Δευτέρα 16 Μαΐου 2022

Ινδία: Ακραίος καύσωνας με 49,2 °C στο Δελχί – Ο πέμπτος μέσα σε δύο μήνες

 

Ακραίος καύσωνας πλήττει την Ινδία, με την θερμοκρασία στο Δελχί να φτάνει στους 49,2 βαθμούς Κελσίου, και τους επιστήμονες να αποδίδουν τους πρώιμους καύσωνες στην κλιματική αλλαγή.

Πρόεκειται για τον πέμπτο καύσωνα που σημειώνεται στην πρωτεύουσα από τον Μάρτιο.

Αξιωματούχοι σε πολλές περιφέρειες της χώρας έχουν ζητήσει από τους πολίτες να λαμβάνουν προληπτικά μέτρα καθώς οι θερμοκρασίες αναμένεται να παραμείνουν υψηλές.

Σημειώνεται ότι η Ινδία βίωσε τον θερμότερο Μάρτιο των τελευταίων 100 ετών και πλέον και τμήματα της χώρας κατέγραψαν τον Απρίλιο τις υψηλότερες θερμοκρασίες στην ιστορία της χώρας από τότε που ξεκίνησαν να τηρούνται αρχεία.

Αρκετές περιοχές, ανάμεσά τους και το Νέο Δελχί, είδαν τον υδράργυρο να ξεπερνά τους 40 βαθμούς Κελσίου. Πάνω από 24 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από θερμοπληξία από τα τέλη Μαρτίου και η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας έχει σημειώσει ιστορικό υψηλό πολλών ετών.

Ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι έχει καλέσει τις τοπικές κυβερνήσεις να λάβουν μέτρα ώστε να μειωθεί ο αντίκτυπος του καύσωνα.

Υπερβολικά υψηλές θερμοκρασίες έχουν καταγραφεί τις τελευταίες ημέρες στα κρατίδια Ιματσάλ Πραντές, Χαριάνα, Πουντζάμπ και Μπιχάρ, ανακοίνωσε η μετεωρολογική υπηρεσία της Ινδίας και πρόσθεσε ότι η θερμοκρασία πιθανόν να πέσει δύο με 4 βαθμούς Κελσίου σε κάποιες περιοχές, αλλά δεν θα υποχωρήσει η έντονη ζέστη.

Ενώ οι καύσωνες είναι συχνοί στην Ινδία, ειδικά κατά τον Μάιο και τον Ιούνιο, αυτή τη χρονιά το καλοκαίρι ξεκίνησε νωρίς με υψηλές θερμοκρασίες από τον Μάρτιο, οπότε ενέσκηψε ο πρώτος καύσωνας.

Οι σφοδροί καύσωνες έχουν προκαλέσει μεγάλο πρόβλημα στους εργαζόμενους στο ύπαιθρο στη βόρεια Ινδία.

Οι επιστήμονες έχουν συνδέσει την πρώιμη έλευση του πολύ θερμού καλοκαιριού στη χώρα με την κλιματική αλλαγή και υποστηρίζουν ότι πάνω από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι στην Ινδία και στο γειτονικό Πακιστάν κινδυνεύουν, κατά κάποιο τρόπο, από την υπερβολική ζέστη.

Να σημειωθεί ότι στην Ινδία δεν υπάρχουν νόμοι που να απαγορεύουν την δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους όταν οι θερμοκρασίες ξεπερνούν ένα συγκεκριμένο επίπεδο, όπως συμβαίνει για παράδειγμα σε κάποιες χώρες της Μέσης Ανατολής.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / BBC

ΠΗΓΗ https://www.ertnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου