Τετάρτη 4 Μαΐου 2022

Το μεγάλο ψέμα της Πολωνίας – Ακόμη αγοράζει ρωσικό φυσικό αέριο… μέσω Γερμανίας

 

Αγορές μέσω τρίτων από ευρωπαϊκές εταιρείες φαίνεται ότι θα γίνονται και για ρωσικό πετρέλαιο, παρά το εμπάργκο

Και ενώ η Πολωνία πρωτοστατεί με υστερικές κραυγές κατά της Ρωσίας και αξιώνει εμπάργκο από την ΕΕ εδώ και τώρα και στο ρωσικό φυσικό αέριο… συνεχίζει να αγοράζει ρωσικό φυσικό αέριο… μέσω… Γερμανίας!
Χθες το βράδυ 3 Μαΐου η Πολωνία αγόρασε ρωσικό φυσικό αέριο, για δεύτερη φορά μέσα σε ένα μήνα.
Μέσω ποιού μηχανισμού;
Μέσω ενός ιδιότυπου τριγωνικού μηχανισμού.
Συγκεκριμένα:
Η Γερμανία παρήγγειλε στην Gazprom φυσικό αέριο μέσω του αγωγού Yamal-Europe.
Το αέριο όμως δεν έφθασε ποτέ στη Γερμανία, καθώς είχε αγοραστεί από την Πολωνία και στην οποία πήρε με τον μηχανισμό της αντιστροφής ροής του αγωγού….
Όπως αποκαλύπτεται χθες το βράδυ η Gazprom δέσμευσε μέρος της χωρητικότητας του αγωγού φυσικού αερίου Yamal-Europe για διαμετακόμιση μέσω Πολωνία στη Γερμανία.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την Πλατφόρμα GSA, η Gazprom αγόρασε - σε ενδοημερήσια δημοπρασία - το δικαίωμα διαμετακόμισης αερίου στον αγωγό Yamal - Europe για πρώτη φορά μετά από ένα μήνα περίπου.
Η ρωσική εταιρεία αγόρασε 1,8 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ανά ώρα από τα 3,7 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ανά ώρα που ήταν διαθέσιμα για κράτηση, ή περίπου το 49% της προσφοράς.
Ο δε αγωγός πέρασε σε λειτουργία εικονικής αντίστροφης ροής σύμφωνα με τα στοιχεία του γερμανικού χειριστή GTS Gascade.
Δηλαδή, το ρωσικό αέριο, που διοχετεύεται στο πολωνικό τμήμα του Yamal - Europe, αντί να πάει στη Γερμανία , από την οποία στη συνέχεια το αγοράζει η Βαρσοβία και το αντλεί πίσω στον εαυτό της, μεταπωλείται αμέσως από Γερμανούς προμηθευτές και παραμένει στην Πολωνία!..


Αέριο μέσω Ουκρανίας

Όσον αφορά τη μεταφορά φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας οι ποσότητες μέσω των σταθμών Sudzha και Sokhranivka , που διαμορφώνονται με βάση τη ζήτηση στην Ευρώπη, ανέρχονται σε 98,3 εκατ. κυβικά μέτρα στις 4 Μαΐου. Ο δείκτης βρίσκεται σε αυτό το επίπεδο από τις 2 Μαΐου, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Ουκρανικού Διαχειριστή GTS (OGTSU).
Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο σύμβασης διαμετακόμισης με την Ουκρανία , η Gazprom έχει κλείσει τη χωρητικότητα της ουκρανικής διαδρομής για φέτος στο ποσό των 109,6 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων την ημέρα (40 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως). Η σύμβαση παρά τον πόλεμο δεν έχει καταγγελθεί εκ μέρους της Ουκρανίας…

Και… πετρέλαιο

Αγορές μέσω τρίτων από ευρωπαϊκές εταιρείες φαίνεται ότι θα γίνονται και για ρωσικό πετρέλαιο, παρά το εμπάργκο. Ο Vladimir Dzhabarov, αναπληρωτής επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής της Άνω Βουλής της Ρωσίας υποστήριξε ότι «οι Ευρωπαίοι ηγέτες τρελάθηκαν. Λένε ότι δεν θα αγοράζουν πετρέλαιο από εμάς… Λοιπόν, μην το αγοράζετε, δεν σας πιέζουμε… Θα συνεχίσετε να το αγοράζετε, μέσω τρίτων κρατών. Το πετρέλαιο μας είναι το ίδιο, μόνο που θα είναι πιο ακριβό»…

Ανδρέας Πετσίνης
a.petsinis@bankingnews.gr
ΠΗΓΗ www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου