Τετάρτη 4 Μαΐου 2022

Εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο: Ουγγαρία, Σλοβακία, Τσεχία και Βουλγαρία επιδιώκουν εξαιρέσεις

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 16.43

Ουγγαρία, Σλοβακία, Τσεχία και Βουλγαρία επιδιώκουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση εξαιρέσεις και μεταβατική περίοδο αναφορικά με ένα ευρωπαϊκό εμπάργκο στην εισαγωγή ρωσικού πετρελαίου, δήλωσαν σήμερα ανώτεροι αξιωματούχοι αυτών των χωρών.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα σήμερα, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, παρουσίασε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ένα έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Μόσχας, το οποίο θα περιλαμβάνει ένα σταδιακό εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου.

Ειδικότερα, η Σλοβακία επιθυμεί μια τριετή μεταβατική περίοδο για να μπορέσει να εφαρμόσει σταδιακά το προτεινόμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση εμπάργκο ρωσικού πετρελαίου, όπως δήλωσε την Τετάρτη ο υπουργός Οικονομίας της χώρας, Richard Sulik, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Η Σλοβακία, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις ρωσικές προμήθειες πετρελαίου, υποστήριξε τις κυρώσεις της ΕΕ, δήλωσε ο Sulik, αλλά εξακολουθεί να επιδιώκει εξαίρεση για να της δοθεί χρόνος να εξασφαλίσει εναλλακτικές προμήθειες πετρελαίου.

Μια πηγή της ΕΕ δήλωσε στο Reuters ότι η Ουγγαρία και η Σλοβακία θα είναι σε θέση να συνεχίσουν να αγοράζουν ρωσικό αργό πετρέλαιο μέχρι το τέλος του 2023 βάσει των υφιστάμενων συμβολαίων.

Η Τσεχία επιδιώκει εξαίρεση για δύο ή τρία χρόνια από το εμπάργκο ρωσικού πετρελαίου της ΕΕ

Η Τσεχία και αυτή θα επιδιώξει μια περίοδο εξαίρεσης από το προτεινόμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, κερδίζοντας χρόνο για την αύξηση της χωρητικότητας των αγωγών, δήλωσε την Τετάρτη ο πρωθυπουργός της χώρας, Petr Fiala, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

"Είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε αυτή την απόφαση (για τις κυρώσεις που περιλαμβάνουν εμπάργκο στο πετρέλαιο), δεδομένου ότι η Τσεχία θα έχει κάποια εξαίρεση μέχρι να αυξηθεί η χωρητικότητα των πετρελαιαγωγών που μπορούν να παραδώσουν πετρέλαιο στην Τσεχία", δήλωσε ο Fiala.

"Προσπαθούμε να πετύχουμε αυτή την εξαίρεση για δύο, ίσως και τρία χρόνια", πρόσθεσε.

Και η Βουλγαρία επιδιώκει εξαιρέσεις

Συγχρόνως η Βουλγαρία θα επιδιώξει παρόμοιες εξαιρέσεις. Χαρακτηριστικά, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Βουλγαρίας Άσεν Βασίλεφ δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη που παραχώρησε στην οικονομική εφημερίδα Capital: "Η Βουλγαρία, τεχνολογικά, μπορεί να τα καταφέρει χωρίς ρωσικό αργό πετρέλαιο, αλλά αυτό θα ανέβαζε σημαντικά τις τιμές των καυσίμων. Επομένως, εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάσει εξαιρέσεις, θα θέλαμε να επωφεληθούμε από τέτοιες εξαιρέσεις".

Η Ουγγαρία δεν υποστηρίζει το εμπάργκο της ΕΕ στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου

Η Ουγγαρία δεν μπορεί να υποστηρίξει το προτεινόμενο εμπάργκο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, καθώς αυτό θα κατέστρεφε την ενεργειακή της ασφάλεια, δήλωσε την Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Peter Szijjarto, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

"Το πακέτο κυρώσεων των Βρυξελλών θα απαγόρευε τις μεταφορές πετρελαίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη, με μια μάλλον σύντομη προειδοποίηση, στην περίπτωση της Ουγγαρίας το τέλος του επόμενου έτους", δήλωσε ο Szijjarto, προσθέτοντας ότι η Ουγγαρία δεν μπορεί να υποστηρίξει τα μέτρα στην τρέχουσα μορφή τους.

Η Ουγγαρία θα μπορούσε να συμφωνήσει με τα μέτρα αυτά μόνο αν οι εισαγωγές του ρωσικού πετρελαίου μέσω αγωγού εξαιρούνταν από τις κυρώσεις, δήλωσε ο ίδιος.

Η Δανία και η Φινλανδία υποστηρίζουν τις κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο

Η Δανία και η Φινλανδία υποστηρίζουν την πρόταση της Κομισιόν για την επιβολή κυρώσεων στο ρωσικό πετρέλαιο, όπως δήλωσαν οι πρωθυπουργοί των χωρών σε συνέντευξη Τύπου στην Κοπεγχάγη την Τετάρτη, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

"Αυτό που τίθεται σήμερα στο τραπέζι από την Κομισιόν σχετικά με το πετρέλαιο, θα γίνει πραγματικά αισθητό στη Ρωσία, οπότε το υποστηρίζουμε", δήλωσε η πρωθυπουργός της Δανίας Mette Frederiksen.

"Χρειαζόμαστε περισσότερες κυρώσεις, και για την ενέργεια, για αυτό χαιρετίζω την πρόταση της Κομισιόν για κυρώσεις, μεταξύ άλλων και στο ρωσικό πετρέλαιο", δήλωσε από τη μεριά της η πρωθυπουργός της Φινλανδίας Sanna Marin.

ΠΗΓΗ https://www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου