File photo: Η ουδετερότητα, που περιλαμβάνεται στο Σύνταγμα, επιτρέπει στην Ελβετία το δικαίωμα στην αυτοάμυνα και το πεδίο εφαρμογής του τρόπου ερμηνείας των πολιτικών πτυχών της έννοιας που δεν καλύπτονται από τον νομικό ορισμό. Photo via Pixabay.com/ David PetersonΤο θρυλικό ουδέτερο καθεστώς της Ελβετίας πρόκειται να αντιμετωπίσει τη μεγαλύτερη δοκιμασία των τελευταίων δεκαετιών, με το υπουργείο Άμυνας να κλίνει πιο κοντά στις δυτικές στρατιωτικές δυνάμεις ως απάντηση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Το υπουργείο Άμυνας συντάσσει μια έκθεση σχετικά με τις επιλογές ασφαλείας που περιλαμβάνουν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με χώρες του ΝΑΤΟ και πυρομαχικά «επαναπλήρωσης», δήλωσε στο Reuters η Paelvi Pulli, επικεφαλής πολιτικής ασφαλείας στο ελβετικό υπουργείο Άμυνας.
Οι λεπτομέρειες αυτών των επιλογών πολιτικής που συζητούνται στην κυβέρνηση δεν έχουν αναφερθεί στο παρελθόν.
«Τελικά, θα μπορούσαν να υπάρξουν αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο ερμηνεύεται η ουδετερότητα», είπε η Pulli σε συνέντευξή του την περασμένη εβδομάδα.
Σε ένα ταξίδι στην Ουάσιγκτον αυτή την εβδομάδα, η υπουργός Άμυνας Viola Amherd είπε ότι η Ελβετία θα πρέπει να συνεργαστεί πιο στενά με τη στρατιωτική συμμαχία υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, αλλά όχι να ενταχθεί σε αυτήν, ανέφεραν ελβετικά μέσα ενημέρωσης.
Η ουδετερότητα, που κράτησε την Ελβετία στους δύο παγκόσμιους πολέμους κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα, δεν ήταν αυτοσκοπός, αλλά είχε στόχο να αυξήσει την ελβετική ασφάλεια, είπε η Pulli.
- Άλλες επιλογές περιλαμβάνουν υψηλού επιπέδου τακτικές συναντήσεις μεταξύ διοικητών και πολιτικών της Ελβετίας και του ΝΑΤΟ, είπε.
Η μετακίνηση τόσο εγγύτερα στη συμμαχία θα σήμαινε μια απομάκρυνση από την προσεκτικά καλλιεργημένη παράδοση της μη λήψης πλευρών που οι υποστηρικτές της λένε ότι βοήθησε την Ελβετία να ευημερήσει ειρηνικά και να διατηρήσει έναν ειδικό ρόλο ως ενδιάμεσος, μεταξύ άλλων κατά τη διάρκεια της αντιπαράθεσης της Δύσης με τη Σοβιετική Ένωση.
Η ιδέα της πλήρους ένταξης στο ΝΑΤΟ έχει συζητηθεί, αλλά ενώ η Σουηδία και η Φινλανδία – χώρες που έχουν επίσης ιστορία ουδετερότητας – βρίσκονται στα πρόθυρα της ένταξης, ο Pulli είπε ότι η έκθεση είναι απίθανο να συστήσει στην Ελβετία να κάνει αυτό το βήμα.
- Η έκθεση πρόκειται να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, οπότε και θα πάει στο ελβετικό υπουργικό συμβούλιο για εξέταση.
Θα υποβληθεί στο κοινοβούλιο για συζήτηση και θα χρησιμεύσει ως βάση για πιθανές αποφάσεις σχετικά με τη μελλοντική κατεύθυνση της ελβετικής πολιτικής ασφάλειας. Η ίδια η έκθεση δεν θα υποβληθεί σε ψηφοφορία.
Το υπουργείο Άμυνας θα συμβάλει επίσης σε μια ευρύτερη μελέτη που εκπονείται από το υπουργείο Εξωτερικών. Αυτή θα εξετάσει την υιοθέτηση κυρώσεων, όπλων, εξαγωγών πυρομαχικών και τη σχέση με το ΝΑΤΟ από μια προοπτική ουδετερότητας, ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών.
- Η Ελβετία δεν έχει πολεμήσει σε διεθνή πόλεμο από το 1815, όταν υιοθέτησε την ουδετερότητα στο Συνέδριο της Βιέννης που τερμάτισε τους Γαλλικούς Επαναστατικούς Πολέμους.
Η Σύμβαση της Χάγης του 1907 ορίζει ότι η Ελβετία δεν θα συμμετέχει σε διεθνείς ένοπλες συγκρούσεις, δεν θα ευνοεί τα εμπόλεμα μέρη με στρατεύματα ή οπλισμό, ούτε θα θέσει το έδαφός της στη διάθεση των εμπόλεμων πλευρών.
Η ουδετερότητα, που περιλαμβάνεται στο Σύνταγμα, επιτρέπει στην Ελβετία το δικαίωμα στην αυτοάμυνα και το πεδίο εφαρμογής του τρόπου ερμηνείας των πολιτικών πτυχών της έννοιας που δεν καλύπτονται από τον νομικό ορισμό.
Ενημερώθηκε για τελευταία φορά στις αρχές της δεκαετίας του 1990 μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, για να επιτρέψει μια εξωτερική πολιτική βασισμένη στη συνεργασία με άλλες χώρες σε τομείς όπως η ανθρωπιστική βοήθεια και η βοήθεια σε περιπτώσεις καταστροφών.
- Η σύγκρουση στην Ουκρανία αναζωπύρωσε τη συζήτηση, η οποία τώρα επικεντρώθηκε στις αποφάσεις της κυβέρνησης να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία, αλλά δεν επέτρεψε την επανεξαγωγή πυρομαχικών από την Ελβετία στην Ουκρανία.
«Υπάρχει μεγάλη δυσφορία που η Ελβετία δεν μπορεί να συνεισφέρει περισσότερο για να βοηθήσει την Ουκρανία», είπε η Pulli.
Η επαναπλήρωση – με την οποία η Ελβετία προμηθεύει πυρομαχικά σε άλλες χώρες για να αντικαταστήσει αυτά που αποστέλλονται στην Ουκρανία – είναι ένα άλλο πιθανό μέτρο, είπε ο Pulli, σε μια μετατόπιση από την πολιτική της κυβέρνησης μέχρι τώρα, αν και η άμεση προμήθεια είναι πιθανότατα ένα βήμα πολύ μακριά.
Ο Πρόεδρος Ignazio Cassis απέκλεισε τις παραδόσεις όπλων σε τρίτες χώρες για την υποστήριξη της Ουκρανίας, αλλά, δείχνοντας πιθανώς μια πιο διευρυμένη άποψη για το θέμα, είπε επίσης ότι η ουδετερότητα δεν είναι «δόγμα» και ότι η αποτυχία απάντησης με κυρώσεις «θα είχε έπαιξε στα χέρια του επιτιθέμενου».
Αυξανόμενη υποστήριξη για το ΝΑΤΟ
Η Ελβετία έχει ήδη κάποιους δεσμούς με το ΝΑΤΟ, ενώ πέρυσι αποφάσισε να αγοράσει μαχητικά Lockheed Martin LMT.N F-35A τα οποία αγοράζονται ή χρησιμοποιούνται ήδη από ορισμένα μέλη του ΝΑΤΟ.
Η Ελβετία «δεν μπορεί να ενταχθεί σε καμία συμμαχία λόγω ουδετερότητας. Αλλά μπορούμε να συνεργαστούμε και τα συστήματα που αγοράζουμε είναι μια καλή βάση για αυτό», είπε ο υπουργός Άμυνας Amherd στο τηλεοπτικό δίκτυο SRF.
- Τα υπό εξέταση μέτρα θα ήταν μια σημαντική κίνηση πιο κοντά για μια χώρα που δεν προσχώρησε στα Ηνωμένα Έθνη μέχρι το 2002 και παράγει πολλά από τα δικά της όπλα.
Ο Vladimir Khokhlov, εκπρόσωπος της ρωσικής πρεσβείας στη Βέρνη, δήλωσε ότι τέτοια μέτρα θα ισοδυναμούσαν με ριζική αλλαγή πολιτικής για την Ελβετία. Η Μόσχα «δεν θα είναι σε θέση να αγνοήσει» μια ενδεχόμενη παραίτηση από την ουδετερότητα, η οποία θα είχε συνέπειες, είπε ο Khokhlov. Δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.
Ο ελβετικός στρατός ευνοεί τη μεγαλύτερη συνεργασία με το ΝΑΤΟ ως τρόπο ενίσχυσης της εθνικής άμυνας, ενώ η κοινή γνώμη έχει υποστεί μια τρομακτικά σημαντική αλλαγή μετά την εισβολή στην Ουκρανία.
- Περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες – το 56% – υποστήριξαν την αύξηση των δεσμών με το ΝΑΤΟ, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση – πολύ πάνω από τον μέσο όρο του 37% τα τελευταία χρόνια.
Η υποστήριξη για την πραγματική ένταξη στη συνθήκη παραμένει μειοψηφική άποψη, αλλά έχει αυξηθεί σημαντικά.
Η δημοσκόπηση του Απριλίου από τη Sotomo έδειξε ότι το 33% των Ελβετών υποστήριξε την ένταξη στη συμμαχία, υψηλότερα από το 21% σε μια ξεχωριστή μελέτη του πανεπιστημίου ETH στη Ζυρίχη.
- «Σαφώς η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία άλλαξε πολλά μυαλά. Αυτό θεωρείται επίθεση στις δυτικές δημοκρατικές μας αξίες», δήλωσε ο Michael Hermann του Sotomo.
Ο Τιερί Μπουρκάρτ, ηγέτης του κεντροδεξιού Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος, μέρος του κυβερνητικού συνασπισμού, περιέγραψε μια «σεισμική αλλαγή» στο πώς αισθάνονται οι άνθρωποι για την ουδετερότητα.
- Η ουδετερότητα «πρέπει να είναι ευέλικτη», είπε στο Reuters.
«Πριν από την Ουκρανία, κάποιοι πίστευαν ότι δεν θα γινόταν ποτέ άλλος ένας συμβατικός πόλεμος στην Ευρώπη», είπε, προσθέτοντας ότι κάποιοι είχαν υποστηρίξει τη διάλυση του στρατού. «Η σύγκρουση στην Ουκρανία δείχνει ότι δεν μπορούμε να εφησυχάζουμε».
Ο Μπούρκαρτ είπε ότι υποστήριξε τις υψηλότερες στρατιωτικές δαπάνες και μια στενότερη σχέση με το ΝΑΤΟ, αλλά όχι την πλήρη ένταξη.
Ωστόσο, ο Πίτερ Κέλερ, γενικός γραμματέας του ακροδεξιού Ελβετικού Λαϊκού Κόμματος (SVP) είπε στο Reuters ότι μια στενότερη σχέση με το ΝΑΤΟ δεν συμβιβάζεται με την ουδετερότητα.
Το SVP είναι επίσης μέρος του κυβερνητικού συνασπισμού και είναι το μεγαλύτερο κόμμα στην κάτω βουλή του ελβετικού κοινοβουλίου.
- «Δεν υπάρχει λόγος να αλλάξει αυτό το επιτυχημένο αξίωμα της εξωτερικής πολιτικής. Έχει φέρει ειρήνη και ευημερία στους ανθρώπους», είπε ο Κέλερ.
Το υπουργείο Άμυνας διαφωνεί. Κατά την επίσκεψή της στην Ουάσιγκτον, η Άμχερντ είπε ότι το πλαίσιο του νόμου περί ουδετερότητας «μας επιτρέπει να συνεργαστούμε πιο στενά με το ΝΑΤΟ και επίσης με τους Ευρωπαίους εταίρους μας», ανέφερε η εφημερίδα Tagesanzeiger.
Mε πληροφορίες από Reuters
ΠΗΓΗ https://hellasjournal.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου