Τετάρτη 4 Μαΐου 2022

Αττάλεια: Μετέτρεψαν σε είσοδο μπαρ τον Ναό της Αθηνάς του 2ου αι. μ.Χ- Εξαλλοι και οι Τούρκοι αρχαιολόγοι


Χρησιμοποιούν τα ιστορικά ερείπια του Ναού της Αθηνάς ως είσοδο νυχτερινού κέντρου στην Αττάλεια της Τουρκίας.

Μετά τον εμβληματικό ναό της Αγιά Σοφιάς -η πύλη και τα μάρμαρα της οποίας χρησιμοποιούνται ως κρεμαστές και ράφια για παπούτσια- η επόμενη πρόκληση έρχεται από τη Σίδη, στην Παμφυλία της Μικράς Ασίας στην Τουρκία.

Ένα μπαρ με το όνομα "Απόλλων", άνοιξε σε ιδιωτικό κτήμα δίπλα στο Ναό της Αθηνάς στην αρχαία πόλη της Σίδης. Αυτοί που άνοιξαν το μπαρ, το οποίο παλαιότερα λειτουργούσε ως εστιατόριο, χρησιμοποίησαν τα ιστορικά ερείπια στον χώρο της ανασκαφής, ως πύλη εισόδου για το νυχτερινό κέντρο.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε η εφημερίδα Hürriyet, η πύλη του ανασκαφικού χώρου του ναού, που χρονολογείται γύρω στα μέσα του 2ου αιώνα μ.Χ. και χτίστηκε στο όνομα της θεάς Αθηνάς, και ο περίγυρος του ναού αναδιοργανώθηκαν ως πύλη εισόδου του νυχτερινού κέντρου, το οποίο τέθηκε σε λειτουργία υπό το όνομα "Απόλλων", σε παρακείμενη ιδιωτική ιδιοκτησία.

χουριετ

Τα ξύλινα κιγκλιδώματα που περιέβαλλαν την είσοδο του ναού και τοποθετήθηκαν για να προστατεύουν τα τεχνουργήματα αφαιρέθηκαν εντελώς την προηγούμενη ημέρα από τα εγκαίνια.

Τουρκία Ναός Αθηνάς

Αντιδράσεις

Ο υπεύθυνος Πολιτισμού και Τουρισμού της επαρχίας της Αττάλειας Τζαντεμίρ Ζόρογλου υπέβαλε μήνυση εναντίον των υπευθύνων.

Δηλώνοντας ότι μια τέτοια εικόνα δεν μπορεί να επιτραπεί, ο Ζόρογλου είπε:

"Έχουν γίνει κάποιες προσπάθειες να ανοίξει αυτή η πύλη στο παρελθόν, αλλά το αποτρέψαμε. Μάλιστα, ο διευθυντής της ανασκαφής μας έδωσε προσωπικά οδηγίες για την τήρηση των μέτρων. Δόθηκε προειδοποίηση την ημέρα που άνοιξε η επιχείρηση, αλλά δυστυχώς, άνοιξαν ξανά την πόρτα αργότερα το βράδυ. Λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να μην ξανασυμβεί στο μέλλον", είπε.

Ο διευθυντής του Μουσείου Οζάι Οζγκιούρ δήλωσε: "Δυστυχώς, παρά τις προειδοποιήσεις μας, χρησιμοποίησαν με αυτόν τον τρόπο την περιοχή όπου βρίσκεται ο ναός της Αθηνάς. Αμέσως στείλαμε έναν φίλο αρχαιολόγο στην περιοχή. Παράλληλα, ενημερώσαμε τους αστυνομικούς. Αυτό που έχει γίνει είναι εντελώς παράνομο. Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ ξανά αυτή την πόρτα να χρησιμοποιηθεί έτσι".

Σημειώνεται ότι η Σίδη ήταν αρχαία ελληνική πόλη στην Παμφυλία στην νότια ακτή της Μικράς Ασίας. Ιδρύθηκε τον 7ο αιώνα π.Χ., και άκμασε ιδιαίτερα επί της ρωμαϊκής περιόδου κατά τον 2ο και 3ο αιώνα μ.Χ. και αποτελούσε μαζί με την Αττάλεια το σημαντικότερο εμπορικό κέντρο της περιοχής. Η προστάτιδα θεότητα της ήταν η Αθηνά, η παράσταση της οποίας υπήρχε στα νομίσματα της πόλης.

Με πληροφορίες από capital.gr και wikipedia.org.

ΠΗΓΗ thetoc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου