Κυριακή 24 Απριλίου 2022

Οι γαλλικές εκλογές και η «τύχη» του ευρώ

 

Οι αλλεπάλληλες δηλώσεις κεντρικών τραπεζιτών της Ευρωζώνης στο πλαίσιο των εργασιών της Συνόδου του ΔΝΤ, για τις προθέσεις τους να επισπεύσουν την αύξηση των επιτοκίων και στο ευρώ, δεν άντεξε, όσο αφορά το αποτέλεσμά τους στην ισοτιμία ευρώ/δολαρίου, παρά λίγες μόνο ώρες…

Τόσες όσες χρειάσθηκε να μεσολαβήσουν για να μιλήσει ο Τζερόμ Πάουελ, ο επικεφαλής της Fed και να διατυπώσει δημόσια την άποψη ότι πιστεύει πως είναι «σκόπιμο να κινηθούμε λίγο πιο γρήγορα» όσον αφορά τα επιτόκια.

Το ευρώ που είχε στο μεταξύ ανατιμηθεί μετά τις δηλώσεις των ευρωπαίων κεντρικών τραπεζιτών στο 1,10 δολ. από επίπεδα κάτω του 1,08 δολ, βυθίστηκε και πάλι σε χρόνο dt κάτω από το 1,08 δολ

Οι αγορές πλέον βλέπουν την πιθανότητα τριών διαδοχικών αυξήσεων 50 μονάδων βάσης η καθεμία, με την πρώτη εξ αυτών, όπως δήλωσε ο Πάουελ, να βρίσκεται στο τραπέζι ήδη από τον Μάιο. Το ενδεχόμενο η πρώτη αύξηση να είναι 75 μονάδες βάσης δεν έχει ακόμα αποκλεισθεί…

Με άλλα λόγια μια επιθετική αύξηση επιτοκίων τέτοια που δεν έχει ξαναγίνει από το 1981-82, όταν ο Πώλ Βόλκερ «χτύπησε» τον πληθωρισμό με διψήφια αύξηση επιτοκίων μέσα σε λιγότερο από 18 μήνες.

Μπορεί να ακολουθήσει η ΕΚΤ σε τέτοιους ρυθμούς, με την οικονομία της να ασφυκτιά με την διπλή πίεση, από την Σκύλα του Πληθωρισμού και την Χάρυβδη των συνεπειών των κυρώσεων στην Ρωσία;

Η απάντηση είναι ένα εύκολο «όχι». Κάτι που θα πρέπει να αντιμετωπίσει ο γαλλογερμανικός άξονας που… τραντάζεται σήμερα από τις προεδρικές εκλογές.

Η ΕΚΤ αναμφίβολα είναι υποχρεωμένη να ακολουθήσει, όπως το ομολόγησαν τα μέλη της ΕΚΤ τα τελευταία 24ωρα.

Αλλά πιο αργά και περισσότερο… ασθενικά, καθώς κάθε άλλη «τακτική» θα ισοδυναμούσε με την εκ νέου βύθιση της Ευρωζώνης στην ύφεση μέσα σε συνθήκες πληθωρισμού. Εξ 'ού και οι προβλέψεις για ενδεχόμενο στασιμοπληθωρισμού μέσα στο 2022.

Και με ένα νόμισμα, το ευρώ να μεταλλάσσεται σε Κερκόπορτα αύξησης των ήδη ισχυρών πληθωριστικών πιέσεων.

Αυτό ήδη το οσμίζονται οι αγορές αυξάνοντας τις πιέσεις στα κρατικά ομόλογα, καθώς η ΕΚΤ έχει ήδη ανακοινώσει ότι έχει ξεκινήσει την απόσυρση των εργαλείων ποσοτικής χαλάρωσης των τελευταίων ετών.

Η συνεχιζόμενη ανοδική τάση των παγκόσμιων καμπυλών των επιτοκίων, με τις ΗΠΑ στην πρώτη γραμμή, έχει επηρεάσει έντονα τις επιδόσεις των χωρών της G10 στην αγορά συναλλάγματος.

Πέραν του ευρώ η ανατίμηση του δολαρίου έχει αρχίσει να σπρώχνει στην διολίσθηση και τα άλλα περιφερειακά ισχυρά νομίσματα, ακόμα και εκείνα που μαζί με το Ευρώ αποτελούν τα συμπληρωματικά του δολαρίου νομίσματα στα οποία τοποθετούνται τα συναλλαγματικά αποθέματα των χωρών.

Η αύξηση της σχέσης δολαρίου/γιεν ήταν μια περαιτέρω εκδήλωση αυτής της δυναμικής.

Αυτό βέβαια έχει να κάνει και με το γεγονός ότι σε πλήρη αντίθεση με τη Fed, η Τράπεζα της Ιαπωνίας αποφάσισε να υιοθετήσει μια στρατηγική ελέγχου της καμπύλης απόδοσης εις βάρος του γιεν αντί της απόσυρσης της ποσοτικής χαλάρωσης.

Παρ’ όλα αυτά το ευρώ, το γιέν, η σουηδική κορώνα, η βρετανική λίρα και το ελβετικό φράγκο, όλα έχουν διολισθήσει κοντά στο 4%, παρά την δρομολόγηση κινήσεων σύσφιξης της νομισματικής τους πολιτικής. Ενδεικτικό των σχετικών «κινήσεων» μεταξύ των νομισμάτων πέραν του δολαρίου, ειδικά για την Ευρώπη, είναι ότι η επενδυτική «ανησυχία» για το ευρώ λόγω της κρίσης χρέους που έχει προηγηθεί – και δεν έχει ακόμα λυθεί - έχει διάχυτη επίδραση στο ελβετικό φράγκο. Το ελβετικό νόμισμα ενίσχυσε την θέση του σαν περιφερειακού ασφαλούς καταφυγίου μέχρι σήμερα αποδεικνύοντας τις αντοχές και την ικανότητα της Ελβετίας να απορροφά τις φυγές κεφαλαίων από την Ευρώπη, όταν αυτά αναζητούν την έξοδο από το ευρώ…

Σήμερα το βράδυ θα έχει γίνει γνωστό το εκλογικό αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στην Γαλλία.

Στο ένα σενάριο αυτό της εκλογής Μακρόν – που φαίνεται και σαν το πλέον πιθανό – όλα από αύριο το πρωί θα συνεχίσουν για το Ευρώ από εκεί που είχαν μείνει μετά την τοποθέτηση του Τζέρομ Πάουελ.

Στο δεύτερο σενάριο, εκείνο της νίκης της κας Λεπέν, η τύχη του Ευρώ μπαίνει σε μία νέα διαδρομή, όντας ήδη από πριν σε ένα άσχημο σημείο εκκίνησης, όπου όλα πλέον είναι ανοικτά…

ΠΗΓΗ https://www.insider.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου