Μήνυμα στην ηγεσία της Τουρκίας στο φόντο των πρόσφατων δηλώσεων του Ταγίπ Ερντογάν εξέπεμψε από το Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός και τη συζήτηση του με τον Πρόεδρο του Φόρουμ, Borge Brende, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Τόνισε ότι «με την Τουρκία είμαστε γείτονες, πάντα θα χρειάζεται να μιλάμε και πάντα θα κρατάμε ανοιχτά τα κανάλια επικοινωνίας, δεν θα είμαστε ποτέ εμείς που θα διακόψουμε την επικοινωνία με τους γείτονες μας.
Από την άλλη, όμως, εάν ο πρόεδρος Ερντογάν θεωρεί πως δεν θα υπερασπιστώ την κυριαρχία της Ελλάδος και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, ή δεν θα «διεθνοποιήσω» ότι η Τουρκία συμπεριφέρεται ως αναθεωρητική δύναμη, τότε έχει εσφαλμένη εντύπωση».
«Κάνει λάθος αν θεωρεί ότι δεν θα υπερασπιστώ τα κυριαρχικά μας δικαιώματα»Πιο αναλυτικά ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε: «Θυμάμαι πως μετά τον Μάρτιο του 2020, όταν η Τουρκία προσπάθησε να εργαλειοποιήσει το μεταναστευτικό κι έστειλε δεκάδες χιλιάδες απελπισμένους ανθρώπους στα σύνορά μας και είπαμε όχι και υπερασπιστήκαμε τα σύνορα της Ελλάδας και φέραμε την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα ελληνοτουρκικά σύνορα, ο Πρόεδρος Ερντογάν έλεγε ακριβώς τα ίδια πράγματα. Ότι δεν θέλει να μου μιλάει. Ίσως αλλάξει άποψη, αλλά ξανά, στο τέλος της ημέρας, σε μια πιο σοβαρή παρατήρηση, είμαστε γείτονες, πάντα πρέπει να συζητάμε και πρέπει να κρατήσουμε τα κανάλια επικοινωνίας ανοικτά.
Ποτέ δεν θα γίνουμε εμείς αυτοί που δεν μιλάμε στους γείτονές μας. Από την άλλη πλευρά, εάν ο πρόεδρος Ερντογάν πιστεύει, ότι εγώ δεν πρόκειται να υπερασπιστώ την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και ότι δεν πρόκειται να δείξω στη διεθνή κοινότητα ότι η Τουρκία συμπεριφέρεται σαν μια αναθεωρητική δύναμη, κάνει λάθος».
Απαράδεκτη πρακτικήΟ πρωθυπουργός έκανε λόγο για απαράδεκτη πρακτική κληθείς να σχολιάσει τον άνευ προηγουμένου μεγάλο αριθμό υπερπτήσεων τουρκικών μαχητικών πάνω από ελληνικά νησιά. «Θα θίγω το συγκεκριμένο ζήτημα, όποτε μου δίνεται η ευκαιρία έως ότου η Τουρκία αλλάξει τη συμπεριφορά της», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Όταν του επισημάνθηκε ότι
αντίστοιχο πρόβλημα αντιμετωπίζουν Σουηδία και Φινλανδία με τη Ρωσία, ο
Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε: «Αντιμετωπίζουμε υπερπτήσεις πολλά πολλά
χρόνια. Πολλοί συνάδελφοι από Σουηδία και Φινλανδία ξέρουν πως είναι
αυτό. Πιστεύω ότι είναι λάθος το ότι η Τουρκία χρησιμοποιεί τις
διαπραγματεύσεις για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ για το εθνικό της
συμφέρον. Το ΝΑΤΟ πρέπει να ενισχυθεί με τις δύο χώρες. Το τελευταίο που
χρειαζόμαστε τώρα είναι πολιτική αστάθεια στην ανατολική Μεσόγειο. Δεν
είμαστε ποτέ αυτοί που δημιουργούμε τις εντάσεις».
Η Τουρκία φαίνεται πως επιδιώκει να στήσει εκ νέου ένα σκηνικό έντασης με την Ελλάδα, μετά τη «γραμμή» που έδωσε ο Τούρκος πρόεδρος με την ακραία φραστική επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Μετά τις παραβιάσεις στην Αλεξανδρούπολη, πραγματοποιήθηκε χθες, υπερπτήση από ζεύγος τουρκικών F-16 σε Οινούσσες και Παναγιά, ενώ σήμερα, η Άγκυρα, έβγαλε ερευνητικό πλοίο στην καρδιά του Αιγαίου.
Για το ταξίδι στις ΗΠΑΟ πρωθυπουργός, από το Νταβός, αναφέρθηκε στο ταξίδι του στις ΗΠΑ και τη συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό πρόεδρο.
Για την ομιλία του στο Κογκρέσο, είπε: «Ήταν τιμή για μένα και για τη χώρα. Όπως ξέρετε αυτές οι ομιλίες στη συνεδρίαση του Κογκρέσου δεν συμβαίνουν.
Και συνέχισε λέγοντας πως η σχέση της Ελλάδας με τις Ηνωμένες Πολιτείες δεν εστιάζεται μόνο στην άμυνα.
«Δείτε
για παράδειγμα το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, το οποίο αποκτά
στρατηγική σημασία για τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας. Αφορά
βέβαια και την οικονομική μας συνεργασία».
Στη συνέχεια, σημείωσε πως η Ελλάδα έχει αλλάξει ριζικά τα τελευταία χρόνια.
«Η Ελλάδα των μεγάλων ελλειμμάτων που ελεγχόταν από προγράμματα δεν υπάρχει πια. Όταν επισκέφθηκα τον πρόεδρο Τραμπ το 2020 η συζήτηση αφορούσε το πότε θα πάω στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Τώρα, δεν υπήρχε αυτή η συζήτηση καθώς η Ελλάδα έχει αποπληρώσει το ΔΝΤ. Η δουλειά μας ήταν να βάλουμε την χώρα σε μία κατηγορία υψηλής ανάπτυξης. Τα καταφέραμε σε αυτό το μέτωπο. Κοιτούσα τα πρώτα νούμερα από τον ΟΟΣΑ που η Ελλάδα έχει κάνει τη μεγαλύτερη μείωση φόρων», σημείωσε.
ΠΗΓΗ in.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου