Τετάρτη 4 Μαΐου 2022

Οι Ρώσοι χάνουν στη θάλασσα από έναν εχθρό χωρίς πολεμικά πλοία

 

Ανάλυση του Forbes για τις απώλειες του πολεμικού ναυτικού της Ρωσίας

Του David Axe

Παρόλο που το Πολεμικό Ναυτικό της Ουκρανίας δεν διαθέτει σήμερα ούτε ένα μεγάλο σκάφος, εντούτοις συνεχίζει να καταφέρνει σημαντικά πλήγματα στις ναυτικές δυνάμεις της Ρωσίας στον Εύξεινο Πόντο. Ασφαλώς σε αυτό συνδράμει ο ουκρανικός στρατός ξηράς. 

Τη Δευτέρα, ένα οπλισμένο drone TB-2 χτύπησε με κατευθυνόμενους με λέιζερ πυραύλους δύο ρωσικά περιπολικά σκάφη, προκαλώντας τους σοβαρές ζημιές, αν δεν τα κατέστρεψε ολοκληρωτικά.

Επιπλέον, οι Ουκρανοί έχουν βυθίσει ή εξουδετερώσει δύο ρωσικά σκάφη κλάσης Raptor, μήκους 17 μέτρων και εξοπλισμένα με πυροβόλα. 

Στις ναυτικές απώλειες της Μόσχας περιλαμβάνεται και το πυραυλοφόρο καταδρομικό Moskva, μήκους 186 μέτρων, το οποίο χτυπήθηκε στις 13 Απριλίου από δύο αντιπλοϊκούς πυραύλους Neptune του ουκρανικού Ναυτικού. Το Moskva ήταν η ναυαρχίδα του ρωσικού Στόλου του Ευξείνου Πόντου που απαριθμούσε –κατά την έναρξη της ρωσικής εισβολής– περίπου 20 μεγάλα πολεμικά πλοία.

Τρεις εβδομάδες νωρίτερα, στις 24 Μαρτίου, ένα αποβατικό πλοίο κλάσης Alligator που ανήκε στον αμφίβια σκάφη του Στόλου του Ευξείνου Πόντου τυλίχθηκε στις φλόγες ενώ βρισκόταν στην αποβάθρα της κατεχόμενης από τη Ρωσία πόλης Μπερντιάνσκ στη νότια Ουκρανία. Φαίνεται πως την πυρκαγιά προκάλεσε ένα χτύπημα ακριβείας του ουκρανικού στρατού με βαλλιστικό πύραυλο Tochka.

Το Saratov, μήκους 112 μέτρων, βυθίστηκε γρήγορα. Ένα ζεύγος αποβατικών σκαφών που ήταν αγκυροβολημένα κοντά στο ίδιο σημείο υπέστησαν ζημιές και απώλειες σε ανθρώπινο δυναμικό. Η επίθεση κατά της αμφίβιας ρωσικής δύναμης με έδρα την Κριμαία ήταν σημείο καμπής για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η οποία ξεκίνησε με σφοδρούς βομβαρδισμούς τη νύχτα της 23ης Φεβρουαρίου.

Έχοντας χάσει τρία αμφίβια σκάφη καθώς και το εξοπλισμένο με πυραύλους αεράμυνας μεγάλου βεληνεκούς Moskva, ο Στόλος του Ευξείνου Πόντου δεν μπορεί πλέον να συγκεντρώσει μεγάλες αποβατικές δυνάμεις, ούτε να προστατεύσει τη ρωσική επικράτεια από αεροπορικές και πυραυλικές επιθέσεις. Αυτό σημαίνει ότι οι Ρώσοι πιθανώς δεν μπορούν να ανοίξουν άλλο ένα μέτωπο στη δυτική ακτογραμμή της Ουκρανίας, προκειμένου να επιτεθούν στο στρατηγικής σημασίας λιμάνι της Οδησσού: την κύρια έξοδο της Ουκρανίας προς τη θάλασσα.

Μια τέτοια εξέλιξη θα έδινε ελευθερία κινήσεων στους υπερασπιστές της Οδησσού, στις τάξεις των οποίων συγκαταλέγεται η εφεδρική 5η Ταξιαρχίας Τεθωρακισμένων με τα άθικτα Τ-72 άρματα, για να κατευθυνθούν ανατολικά και να επιχειρήσουν να ανακαταλάβουν το λιμάνι της Χερσώνας που από τις αρχές Μαρτίου βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο. 

Το Moskva, το Saratov και τα άλλα αποβατικά πλοία είναι οι σημαντικότερες ναυτικές απώλειες της Ρωσίας, αλλά όχι και οι μόνες. Στις 22 Μαρτίου, ή λίγες ημέρες νωρίτερα, τα ουκρανικά στρατεύματα στη Μαριούπολη χτύπησαν με αντιαρματικό πύραυλο Konsurs ένα Raptor που περιπολούσε κοντά στην ακτή

Ο κατάλογος μακραίνει: δύο μεγάλα ρωσικά πλοία βυθίστηκαν, άλλα δύο υπέστησαν ζημιές, και τρία περιπολικά σκάφη τέθηκαν εκτός μάχης, αν δεν καταστράφηκαν ολοσχερώς. Πριν τον πόλεμο ο ρωσικός στόλος διέθετε 7 μεγάλα μαχητικά επιφανείας, φρεγάτες και κορβέτες συν τη ναυαρχίδα Moskva, καθώς επίσης 6 ή 7 αποβατικά πλοία, 6 ή 7 Raptor και 6 ντιζελ-ηλεκτροκίνητα υποβρύχια.

Την ίδια ώρα, η Τουρκία ελέγχει τα Στενά του Βοσπόρου, τη μοναδική υδάτινη οδό που συνδέει την Αζοφική και τον Εύξεινο Πόντο με τη Μεσόγειο και, συνεπώς, με τον ωκεανό. Η Άγκυρα τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας –άλλωστε Bayraktar TB-2 είναι τουρκικής κατασκευής – και δεν επέτρεψε στο ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό να αναπληρώσει τις απώλειες του Στόλου του Ευξείνου Πόντου στέλνοντας νέα πλοία.

Όλες αυτές οι παράμετροι συντελούν στο να συρρικνώνεται ο Στόλος του Ευξείνου Πόντου εβδομάδα με την εβδομάδα και να γίνεται όλο και λιγότερο αποτελεσματικός, αφού δέχεται καταστροφικά πλήγματα από τις ουκρανικές δυνάμεις. Οι απώλειες του ρωσικού Στόλου φαίνεται πως δεν θα αναπληρωθούν παρά μόνο… μετά το τέλος του πολέμου και το άνοιγμα εκ νέου του Βοσπόρου. Το χτύπημα του TB-2 τη Δευτέρα καταδεικνύει τη δυσχερή θέση στην οποία έχει περιέλθει ο Στόλος της Μαύρης Θάλασσας. Είναι προφανές πως οι Ρώσοι δεν μπορούν να προστατεύσουν τα πολεμικά τους πλοία από αεροπορικές επιδρομές. 

Το Moskva, με τα ραντάρ εμβέλειας 200 μιλίων και εξοπλισμένο με 64 πυραύλους εδάφους-αέρος S-300 με βεληνεκές 50 μίλια, θεωρητικά ήταν ο ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου. Αλλά το καταδρομικό δεν μπόρεσε να υπερασπιστεί ούτε τον εαυτό του.

Τώρα ο Στόλος του Ευξείνου Πόντου βασίζεται σε μια τριπλέτα φρεγατών κλάσης “Ναύαρχος Grigorovich”, μήκους 125 μέτρων, για την προστασία του από αέρος. Οι φρεγάτες είναι από τα καινούργια σκάφη του ρωσικού στόλου και τα μεγαλύτερα πολεμικά πλοία επιφανείας που μπορεί να κατασκευάσει η ρωσική βιομηχανία.

Οι τρεις φρεγάτες –ο “Ναύαρχος Grigorovich”, ο “Ναύαρχος Essen” και ο “Ναύαρχος Makarov”– είναι εξοπλισμένες έκαστη με 24 πυραύλους εδάφους-αέρος Buk μεσαίου βεληνεκούς έως 30 μίλια. Ακόμη και με την υποστήριξη των μαχητικών αεροσκαφών και των συστοιχιών του αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος SAM που εδρεύουν στην Κριμαία, οι φρεγάτες είναι σχεδόν βέβαιο πως δυσκολεύονται απίστευτα να κρατήσουν ανοιχτή την “ομπρέλα” αεράμυνας στο πεδίο επιχειρήσεων του Στόλου του Ευξείνου Πόντου, το οποίο εκτείνεται σε μια ακτογραμμή μήκους 300 ή 400 μιλίων από την Οδησσό έως τη Μαριούπολη.

Οι Ουκρανοί έχουν αποδείξει ότι μπορούν να εκμεταλλευτούν στη θάλασσα τα κενά στην αεράμυνα των Ρώσων. Ένα TB-2 με άνοιγμα φτερών 12 μέτρα δεν είναι και τεράστιος στόχος, αλλά ένας καλά εξοπλισμένος, εκπαιδευμένος και σε εγρήγορση στόλος πρέπει να είναι σε θέση να το εντοπίσει και να το καταρρίψει προτού πλησιάσει αρκετά –στα 9 μίλια περίπου– για να χτυπήσει με κατευθυνόμενο με λέιζερ πύραυλο MAM –βάρους 14 λιβρών– ένα περιπολικό σκάφος.

Εάν ένα ουκρανικό TB-2 μπορεί μόνο του να βυθίσει ένα ζεύγος ρωσικών περιπολικών σκαφών, τότε ίσως πρέπει να διερωτηθούμε τι είναι ικανό να πετύχει το Κίεβο συνδυάζοντας την ισχύ των drones με τους πυραύλους Neptune, τους βαλλιστικούς Tochka και τους αντιαρματικούς απέναντι στα εναπομείναντα σκάφη του Στόλου του Ευξείνου Πόντου.

Και όλα αυτά πριν το ουκρανικό Πολεμικό Ναυτικό αναπτύξει τους αντιπλοϊκούς πυραύλους και τα drones που δώρισαν Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ στην Ουκρανία. Ο ρωσικός στόλος χάνει τον πόλεμο στη θάλασσα… από έναν εχθρό που δεν διαθέτει πολεμικά πλοία.

Πηγή: Forbes, capital.gr

ΠΗΓΗ https://infognomonpolitics.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου