρα το τελευταίο γκρουπ των αεροπόρων που θα επανδρώσει την 332 Μοίρα «Γεράκι» και να προστεθεί στους ιπτάμενους οι οποίοι ήδη πετούν τα Rafale στην Ελλάδα.

Η απόκτηση των επόμενων έξι Rafale το Φθινόπωρο σε συνδυασμό με την πλήρη λειτουργία των εξομοιωτών αναμένεται να «απογειώσει» το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με την πρώτη Πολεμική Μοίρα Rafale να αποκτά ήδη μια σημαντική ισχύ 12 μαχητικών και να αναμένει τα επόμενα χρόνια ακόμη 12.

Ιπτάμενοι και μηχανικοί στην 332 Μοίρα θέλουν να την μετατρέψουν στην αιχμή του δόρατος της Πολεμικής Αεροπορίας με τον ανταγωνισμό ήδη να προκαλεί ιδιαίτερα θετική εντύπωση στους επιτελείς οι οποίοι παρακολουθούν βήμα-βήμα την πρόοδο που επιτελείται. H «δοκιμή» των όπλων μεταξύ των οποίων και των «φονικών» Meteor οι οποίοι ήδη βρίσκονται στις αποθήκες πυρομαχικών της 114 Πτέρυγας Μάχης ήδη έχει αρχίσει με τα «γεράκια» να επιβεβαιώνουν τη φήμη του πανίσχυρου πυραύλου που χτυπά σε τουλάχιστον διπλάσια απόσταση από τα όπλα των γειτόνων. Αυτό που περιμένουν πλέον στην Πολεμική Αεροπορία είναι η σταδιακή συμμετοχή των Rafale στις μεγάλες ασκήσεις της HAF ώστε να επιβεβαιωθεί ότι το game changer μαχητικό θα αποτελέσει τον εφιάλτη της τουρκικής αεροπορίας.

ΠΗΓΗ newpost

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου