Η ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ για την αποτροπή της παράδοσης των αμερικανικών αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία είναι γνωστό πώς και από ποιους ξεκίνησε. Εκείνη η διαφήμιση στους New York Times, που έγινε με πρωτοβουλία της οργάνωση Hellenic Leaders, του HALC, όπως είναι ευρύτερα γνωστό, έχει αποδώσει και ξεπέρασε τις προσδοκίες των πρωταγωνιστών της πρωτοβουλίας εκείνης. Είναι, επίσης, γνωστό και πρέπει να αναφερθεί, ότι οι εμπνευστές της πρωτοβουλίας εκείνης ήταν ο αείμνηστος Νίκος Μουγιάρης, ο εκτελεστικός διευθυντής του HALC, Έντι Ζεμενίδης και ο δημοσιογράφος Μιχάλης Ιγνατίου. Πρέπει, επίσης, να αναφερθεί πως η διαφήμιση, που δημιούργησε η Georgia Logothetis, παρουσίαζε ένα κατάμαυρο F-35, σοκάροντας τους αναγνώστες της αμερικανικής εφημερίδας. Το μήνυμα ήταν το εξής: «Η Τουρκία είναι αναξιόπιστος σύμμαχος: Πέστε όχι στην αγορά των μαχητικών F-35 στην Τουρκία».
ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ, είναι γνωστό, ότι εκείνη η εκστρατεία κρίθηκε από το αποτέλεσμά της. Και αποτέλεσμα είχε και ήταν θετικό. Η Ουάσινγκτον, κάτω από την πίεση και του κογκρέσου, ακύρωσε τόσο την παραγγελία όσο και τη συμμετοχή της Άγκυρας στο πρόγραμμα κατασκευής. Η πρωτοβουλία αυτή είχε κερδίσει τη μεγάλη μάχη και η κατοχική Τουρκία απέτυχε. Η αγορά των F-35 δεν έγινε, ενώ η Άγκυρα τέθηκε εκτός του προγράμματος κατασκευής. Σε μία εκστρατεία προφανώς και έχουν σημασία τα εργαλεία, που χρησιμοποιούνται, η επιχειρηματολογία. Οι εμπνευστές της είχαν διασυνδέσει την αγορά από την Τουρκία των ρωσικών S-400 με την αγορά από την κατοχική δύναμη των αμερικανικών αεροσκαφών F-35. Αυτή η διασύνδεση, λοιπόν, καθόρισε εν πολλοίς και τους όρους του παιχνιδιού. Μπορεί να ήταν τότε ευνοϊκή η συγκυρία. Εκείνο, που κρίνουμε είναι το αποτέλεσμα αυτής της μεγάλης, εν πολλοίς γιγαντιαίας προσπάθειας.
ΤΩΡΑ έγινε γνωστό ότι το HALC ξεκίνησε μία νέα πρωτοβουλία στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτή τη φορά για την αποτροπή της πώλησης από τις ΗΠΑ αεροσκαφών F-16 στην κατοχική Τουρκία. Ήδη, όπως μεταδίδεται, διαμορφώνονται συμμαχίες, ως αποτέλεσμα των πρωτοβουλιών και της συστηματικής ενημέρωσης, που έχει ξεκινήσει. Δεν έχουμε αμφιβολία για το αποτέλεσμα κι αυτής της πρωτοβουλίας, καθώς παρακολουθούμε από κοντά τις πρωτοβουλίες του HALC.
ΜΕ την ευκαιρία θέλουμε να επισημάνουμε και τα εξής σε σχέση με το τι πράττουν ή όχι η Ελλάδα και η Κύπρος: Αθήνα και Λευκωσία θα έπρεπε προ πολλού να είχαν στραφεί προς το HALC και να επενδύσουν σε αυτό τον Οργανισμό. Όχι να επενδύσουν οικονομικά καθώς όπως αντιλαμβανόμαστε ο Οργανισμός αυτός λειτουργεί αυτόνομα και «χορηγός» του είναι τα μέλη του. Όπως είναι διαμορφωμένο το HALC, ο βασικός χρηματοδότης του είναι η συνδρομή των μελών, που είναι, κατά κύριο λόγο, νέοι Ελληνοαμερικανοί, οι οποίοι στρατεύθηκαν για έναν κοινό σκοπό. Να βοηθήσουν τον ελληνισμό. Να προωθήσουν θέσεις και να αποτρέψουν πολιτικές σε βάρος της Ελλάδος και της Κύπρου. Αυτά που θα έπρεπε συστηματικά και μεθοδικά να κάνουν διαχρονικά τα κράτη της Ελλάδος και της Κύπρου, κάνει το HALC. Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε εάν οι κυβερνήσεις των δύο χωρών το ξέρουν αυτό, αλλά θεωρούμε ότι η αποτελεσματικότητα των πρωτοβουλιών του Οργανισμού αυτού θα πρέπει να γίνει γνωστή και στα υψηλά δώματα των δύο κρατών.
ΠΗΓΗ philenews
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου